Реклама

🕹 87% «класичних» ігор наразі уже недоступні геймерам легально — дослідження

Čytaty latynkoju
🕹 87% «класичних» ігор наразі уже недоступні геймерам легально — дослідження
  1. Головна
  2. Новини
  3. 🕹 87% «класичних» ігор наразі уже недоступні геймерам легально — дослідження
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

В результаті дослідження, яке провели організації Video Game History Foundation та Software Preservation Network, виявилося, що лише 13% класичних відеоігор досі можна відтворити легальними способами. Дослідження мало на меті продемонструвати незадовільний стан збереження відеоігор.

Автори звіту використали довільну вибірку з 1500 ігор, випущених до 2010 року, «тобто приблизно з того року, коли цифрова дистрибуція ігор почала набирати обертів». Вони також зібрали додаткові, більш цілеспрямовані дані про різні консолі, або «екосистеми»: «Покинуті» (Abandoned), «Занедбані» (Neglected) та «Активні» (Active). Це було зроблено на прикладі Commodore 64, Game Boy та PS2 відповідно. Загалом до дослідження було включено понад 4000 ігор.

Статистика за платформами

Щодо того яку гру вважати «доступною», потрібно було дізнатися наскільки збереглася частина оригіналу. Наприклад, фонд вважав, що ремастер Jinxster 1987 року вважався «доступним», тоді як Yakuza Kiwami, ремейк класичного екшену Yakuza від Sega 2005 року, був визнаний занадто відмінним від оригіналу, щоб вважатися таким.

У своєму блозі на сайті Video Game History Foundation автор дослідження Філ Сальвадор дав доволі негативну оцінку результатам звіту. Адже цифра в 13% означає, що рівень комерційної доступності відеоігор нижчий, ніж до прикладу в американських німих фільмів початку XX ст.

До того ж в розрізі окремих типів ігор цифри ще гірші. Наприклад загалом менш як 3% усіх ігор, випущених до 1985 року, досі видаються. Також до прикладу лише закриття інтернет-магазину 3DS знищило більш ніж половину комерційно доступних ігор для Game Boy.

Відповідно однією з головних цілей дослідження було також переконати законодавців (у цьому випадку в США) надати бібліотекам та організаціям, що займаються збереженням, більше можливостей архівувати ігри, які наразі значно обмежені законами про авторське право. До прикладу в Entertainment Software Association (організовує Е3), стверджують, що індустрія вже робить достатньо для збереження своїх ігор.

Однак Брендон Батлер, радник з питань права та політики Software Preservation Network, наголосив на необхідності цих змін у збережені відеоігор.

Ринок не збереже нашу історію. Це не його робота. Якщо ми втрачаємо доступ до нашої цифрової культурної спадщини, це не провал ринку, це провал політики.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...