Реклама

🤳🏻 НБУ оголосив правила використання QR-кодів для оплати товарів і послуг

Відтепер є точні підходи до формування і використання QR-кодів для здійснення грошових кредитових переказів.
Čytaty latynkoju
🤳🏻 НБУ оголосив правила використання QR-кодів для оплати товарів і послуг
  1. Головна
  2. Бізнес
  3. 🤳🏻 НБУ оголосив правила використання QR-кодів для оплати товарів і послуг
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Відтепер є точні підходи до формування і використання QR-кодів для здійснення грошових кредитових переказів.

Правила щодо QR-кодів від НБУ

Наразі в Україні вже використовують QR-коди для розрахунків, проте їх створювали за власними правилами, а єдині настанови щодо формування спеціальних кодів дозволять знизити ризики під час транзакцій. Передає ITC.ua.

По-перше, використовувати QR-код дуже зручно. Адже це майже до нуля знижує ймовірність помилки в реквізитах одержувача або призначення платежу. По-друге, платіж відбувається швидко і не вимагає додаткових дій від платника.

Олексій Шабан, Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку національного банку України
Читайте також: 💰 Нацбанк знизив облікову ставку до 8% — що це означає

Також коди можуть покращити автоматизацію бізнес-процесів, що напряму може впливати на зростання обсягів безготівкових розрахунків.

До того ж Олексій Шабан зазначив, що формування і використання QR-кодів не є обов’язковим. Проте якщо ви хочете здійснити безготівковий переказ з їхньою допомогою, то це треба робити відповідно до правил, розроблених Національним банком.

Відтак, відповідно до нових правил:

  • Загальний обсяг даних, які підлягають кодуванню для генерації QR-коду, не може перевищувати 331 байт (не символів). Перевищення може статися, зокрема, коли поля «Отримувач», «Призначення платежу» і «Відображення (дисплей)» містять більшу кількість спеціальних символів, тому що форматом кодування обрано формат UTF-8. У цьому випадку необхідно зменшити обсяг даних в одному або кількох полях змінної довжини QR-коду.
  • Генерація QR-коду коду має бути виконана з рівнем корекції помилок «M», тобто можливість корекції помилок або надмірності даних становить близько 15%.
  • Чим більше даних міститься в QR-коді, тим більші його фізичні розміри. На рахунку (інвойсі) має бути зарезервовано достатньо місця, щоб відповідати QR-кодам, які містять максимальний обсяг даних. Точка прив’язки QR-коду і напрямок, у якому код зростає зі збільшенням даних, також повинні бути враховані під час позиціювання QR-коду.
  • Намір здійснення переказу коштів за реквізитами отримувача переказу, що містяться в QR-коді, має бути підтверджений платником.

Ознайомитись з самою постановою та правилами від НБУ можна за посиланням.

Аналогічні підходи до формування і використання QR-коду для здійснення кредитних переказів вже давно є у багатьох країнах ЄС — Австрії, Німеччині, Бельгії, Фінляндії, Нідерландах та інших країнах.

Також раніше ми вже писали? «Інвестиційна няня»: Міністр економіки розповів деталі програми, як Міністр економіки розповів деталі програми «Інвестиційна няня».

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...