Реклама

Ви купили Біткоїни: де та як їх тепер зберігати

Čytaty latynkoju
Ви купили Біткоїни: де та як їх тепер зберігати
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Ви купили Біткоїни: де та як їх тепер зберігати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Сьогодні криптовалютний ринок не стоїть на місці, а експерти прогнозують, що до 2028 він зростатиме на 11,1 % щорічно. Тож не дивно, що  галузь регулярно поповнюється новими гравцями, а після купівлі перших біткоїнів виникає логічне запитання – де їх зберігати? Оскільки цифрові активи відрізняються від традиційного фіату та їх неможливо помістити в банку чи під подушку, постає необхідність вибору сервісу для зберігання коштів. Нижче ознайомимося з доступними варіантами, новинками 2024 року, а також розберемось, як знизити ризики втрати віртуальних активів.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: Na chasi / Crypto, щоб бути у курсі останніх новин та дізнаватися більше про можливості заробітку на крипторинку.

Тонкощі в зберіганні віртуальних активів

2017 рік ознаменувався різким подорожчанням Bitcoin, проте деякі власники замість радості відчули розчарування. Причина цьому – втрата доступу до гаманців, адже спочатку крипта зберігалась лише на жорстких дисках. Звісно, що з часом люди змінювали техніку та забували ключі від своїх гаманців. За останніми оцінками вважаєються загубленими більше 1 млн біткоїнів, а їх видобуток обмежений – не більше 21 млн монет. 

Цей сумний досвід ще раз підтверджує, що зберігання віртуальних активів, у тому числі й BTC, є одним з найважливіших аспектів для будь-якого користувача, незалежно від його досвіду та знань. 

Біткоїн-гаманець є програмою або електронним пристроєм, за допомогою якого можна отримувати, надсилати та мати доступ до власних коштів, аналогічно традиційному гаманцю, де знаходяться паперові гроші. 

Перед тим, як придбати перші цифрові активи, необхідно обрати гаманець, в якому вони будуть зберігатись. Тут є декілька варіантів: продовжити використовувати біржу, на якій ВТС було придбано, або скористатись іншим варіантом – вивести активи на адресу зовнішнього гаманця.

Як працює криптогаманець?

У першу чергу зазначу, що насправді в гаманці для віртуальних валют немає ніяких біткоїнів, ефіріумів та будь-яких інших монет. Це лише своєрідний міст, що з’єднує користувача із блокчейном і записує інформацію про активи, зазначаючи їх розташування на блокчейні.

Незалежно від виду активу, який ви зберігаєте, усі гаманці мають однакову схему функціонування та містять інформацію про три види ключів – публічна адреса, відкритий і закритий ключі.

Публічна адреса – це аналог адреси електронної скриньки, на яку надходять листи. Вона є зовнішнім ідентифікатором криптогаманця, на який надсилаються всі віртуальні активи.

Відкритий ключ – схожий на публічну адресу, проте використовується для перевірки власника публічної адреси. Його можна порівняти з банківськими реквізитами, проте тут не вказуються ніякі особисті дані клієнта.  Складається відкритий ключ з випадкової послідовності цифр, великих і маленьких букв.

Закритий ключ – пароль, за допомогою якого відкривається доступ до рахунку і підтверджуються операції. Закритий ключ має унікальну комбінацію, яку неможливо відгадати. Її потрібно зберігати в надійному місці і ні в якому разі не розголошувати третім особам.

Види Біткоїн-гаманців

Залежно від того, яким чином зберігаються цифрові активи, розрізняють різні типи криптовалютних біткоїн-гаманців:

  • Мобільний – спеціальні застосунки, що доступні практично для будь-якого телефону, зручний портативний інструмент. Головний ризик – втрата гаджета або його несправність. Відновити гаманець можна на новому телефоні, а для кращого захисту рекомендуємо скористатись двофакторною аутентифікацією. 
  • Веб-гаманець – як правило, є біржовим і відноситься до гарячих (потребує онлайн-підключення). Закриті ключі в цьому випадку знаходяться на платформі провайдера, що може мати негативні наслідки – зломи, конфіскація активів.
  • Десктопні – програми з відкритим початковим кодом. Це одні з перших гаманців для ВТС, які вийшли у світ у 2011 році. Їх можна завантажити на ПК, а приватні ключі зберігати на жорсткому диску. Недолік – вразливість через інтернет-з’єднання. 
  • Холодні – існують у будь-якому вигляді, не мають з’єднання з мережею Інтернет, що захищає їх від хакерських атак. Доступ до біткоїнів у цьому випадку приносить незручності та може займати багато часу.
  • Апаратні – мають форму фізичного пристрою, наприклад USB-накопичувача, де ваші закриті ключі зберігаються в автономному режимі. У новачка можуть виникнути труднощі з їх налаштуванням, адже тут необхідно мати певні технічні навички. До того ж ринок зараз кишить підробленими гаманцями, тому важливо придбати пристрій у офіційного виробника.
  • Паперові – належать до холодних гаманців, закриті ключі зберігаються на аркуші паперу, іноді у вигляді QR-коду. Попри свою безпеку, наразі вони не мають попиту, адже носити з собою аркуш паперу досить незручно.

