Реклама

🚀 Випускники Creative Enterprise Ukraine: 11 кейсів із сектору архітектури та дизайну

Програма Creative Enterprise Ukraine створена для підприємців-початківців із креативних індустрій. Тут вони отримують необхідні знання з бізнесу, знайомляться з колегами, діляться досвідом, а іноді й навіть співпрацюють між собою. Спільно з Британською Радою та House of Europe ГО «Інша Освіта» підготувала підбірку кейсів випускників Creative Enterprise Ukraine, пов’язаних з архітектурою та дизайном.
Čytaty latynkoju
🚀 Випускники Creative Enterprise Ukraine: 11 кейсів із сектору архітектури та дизайну
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🚀 Випускники Creative Enterprise Ukraine: 11 кейсів із сектору архітектури та дизайну
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Програма Creative Enterprise Ukraine створена для підприємців-початківців із креативних індустрій. Тут вони отримують необхідні знання з бізнесу, знайомляться з колегами, діляться досвідом, а іноді й навіть співпрацюють між собою. Спільно з Британською Радою та House of Europe ГО «Інша Освіта» підготувала підбірку кейсів випускників Creative Enterprise Ukraine, пов’язаних з архітектурою та дизайном.

Партнер проєкту — Британська рада в Україні та програма House of Europe

Детальніше

Creative Enterprise — навчальна програма, створена Британською Радою та британською агенцією з інновацій Nesta. Географія Creative Enterprise охоплює понад 20 країн світу, в Україні програма почала працювати 2015 року.

Основні елементи Creative Enterprise Ukraine — тренінг, можливості підтримки та спільнота випускників. До 19 квітня можна подати заявку на участь за посиланням.

ANNA GALAGAN garden art
Витончені ідеї для садів

Анна Галаган проєктує та будує “під ключ” приватні сади й громадські простори. Може запропонувати садовий декор будь-якої складності, для цього співпрацює з митцями: скульпторами, керамістами, ковалями. Зосереджується  на створенні особливої атмосфери місця.

За свої роботи дизайнерка має високі нагороди українських та світових ландшафтних конкурсів, а  2019 року за створення саду «Образ мислення», що рефлексує про те, як думки й пріоритети формують світ навколо нас, отримала золоту медаль Королівського садівничого товариства Великобританії.

В Україні ландшафтний дизайн — це скоріше індустрія озеленення: де яку ялиночку посадити. Я все ж більше сприймаю сад, як мистецтво. Це не просто рослини. Я створюю емоцію, що передається людині від того садочка, який вона має. Як є особлива енергетика від картини чи іншого твору мистецтва, так і від саду

Анна Галаган, дизайнерка ландшафтів
Zvidsy
Нове покоління міського планування в Україні

Агенція просторового розвитку ZVIDSY розробляє та впроваджує проєкти сталого розвитку міст і сіл. Сталий розвиток передбачає три обов’язкові складові: економічне зростання, екологічність і орієнтованість на людські потреби. ZVIDSY формує довготривалі стратегії та впроваджує проєкти з огляду на ці базові принципи. Для прикладу, це може бути ревіталізація промислового об’єкта, чи робота з міською інфраструктурою, парками або іншими громадськими просторами. Крім того, агенція працює із бізнесом, допомагає планувати й облаштовувати простір для комфортної роботи й відпочинку.

Відділ аналітики ZVIDSY досліджує ті чи ті проблеми міст і сіл, допомагає агенції, або ж самим керівниками громад, приймати рішення, спираючись на тверді факти. Важливий для агенції освітній напрямок роботи: проведення воркшопів, тренінгів, стратегічних сесій для голів громад чи активних містян, які прагнуть і можуть працювати самостійно.

Ми всі вчилися або працювали за кордоном, але зараз повернулися в Україну й прагнемо змін. Міста є відображеннями людей, які в них живуть. Можливо, хоча б трошки змінюючи міста ми змінюємо людей, щоб вони ставали кращими, ставали одне до одного добрішими. Бо сьогодні в містах багато негативу, на жаль

Олександр Шевченко, засновник ZVIDSY
Meta-Architects
Відповідальна архітектура для кращого майбутнього

Meta-Architects — студія дизайну та архітектури, що допомагає українцям створювати середовища європейської якості: розробляє архітектурні проєкти, дизайн інтер’єрів та екстер’єрів, консультує з питань енергоефективності. У проєктах студії зважають не тільки на функціональність та ергономічність, особливо важливими є й принципи сталого розвитку, екологічність будівлі: в Meta-Architects прораховують життєвий цикл об’єкту та його економічну концепцію. Анна Марченко, засновниця студії, переконана, що бізнес має бути відповідальним, тому компанія часто працює в соціальних проєктах, або ж долучається до їхнього фінансування.

