Реклама

✈️ Що таке ETIAS — нові правила безвізу з ЄС

Ви, напевно, чули багато разів, що вже з 2024 року за подорожі в ЄС знову доведеться платити, а може навіть до вас дійшли чутки про нібито «скасування безвізу». Одразу скажемо — безвіз ніхто наразі не скасовує! А от що відбувається насправді, зараз пояснимо.
Čytaty latynkoju
✈️ Що таке ETIAS — нові правила безвізу з ЄС
  1. Головна
  2. Суспільство
  3. ✈️ Що таке ETIAS — нові правила безвізу з ЄС
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Ви, напевно, чули багато разів, що вже з 2024 року за подорожі в ЄС знову доведеться платити, а може навіть до вас дійшли чутки про нібито «скасування безвізу». Одразу скажемо — безвіз ніхто наразі не скасовує! А от що відбувається насправді, зараз пояснимо.

    Перетин кордону до пандемії та повномасштабної війни по безвізу був дуже простим. Достатньо було мати паспорт і в більшості випадків більше нічого. Але у 2024 році ситуація трошки ускладниться.

    Коротко та доступно розповідаємо, що таке ETIAS, чому це не «скасування безвізу» і насправді зовсім не страшно.

    Безвіз скасовують! Так і знав, все пропало

    Ні, безвіз не скасовують. Чиновники Європейського Союзу задоволені результатами дії безвізу з Україною і не вбачають жодних підстав для того, щоб його скасовувати. У 2018 році українці отримали приблизно 58 тисяч відмов у в’їзді. Цей показник становить менш ніж 0,5% від усіх, хто перетинає кордон з країнами ЄС, а лише українсько-польський кордон у 2018 перетнуло понад 9,5 мільйонів наших громадян.

    Що й казати вже про ситуацію під час повномасштабного вторгнення, коли Європа широко відчинила свої двері українцям, що тікали від війни, а з недавнього часу Україна має статус країни-кандидата на членство в ЄС.

    Тоді поясніть, про що мова, що це за нові правила

    Раніше у європейців не було жодної єдиної системи, яка б контролювала в’їзд та виїзд людей до Шенгенської зони по безвізу. Наприклад, прикордонники, щоб визначити, чи не порушили ви терміни перебування в ЄС, просто рахували штампи у паспорті — і це у XXI столітті! Авжеж, у кожної країни була своя база, але вони не поєднувалися між собою.

    Нові правила безвізу

    Після міграційної кризи і терористичних атак керівництво ЄС вирішило виправити цю ситуацію та запровадити таку систему для країн з безвізом. Вона називатиметься ETIAS і буде призначена перевіряти, чи не порушували ви міграційні правила та закони країн ЄС, звіряючись з національними базами даних. Саме про неї розповсюджують стільки фейків та неперевірених чуток.

    Ну-ну, знову українці — другий сорт, якісь додаткові перевірки!

    Ні! Українці опиняються в точно тому ж положенні, що й громадяни США, Канади, Австралії та інших країн з безвізом — ми, як і вони всі, повинні проходити цю, до речі, досить просту процедуру. Можна сказати, що нас навпаки записали до клубу розвинутих держав, яким довіряють, адже ця процедура запроваджується саме для тих країн, які мають безвіз.

    Також це жодним чином не пов’язано безпосередньо з Україною. Міграційна реформа ЄС, частиною якої є створення ETIAS, пов’язана з біженцями з Сирії, терактами та політичною ситуацією в самих країнах ЄС.

    Врешті решт, спільна база даних для Шенгенської зони — це просто логічно.

    Окей, але зараз платити за в’їзд не треба, а з цією новою системою оплата повертається. І чим це не віза?

    Так, сплатити певну суму дійсно буде необхідно. Проте, перевірка ETIAS — все одно не віза. Якщо ви добре пам’ятаєте, віза до ЄС колись коштувала 35 євро, які потрібно було сплачувати кожного разу при її отриманні — щонайменше, раз на рік (адже найпопулярнішим «шенгеном» був річний).

    На відміну від візи, процедура авторизації в ETIAS коштує лише 7 євро і проводиться раз на 3 роки. Тобто, якщо ви у 2024 році пройдете цю процедуру, наступного разу треба це робити лише у 2027.

    Для дітей до 18 та людей старше 70 років авторизація взагалі безкоштовна. Також процедуру взагалі не потрібно проходити, якщо ви маєте візу (наприклад, робочу) або дозвіл на проживання у країнах ЄС.