ТОП-5 криптогаманців для зберігання Біткоїна

Trustee Plus. Інноваційний європейський продукт з українським корінням, який максимально спрощує процес продажу, купівлі та обміну криптовалют. Функціональність сервісу виходить за рамки звичайного криптогаманця, це комплексне рішення для ефективного зберігання та управління віртуальними фінансами. Існує у вигляді мобільного застосунку, доступного для пристроїв як на iOS, так і на Android. Найголовнішою його перевагою є інтегрована криптокартка, за допомогою якої можна розразовуватися за покупки як онлайн, так і у фізичних торгових точках по всьому світу. Trustee Plus, не зважаючи на простий інтерфейс, має багаторівневу систему захисту. А підтримка великої кількості монет і токенів, вигідні комісії та комфортні ліміти дозволяють користуватись Trustee Plus як новачкам, так і професійним криптанам.

Ledger. Найвідоміший бренд апаратних гаманців. Має вигляд флешки, або електронного пристрою з вбудованим екраном. Перевага гаманця – високий рівень захисту, адже приватні ключі залишаються поза мережею інтернету. Деякі моделі підтримують функцію Bluetooth, а також дають можливість здійснювати операції з понад 5000 монет і токенів. Та вартість таких гаманців стартує від 120 дол. США.

Coinbase Wallet. Один з найпростіших у користуванні гаманців, дає можливість зберігати не тільки криптовалюти, а й NFT, підтримує сотні токенів. 

Trust Wallet. Належить до мобільних гаманців, який можна безкоштовно завантажити з App Store/ Google Play. Крім того, що в ньому можна здійснювати управління віртуальними активами, він також дозволяє взаємодіяти з децентралізованими застосунками(DApps) на блокчейні. 

Electrum. Вийшов у 2011 році та призначений для зберігання лише біткоїнів. Оснащений 2FA, перевіркою підтвердження операцій. Комісії залежать від часу очікування підтвердження транзакції. Особливість полягає в можливості інтеграції з апаратними гаманцями Ledger і Trezor для холодного зберігання коштів.

Новинки серед криптовалютних гаманців

У 2024 році були презентовані ще декілька біткоїн-гаманців: 

  • AQUA Wallet – некастодіальний гаманець, що був запущений 3 січня компанією   Самсона Моу JAN3. AQUA Wallet використовує технології Lightning та Liquid для полегшення транзакцій;
  • Macadamia – представлений 8 лютого розробниками відкритого протоколу електронних грошей Cashu. Поки він доступний лише для iOS-пристроїв;
  • Keystone 3 Pro – вийшов у квітні й коштує 149 $. Програмний код переписано мовою програмування Rust, що відома мінімальною вразливістю до багів;
  • Trezor Safe 5 був представлений компанією SatoshiLabs на заході BTC Prague 2024, що відбувався 13-15 червня. Пристрій оснастили великим сенсорним екраном, захисними елементами, а також вдосконаленим процесом резервного копіювання з 20 слів;
  • Proton Wallet – з ним користувачі познайомились 24 липня. Некастодіальний гаманець випустила швейцарська технологічна компанія Proton. Завдяки застосуванню поштового сервісу ProtonMail відправляти Біткоїни не важче, ніж електронні листи;
  • Ledger Flex – став відомий після конференції Bitcoin 2024, що відбулася в Нешвіллі 25-27 липня. Пристрій може декілька місяців працювати на одному акумуляторі, має зрозуміліше оформлення у порівнянні з іншими версіями Ledger. Вартість гаманця становить 249 доларів США.

Рекомендації щодо безпечного зберігання Біткоїнів

Як ми вже зрозуміли, для правильного зберігання Біткоїнів та інших криптовалют, на відміну від фіату, потрібно враховувати деякі особливості. Це стосується всіх типів криптогаманців:

  • не повідомляти фразу відновлення (seed-фразу) третім особам;
  • використовувати складні паролі, бажано, щоб вони були різними для офлайн-пристроїв і онлайн-сервісів;
  • не забувати про додаткові способи захисту, такі як мультипідпис;
  • не нехтувати ліцензованими антивірусними програмами для більшого захисту від хакерських зломів;
  • створювати резервні копії гаманця;

Необхідно памʼятати, що відповідальність за збереження віртуальних активів лежить саме на користувачеві, тож проведіть власне дослідження, не оминаючи такі ключові фактори, як безпека, зручність, сумісність і можливість контролю. 

Підсумок

Який сервіс обрати для зберігання біткоїнів – особиста справа кожного власника віртуальних активів. Крипторинок має безліч варіантів, серед яких точно знайдеться “той самий” за конкретними потребами та вашими пріоритетами. І сьогодні як ніколи важливо серйозно підійти до цього питання, адже якщо не захистити свої кошти належним чином, ризик втратити заощадження підвищується в рази.

Підписуйтесь на наш Телеграм-канал: Na chasi / Crypto, щоб бути у курсі останніх новин та дізнаватися більше про можливості заробітку на крипторинку.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...