Реклама

🏦 «Відкритий банкінг»: особливості законопроєкту про платіжні послуги та що він передбачає

Наразі на розгляді знаходиться один з найважливіших для платіжного ринку України законопроєкт про платіжні послуги, що покликаний врегулювати цілу низку питань та проблем.
Čytaty latynkoju
🏦 «Відкритий банкінг»: особливості законопроєкту про платіжні послуги та що він передбачає
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🏦 «Відкритий банкінг»: особливості законопроєкту про платіжні послуги та що він передбачає
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Наразі на розгляді знаходиться один з найважливіших для платіжного ринку України законопроєкт про платіжні послуги, що покликаний врегулювати цілу низку питань та проблем.

«Відкритий банкінг»

Як повідомив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Олексій Шабанов в інтерв’ю виданню PaySpace Magazine, законопроєкт ініційований Національним банком України може позитивно вплинути на банкінг в країні та надати багато можливостей для розвитку.

Зокрема очікується, що клієнтоорієнтованість та якість послуг банків виросте в рази. До того ж з’явиться конкуренція серед нових гравців на ринку, яка повинна позитивно вплинути на сервіс для клієнтів банків.

Класичним банкам встигати за всіма технологічними новинками дорого. А клієнти бачать, що пропонує сусідній банк, що відбувається в сусідніх країнах, вони теж хочуть користуватися сучасними сервісами. Робити все доопрацювання самостійно буде або складно, або довго, або дорого. Взаємовигідна співпраця з Фінтех — це те, що отримають банки з новим законом.

Олексій Шабанов, Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ

Зараз, якщо ви плануєте відкрити підприємство, що надає якусь фінансову послугу, або доповнити свій сервіс такою, вам потрібно отримати дуже важку ліцензію, яка до того ж включатиме дозвіл на надання тих послуг, які ви не збираєтеся надавати.

З новим законопроєктом достатньо буде просто отримати дозвіл лише на відповідний сервіс, яким ви плануєте займатися. Таким чином, у новому законі з‘являться дев’ять нових послуг — сім фінансових та дві нефінансові.

Читайте також: 💰 Скоро можна буде відкрити банківський рахунок онлайн — як саме

Фінансові послуги:

  • Внесення коштів на рахунок
  • Зняття коштів з рахунку
  • Проведення платежу за рахунок власних коштів
  • Проведення платежу за рахунок кредитних коштів
  • Емісія/еквайринг платіжних інструментів
  • Грошові перекази
  • Операції з електронними грошима

До нових нефінансових послуг належать:

  • Ініціювання платіжної операції
  • Послуга надання інформації по рахунках

Це відповідає директиві ЄС PSD2.

У компаній з'явиться можливість відкривати платіжні рахунки. Нові гравці зможуть вибрати якусь платіжну послугу і сконцентруватися на розробці крутих сервісів для неї.

Олексій Шабанов, Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ

Окрім того Олексій Шабанов зазначив, що вже встигли переглянути роль платіжних систем. Тепер, щоб надавати послуги на фінансовому ринку, не обов’язково ставати учасником платіжної системи, як це було раніше.

До того ж, згідно з заявою, можуть з’явитись нові платіжні установи, що не належать до банків та учасників платіжних систем. Ними можуть стати поштові оператори та навіть держустанови.

Все це базується на концепції відкритого банкінгу - банки повинні будуть відкрити свої API, для того щоб учасники ринку могли підключатися до них і надавати платіжні послуги. Зрозуміло, що всі постачальники платіжних послуг будуть проходити певну сертифікацію в Національному банку, але це вже не буде таке складне ліцензування, яке існує зараз для платіжних систем. Повноцінні ліцензії також залишаться — для надання всього спектру послуг.

Олексій Шабанов, Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ

Шабанов повідомив, що в майбутньому буде розроблено спеціальні стандарти АРІ, над якими будуть працювати учасники ринку спільно з Нацбанком. Також він зазначив, що банки будуть зобов’язані надавати доступ до своїх API, але все це буде супроводжуватися строгими вимогами до захисту даних.

Як повідомив директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ, це законопроєкт планують внести в парламент вже до кінця цього літа, а прийняти його до кінця року.

Також ми вже раніше пояснювали? Пояснюємо нові правила фінмоніторингу: як робити перекази з 28 квітня нові правила фінмоніторингу, як робити перекази.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...