    Ну, це недорого, але все одно схоже на повернення віз. Перевірять мене і відмовлять у в’їзді

    Спершу нагадаємо, що відмовити по безвізу вам можуть і зараз — так само як могли відмовити раніше, навіть із наявною візою, просто на кордоні. Та річ навіть не в тім. Під час реєстрації в ETIAS у вас не перевірятимуть наявність грошей, житла в Україні чи зворотніх квитків.

    Правила перетину кордону по безвізу

    За допомогою ETIAS, здебільшого, перевірятимуть на порушення міграційних правил чи законів країн ЄС. Наприклад, якщо ви перевищили швидкість у Франції і маєте несплачений штраф, цілком можливо, що вам відмовлять у в’їзді в Італію до його сплати. Або, скажімо, ваша відпустка на Майорці затягнулася на більш ніж 90 днів — це порушення терміну дозволеного перебування в країнах ЄС. Тому при отриманні авторизації можуть виникнути проблеми.

    Основна різниця в тому, що раніше, якби ви мали штраф у Франції, але подорожували, скажімо, до Греції, вас могли пропустити, бо у Греції просто не знають про ваше порушення. Тепер так не вийде. Вихід з цієї ситуації простий — не порушувати закони, а якщо вже вийшло, то нести відповідальність.

    Проте, якщо нічого подібного за вами немає, проблем з ETIAS, найімовірніше, не виникне.

    Все одно маю сумніви. Дайте конкретний список причин, за якими можуть відмовити.

    • наявність порушень законів ЄС або міграційних правил
    • обґрунтована підозра на те, що особа має плани залишитися в ЄС нелегально
    • обґрунтована підозра щодо причетності до скоєння злочинів
    • загроза тероризму з вашого боку

    Оце «має плани» звучить якось дуже розмито — це ж можна кожному українцю заборонити в’їзд!

    Ні. Це ризик-орієнтована система.

    Коли ви проходитимете авторизацію в ETIAS, ви заповните просту анкету, надавши таку інформацію:

    • Особиста інформація, включаючи ваше ім’я (імена), прізвище, дату і місце народження, громадянство, домашню адресу, імена батьків, адресу електронної пошти та номер телефону
    • Дані квитка на найближчу поїздку
    • Рівень освіти та поточна професія
    • Яку поїздку ви запланували та де плануєте перебувати серед країн, що вимагають ETIAS
    • Будь-які судимості, а також минулі поїздки до зон бойових дій або конфліктів, а також, чи нещодавно вас видворяли з території якої-небудь країни

    На основі анкети, а також даних вашого паспорту система або миттєво даватиме зелене світло (в абсолютній більшості випадків), або робитиме додаткові перевірки і, найчастіше, також дозволятиме в’їзд — просто трохи довше (кілька годин).

    Очікується, що 97% заявників отримають дозвіл автоматично за лічені хвилини, ще 2% також дозволять в’їзд, але впродовж кількох годин після подачі заяви, і лише до 1% заявників можуть виникнути додаткові питання. З такими заявниками буде контактувати посольство країни першого візиту. В такому випадку розгляд заявки може затягнутися до 14-30 діб, можуть знадобитися додаткові документи або співбесіда в консульстві.

    Ну, от я був/-ла у небезпечній країні. Мене не пустять до ЄС?

    Рішення ухвалюється за сукупністю факторів, а не лише за одним. Так, цей факт дещо підвищить ризик, але не означає автоматичну відмову. І ми знову хочемо наголосити — точно таку саму відмову ви можете почути просто зараз на кордоні, навіть без ETIAS.

    А от чого точно не варто робити, так це брехати в анкеті. Якщо ви турист-екстремал (-ка) і побували, скажімо, в Бангладеш, в цьому немає нічого страшного. А от якщо ви про це збрехали — це вже підозріло.

    Чисто технічне питання — якщо людина, приїхавши до аеропорту, згадала, що не пройшла авторизацію. Відпустка зіпсована?

    Зовсім ні. Авіаперевізник (автобусна компанія чи залізниця) зобов’язані перевірити, чи пройшли ви авторизацію в ETIAS. Якщо ви забули це зробити, вам про це скажуть, тож у вас буде можливість зробити це просто на місці зі смартфона. Оскільки відповідь системи можна отримати за лічені хвилини, то найбільш імовірно, що ви зможете спокійно продовжити подорож по безвізу.

    Ситуації, коли ви прилетіли в аеропорт призначення і вам уже там прикордонник повідомляє, що ви не авторизовані, виникнути не може. Правила перетину кордону з біометричним паспортом фактично не змінилися.