Я глибоко переконана в тому, що кожна, навіть маленька, дія має значення як на локальному, так і на глобальному рівні. Давно вирішила для себе, що не хочу заплющувати очі на комплексні проблеми, які часто стають наслідками невідповідальної архітектури. І хоча мій вклад може бути зовсім невеличким, я вважаю, що важливо йти цим шляхом

Анна Марченко, засновниця Meta-Architects
frnds.studio
Функціональний дизайн житлових інтер’єрів

frnds.studio працює у сфері житлових інтер’єрів: від створення дизайнерського проєкту, до авторського нагляду та комплектації об’єкту всім необхідним. Важливо, щоб житло було не просто красивим, а функціональним та зручним. Засновники студії переконані, що такий результат можливий за умови спільної творчої роботи дизайнера та замовника, тому перед початком проєктування, аналізують сценарії життя клієнта й вимоги, які він ставить до помешкання.

Простір приміщень, де ми живемо, впливає на наш настрій, наші думки, бажання. Розуміючи важливість цього, ми хочемо зробити якісний та продуманий дизайн інтер’єрів більш доступним

Михайло Евенбах, співзасновник frnds.studio
СЕРІЯ
Про будинки, де ми зростали

Всі ми знаємо прогресивні для свого часу панельні будинки 70-90-х років. Зараз більшість із них занедбані, однак залишаються важливою частиною обличчя українських міст. Щоб адаптувати для сучасності культурну й естетичну цінність “панельок”, Єлена Орап з колегами започаткували проєкт СЕРІЯ. Дизайнери СЕРІЇ, спираючись на впізнавані візуальні мотиви фасадів “панельок”, створили графіку, яку наносять на постери, листівки, посуд та одяг. Важливо, що ці речі є не просто сувенірами, вони якісні та функціональні.

Ми в цих “панельках” виросли — це частина нашого я, нашої ідентичності. Зараз вони в дуже занедбаному стані, але ми хочемо, щоб люди побачили, що так, це може бути достойне житло. Можливо, ці панельки зміняться і люди змінять своє ставлення до них

Єлена Орап, співзасновниця проєкту СЕРІЯ
Ательє візуальних конспектів
Ідеї, що оживають під маркером

Якщо ви проводите навчальний семінар, тренінг чи конференцію, то майже напевно користуєтеся мультимедійними презентаціями та фліпчартом, щоб записувати для аудиторії найважливіші тези. Ательє візуальних конспектів Юлії Кнюпи допомагає в цьому, займається візуальним супроводом освітніх та бізнесових подій, наживо створює яскраві, а головне — логічні та зрозумілі візуальні нотатки. Також Юлія Кнюпа розробляє презентації для проєктів, ілюструє бізнес-літературу, створює мальовані відео про продукти чи послуги.

Одночасно з Ательє Юлія Кнюпа розвиває школу EduScribe, де охочі можуть навчитися азів скрайбінгу й самотужки створювати потрібні візуальні матеріали.

Найголовніше, щоб цінні ідеї, які звучать на заходах, не випаровувалися після їхнього завершення. Люди відвідують корисні семінари, тренінги, але майже ніколи не повертаються до своїх записів чи отриманих презентацій. Та коли в учасників є один А4, на якому все найважливіше, то набагато більше шансів, що вони це пам'ятатимуть. Моя робота полягає в тому, щоб цінні ідеї не губилися

Юлія Кнюпа, засновниця Ательє візуальних конспектів
Катя Яцушек
Створення летерингу та ілюстрацій

Катя Яцушек має великий досвід графічного дизайну: навчалася у Львівській академії мистецтв. працювала в InfoStyle, mademe, mirrolab, Reynolds & Reyner. Та найбільша її пристрасть — летеринг, робота зі шрифтами, й на цьому полі Катя розмиває тонку межу між дизайном та візуальним мистецтвом. Створює логотипи й ілюстрації. ЇЇ роботи: постер для фестивалю Kulturhavn у Данії та логотип для Львівського різдвяного ярмарку були серед переможців конкурсу Ukrainian Design: The Very Best Of (2015 та 2016 роки).

