Реклама

🎙 Інше інтерв'ю — Оксана Забужко: «Людство ввійшло у зону турбулентності. Пристебнімо ремені!»

Čytaty latynkoju
🎙 Інше інтерв'ю — Оксана Забужко: «Людство ввійшло у зону турбулентності. Пристебнімо ремені!»
  1. Головна
  2. Подкасти
  3. 🎙 Інше інтерв'ю — Оксана Забужко: «Людство ввійшло у зону турбулентності. Пристебнімо ремені!»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Цим випуском ми закінчуємо 6 сезон подкасту, а також серію розмов, записаних наприкінці травня на Львівському медіафорумі. Наша сьогоднішня гостя – одна з ключових і найбільш відомих особистостей у сучасній українській літературі Оксана Забужко.

А говорили ми, зокрема, про таке: 

  • чому українцям не завадить студіювати фемінізм,
  • які світові міфи зруйнувала війна в Україні,
  • якими є наслідки інфантильного заперечення заходом усього поганого,
  • чому росіянам не вийшло «продати» українцям настальгію за «совком»,
  • як російські інтелектуалі повністю провалили свою основну функцію,
  • – якою бачить Україну майбутнього,

та багато іншого.

Будете слухати на смартфоні? Тоді вам сюди.

Поки у 2014 році на Донбасі животи різали за жовто-блакитний прапор, в усіх європейських книгарнях продавався бестселер Гарарі, в якому автор запевняв, що у 21 столітті у людини буде значно більше шансів загинути від самогубства з нудьги, аніж от війни. Це наймодніший історик, який повчає людство, як йому жити.

В будь-якому суспільстві є розлита агресія. Завдання цивілізації, завдання всякого цивілізованого співжиття — мінімалізувати агресію та загнати її в «підпілля». Так, щоб співжиття дуже різних індивідів у соціумі було максимально комфортним.

Вся ця війна є виявом путінського проєктивного страху. Все, що він вивалює за своїм безумним дискурсом на Україну — це насправді про росію. Це слід читати як проєкцію його внутрішніх страхів, які є абсолютно підставні. Й після 24 лютого людство побачило, що це росія failed state, що це росія непрацююча держава.

Те, що не розуміє світ: Навальний не є альтернативою путіну. Навпаки, він намагається виправити його помилки. Це боротьба за краще вбивство, за армію без корупції, за ракетобудування без корупції, за кращі ракети, які полетять в українські міста. Всі ці розмови, що треба підтримувати тих, хто проти путина… Ні, перепрошую, треба підтримувати тих, хто проти російської імперії. Й тут одразу коло тих, кого варто підтримувати, різко звужується.

Я розумію російську ностальгію за СССР. Вони її пробували продати українцям — не вийшло. Вони недооцінили пам’ять про Голодомор.

Можна сказати, що відбувається в душі пересічного росіянина — це страх. А страх є поганим порадником в соціальних процесах, особливо, коли твоє суспільство летить у прірву... Що таке тоталітаризм? Це суспільство роздріблених самотніх індивідів.

Відбудова України буде не менш психологічно-драматичним процесом, ніж війна.

Спеціально для патронів “Іншого інтерв’ю” Оксана Забужко відповідає на питання про те, що має відбутися, аби русня нарешті відчепилася від України. Отримати доступ: https://www.patreon.com/inshe

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...