    Проте, не забувайте, що до аеропорту варто приїжджати завчасно — для міжнародних рейсів за кілька годин до вильоту. Бо якщо часу на проходження реєстрації в ETIAS не буде, літак заради вас ніхто не затримуватиме.

    Мені відмовили. Що робити?

    На жаль, такі випадки все одно можливі. Наразі немає детальної інформації, що робити у разі відмови, але точно відомо кілька речей. У разі відмови вам прийде електронний лист, в якому буде вказано, хто саме та в якій країні вам відмовив. На базі цієї інформації та описаного там же алгоритму дій, ви зможете подати апеляцію. Це якщо причина відмови є серйозною.

    Якщо річ у тім, що ви просто зробили одрук чи іншу незначну помилку у заяві, ви зможете це виправити. Якщо у вас знайшли порушення типу несплаченого штрафу, ймовірно, достатньо буде його сплатити. Потім треба зачекати, щоб інформація оновилася в базі і подати заяву знову. Проте, це може затягтися до кількох днів.

    Все одно це якось складно. Нормально ж спілкувались, навіщо це все

    Звісно, всі б ми хотіли, щоб Україна стала членом Європейського Союзу і в повній мірі користувалася перевагами вільних кордонів з нашими партнерами. Проте цього поки що не відбулося.

    Попри те, що авторизація в ETIAS видається ускладненням, насправді це в більшій мірі спрощення безвізу, адже зменшується ризик того, що вас розвернуть додому європейські прикордонники: про наявні проблеми ви знатимете завчасно і зможете докласти зусилля для їх вирішення, щоб не втрачати гроші та час на безрезультатну поїздку. Таким чином, умови перетину кордону по безвізу навпаки стали кращими.

    Крім того, пам’ятаєте, що на самому початку цієї статті ми розповідали про безвіз з ЄС за ID-картками? Саме введення ETIAS наближає нас до цього, а без неї таке спрощення було б неможливим.

    Давайте закріпимо. Чим відрізняється візовий режим від авторизації ETIAS?

    Як було тоді, коли потрібно було оформлювати візу:

    • Зібрати пакет документів — закордонний паспорт, довідка про доходи з роботи, доказ наявності житла, доказ платоспроможності, зворотні квитки та інші документи за запитом
    • Сплатити 35 євро (60 євро, якщо оформлення відбувається у візовому центрі) — при чому, у визначеному банку (додатково — комісія)
    • Відстояти чергу на подачу документів
    • Отримати результат за 10 днів, рівень відмов — від 5% у найлояльніших країнах і до 40% у найжорсткіших
    • Навіть якщо ви отримали візу, це не буде гарантією того, що вас пропустять на кордоні
    • Повторювати процедуру в кращому випадку раз на рік, у гіршому — перед кожною поїздкою

    А як буде після введення ETIAS:

    • Сплатити 7 євро онлайн
    • Пройти анкетування на спеціальному сайті, яке займе не більш, ніж 10 хвилин, та не вимагає жодних документів — результат за кілька хвилин або годин
    • Вирушати в подорож, не забувши біометричний закордонний паспорт

    Таким чином, ETIAS — це аж ніяк не скасування безвізу. Процедуру треба повторювати раз на 3 роки, а не щорічно чи взагалі перед кожною поїздкою як це було з візою. Відсоток відмов у шенгенській візі українцям у деяких країнах міг становити до 40%, та навіть у найбільш дружніх він коливався до 5%. Натомість, відмов у ETIAS очікується не більш ніж 1% серед усіх заявників. Крім того, тепер набагато зменшена ймовірність того, що вас розвернуть прикордонники, адже в їхній базі ви вже завчасно матимете зелене світло.

    Де можна почитати про ETIAS?

    Офіційний інформаційний сайт системи можна подивитися за посиланням.

    Нагадайте, в які країни Шенгенської зони можна їхати по безвізу?

    • Австрія
    • Андорра
    • Бельгія
    • Ватикан
    • Угорщина
    • Німеччина
    • Греція
    • Данія
    • Естонія
    • Ісландія
    • Іспанія
    • Італія
    • Кіпр
    • Латвія
    • Литва
    • Ліхтенштейн
    • Люксембург
    • Мальта
    • Монако
    • Нідерланди
    • Норвегія
    • Польща
    • Португалія
    • Сан-Марино
    • Словаччина
    • Словенія
    • Фінляндія
    • Франція
    • Чехія
    • Швейцарія
    • Швеція

    Читайте також інструкцію для мандрівників — як скористатися безвізом.

    Share
    Написати коментар
    loading...