Реклама

🏗 Мінцифра переведе сферу будівництва на електронні сервіси — боротимуться з корупцією

Для цього вже успішно запустили декілька сервісів та планують створити ще більше нових.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🏗 Мінцифра переведе сферу будівництва на електронні сервіси — боротимуться з корупцією
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. 🏗 Мінцифра переведе сферу будівництва на електронні сервіси — боротимуться з корупцією
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Для цього вже успішно запустили декілька сервісів та планують створити ще більше нових.

Електронні сервіси для будівництва

За словами Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова будівельна галузь — одна з найбільш корумпованих в Україні.

Згідно з підрахунками експертів річний обсяг хабарів у будівництві може становити від 2,7 до 3,5 мільярдів гривень. Своєю чергою цифровізація будівельних послуг дозволить зекономити приблизно 734 мільйони на рік.

Минулого року Мінцифра на порталі Дія запустила електронні будівельні послуги. Вони повністю автоматизовані та виключають вплив людини на прийняття рішення. Жорсткі механізми перевірки даних, включаючи взаємодію з іншими реєстрами, суттєво підвищують прозорість процесів

Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації
Читайте також: 📱 Мінцифра анонсувала нові послуги застосунку «Дія» — реліз протягом 2021 року

Мінцифра планує перевести будівництво в Україні на електронні сервіси, аби можна було відслідковувати кожен етап й нівелювати можливість корупції. Для цього вже створили Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ).

З новим реєстром будівельної діяльності з’явились унікальні ідентифікатори об’єктів будівництва — усі документи створюються та верифікуються за QR-кодом одразу в реєстрі.

Система автоматично перевіряє усі документи — об’єкт не буде зареєстровано, якщо він не відповідає законодавчим критеріям. Наразі у реєстрі вже понад 130 тисяч документів.

Крім того, у Мінцифрі створили Публічний портал системи — це платформа з актуальною інформацією про зареєстровані документи та внесені зміни, новинами про будівельний сектор та статистикою.

На порталі «Дія» також додали одразу вісім електронних послуг: повідомлення про початок підготовчих робіт, повідомлення про початок будівельних робіт по CC1, повідомлення про початок будівельних робіт на підставі будпаспорта, а також декларація про готовність до експлуатації по будпаспорту та інші.

Наразі у планах міністерства автоматизувати будівельні онлайн-послуги для об’єктів класу CC2 та СС3. Очікується, що повноцінний реліз цих послуг відбудеться вже цієї весни.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...