Коли мова про шрифтовий напис чи логотип, я працюю в межах впізнаваності літери, але шукаю нову цікаву форму, як би ця літера мала виглядати. У цьому є творчість, бо ти шукаєш нове в давно усталеному. Це цікаво

Катя Яцушек, дизайнерка
DAVYD
Студія дизайну сестер Давиденко

DAVYD займається розробкою айдентики та візуальної стратегії брендів. Студія працює із візуальною складовою товарів чи послуг на всіх етапах: від брендування, аж до розробки 3D візуалізації упаковок. Таким чином, замовник отримує цілісну модель, з урахуванням особливостей матеріалу пакування, середовища, де буде презентуватися продукція. DAVYD спеціалізується на співпраці з брендами сфери краси та здоров’я, виставковими й мистецькими проєктами. Працює не лише в Україні, а й на глобальних ринках.

Заснували дизайнерську студію сестри Олександра, Софія та Христина Давиденко. Це родинний бізнес, для якого взаємна відповідальність і довіра не менш важливі, як і професіоналізм.

У нашій родині ще змалечку всі підтримували та сприяли успіхам одне одного. Проте лиш тепер ми з сестрами відчули, що зможемо чітко розподілити обов'язки та співпрацювати професійно. Вважаємо що родинний бізнес в Україні сприяє сталості підприємницької діяльності. З покоління в покоління навички в певній сфері розвиваються, зміцнюються. Так і нашій справі ми завдячуємо бабусям, дідусям і батькам — митцям, скульпторам, дизайнерам та фотографам

Олександра Давиденко, співзасновниця DAVYD
Naumenko Stories
Творча гра для дітей та дорослих

Naumenko Stories — магнітна артгра, яку розробила художниця Олександра Науменко. Складається набору елементів, щонайрізноманітніших форм, розмірів та кольорів, з яких, на спеціальній намагніченій поверхні, можна відтворювати шедеври світового живопису чи формувати свої власні картини. Такий конструктор розвиває відчуття кольорів та композиції, моторику пальців. Допомагає зануритися у світ мистецтва.

Ми створювали ці набори, щоб вони були як острівець, де можна розслабитися, перелаштуватися. Навіть якщо людина не вміє малювати, або в неї на це блок, то завжди можна почати з елементарних речей, і наш конструктор допомагає зробити перші кроки. Ми бачимо, що гра затягує людей, хтось в цьому знаходить релакс, а хтось починає цікавитися мистецтвом

Ніна Івановська, координаторка проєкту Naumenko Stories
Anna Khomenko
Ілюстровані вироби для домашнього затишку

Художниці Анні Хоменко хотілося, щоб її ілюстрації отримали життя за межами паперового листа й слугувати затишку, тож вона почала розписувати керамічний посуд, декор, предмети побуту. Щороку створює також календарі з власними роботами,  оскільки її творчість значною мірою й про українську природу всіх сезонів.

Анні Хоменко йдеться не лише про естетику виробів. Їй, представниці української школи графіки, важливо, щоби мистецька традиція не переривалася.

Рада бути представницею цього напрямку, адже дуже важливо зберігати традиції й продовжувати втілювати отримані знання в своїх виробах. Серед моїх малюнків ви не знайдете популярних трендів, як і не знайдете копіювання інших митців. У моєму творчому світі лише персонажі з власного несвідомого: унікальні й по доброму прості

Анна Хоменко, художниця
Майстерня друку на тканині Напринтуй
Місце, де образи з уяви переносяться на тканину

Головною перевагою майстерні друку Напринтуй є готовність взятися за найважчі завдання. Її засновниця, Олена Клочко, запевняє, що може впоратися із роботою  якої-завгодно технічної складності. Напринтуй друкує хоч на бавовняних футболках, хоч на м’яких меблях чи шовкових носовичках.

Виконує рекламу на текстилі, брендування продукції з великим тиражем, але так само береться й за друк на одній чи кількох  речах за індивідуальним замовленням. Декорує тканини для дизайнерів і виробників одягу. Окремою послугою є шоу-принтування, коли майстерня з необхідним обладнанням приїжджає на фестиваль чи корпоратив, і гості можуть спостерігати за процесом, або й друкувати самі.

Напринтуй — це майстерня, де не бояться нічого. Ми беремо замовлення, які на початках не завжди зрозуміло, як виконати технічно — і робимо їх. Вирізаємо лазером і після цього друкуємо, робимо принтування об’ємним. Друкуємо на костюмах, для різних шоу. Нам цікаво братися за те, що замовники не знають, чи взагалі можна зробити

Олена Клочко, засновниця Напринтуй

Creative Enterprise Ukraine — частина програми ЄС House of Europe за підтримки Британської Ради, організаційний партнер програми Інша Освіта / Insha Osvita.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...