Реклама

Поради щодо успішного вирощування та догляду за бігоніями

Čytaty latynkoju
Поради щодо успішного вирощування та догляду за бігоніями
  1. Головна
  2. Новини
  3. Поради щодо успішного вирощування та догляду за бігоніями
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Однією з найпоширеніших квітучих рослин, що з однаковим успіхом використовуються квітниками для декору як житлових приміщень, так і озеленення саду, є, поряд з  бегонією вічноквітучою, бульбова бегонія. Вона є одним із представників сімейства бегонієвих, що налічують близько тисячі видів та 2000 гібридів. Батьківщина цієї рослини — субтропіки та тропіки Центральної та Південної Америки, південна та південно-західна частина Африки. Бігонії бульбові в залежності від сорту можуть бути кущовими та ампельними. Висота рослини становить 25-40 см.

Він може мати:

  • темно-зелене (іноді з антоціановим відтінком) листя округлої або ниркоподібної із загостреною верхівкою форми довжиною близько 10 15 сантиметрів;
  • махрові, рожево-піоно-, камеліє-, нарцисоподібні білі, червоні, оранжеві, жовті або рожеві квіти діаметром до 20 см залежно від сорту.

Квітки зібрані в суцвіття. Вони цвітуть недовго, але швидко змінюються на інші. Тому і складається враження, що рослина цвіте весь час з ранньої весни до середини осені. Щоб бегонія не хворіла і постійно радувала око своїми прекрасними квітами, вона потребує правильного догляду.

Як доглядати за бегонією

Рослина не дуже вибаглива. Тим не менш, є деякі нюанси, що стосуються:

  • Температурний режим. Оптимальною для квітки є температура 20-25 градусів. У холодну пору року не можна допускати, щоб у кімнаті вона опускалася нижче +160 °C. При різких перепадах температури можливе скидання бутонів.
  • Вологості повітря. Вона має бути підвищеною. Необхідне регулярне використання пульверизатора для зволоження.
  • Освітлення. Рослина потребує яскравого, але розсіяного світла. Не можна допускати попадання на квітку прямих сонячних променів. Світловий день для рослини повинен становити близько 15 годин, тому в осінній та зимовий період слід організувати штучне освітлення.

Також важливо вибрати місце для рослини з регулярним припливом свіжого повітря. Але при цьому не допускати протягів.

Полив бегонії

Ця рослина з однаковим негативом відноситься і до нестачі, і до надлишку вологи. Грунт постійно повинен бути помірно вологим. Як тільки підсохне верхній шар ґрунту, необхідно провести рясний полив. Влітку поливати бегонію слід не рідше одного разу на тиждень, а в зимове — разів у півтора тижні. При цьому слід:

  • використовувати воду не з-під крана, а відстояну протягом не менше доби, потім профільтровану або кип’ячену;
  • злегка підсохлу після поливу землю необхідно розпушити на глибину близько 1 см;
  • при поливі не допускати попадання води на листя та квіти.

Можна застосовувати для поливу та інший спосіб — занурення горщика з квіткою у велику ємність з водою хвилин на 20-30. Але в будь-якому разі найкращим часом для поливу є ранок.

Підживлення бегонії

Підгодовувати рослину слід шляхом внесення в ґрунт азотних та фосфорно-калійних добрив. Перші необхідні для покращення росту листя, другі — для збільшення кількості бутонів та продовження періоду цвітіння. У період цвітіння підживлення універсальними добривами для квітучих рослин слід проводити двічі на місяць. Азотні добрива потрібні нарощування зеленої маси. Але слід пам’ятати, що вони можуть гальмувати розвиток бутонів.

Пересадка бегонії

Пересаджують рослину тільки якщо її кореневій системі стане недостатньо місця в горщику. Зазвичай такої процедури частіше потребують молоді бегонії. Проводиться вона провесною. Для дорослих кущів достатньо регулярної заміни верхнього шару ґрунтосуміші на свіжий субстрат.

Якщо ваші бегонії ростуть у саду, то на зиму слід викопати бульби і зберігати їх у приміщенні в торфі при температурі 5-8 градусів, а на початку лютого висадити в контейнер, щоб наприкінці травня висадити у відкритий ґрунт.

Як розмножувати бегонію?

Розмноження вічнозеленої рослини можна проводити одним із трьох методів:

  • черенкуванням (проводиться навесні або влітку);
  • розподілом бульб (провесною);
  • насіння (посів здійснюється в останні дні зими).

Пара порад від експертів

Головне для зростання, розвитку, розмноження та рясного цвітіння бегонії бульбової — своєчасний полив та підживлення. Щодо поливу можна сказати, що для бегонії більш згубним є надлишок вологи, ніж її нестача. Рослина може зачахнути і у разі її перенасичення мінеральними добривами чи органікою.

Категорично не рекомендується вносити підживлення для щойно пересадженої бегонії протягом місяця після процедури. Згубною для неї може стати і підживлення в період цвітіння. Хвора рослина слід підгодовувати до одужання малими дозами добрив.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...