Реклама

10 проривних технологій майбутнього від Білла Гейтса

MIT Technology Review опублікував щорічний список з десяти передових технологій, які, ймовірно, вплинуть на подальший розвиток суспільства. У цьому році експертом виступив засновник Microsoft Білл Гейтс.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
10 проривних технологій майбутнього від Білла Гейтса
  1. Головна
  2. Новини
  3. 10 проривних технологій майбутнього від Білла Гейтса
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
MIT Technology Review опублікував щорічний список з десяти передових технологій, які, ймовірно, вплинуть на подальший розвиток суспільства. У цьому році експертом виступив засновник Microsoft Білл Гейтс.

Прогнози Гейтса діляться на три категорії – зниження негативного ефекту змін клімату, охорону здоров’я і штучний інтелект. Наявні технології, які вже потрапили на ринок, і ті, які знаходяться у стадії досліджень і розробок.

Штучний інтелект

  • Спритні роботи зі штучними руками, які можуть маніпулювати й взаємодіяти з незнайомими предметами. Сучасні роботи поки не можуть ефективно працювати з об’єктами просто дивлячись на них, як це роблять люди. Побачив предмет – перемістився в просторі – зробив дію. Замість цього їх навчають у віртуальному середовищі методом проб і помилок, додаючи елемент випадковості.

  • Пристрої, які дозволяють людям контролювати роботу серця в цілодобовому режимі: електрокардіограма на фітнес-браслетах і розумних годинниках – це дозволить вчасно виявляти відхилення від норми й рятувати життя.
  • Голосові помічники, засновані на технологіях штучного інтелекту, які краще розуміють природну мову людини. Siri, Alexa і Google Assistant вже вміють розпізнавати прості голосові команди. Наступний крок – помічники, які зможуть розуміти мову, а не тільки команди, і виконувати завдання подібно справжнім секретарям. Наприклад, замовити столик телефоном або домовитися про доставку з кур’єром.

Збереження природи

  • Штучне м’ясо, яке допоможе прогодувати населення планети. До 2050 року людство буде споживати на 70% більше м’яса, ніж у 2005 році. Технології виробництва штучного м’яса – одне з найкращих рішень як прогодувати всіх, уникаючи швидкого зростання індустрії розведення худоби, яке призводить до вирубки лісів, забруднення води та парникового ефекту.

  • Ядерна енергетика нового покоління: сучасні термоядерні реактори, які можуть допомогти знизити викиди вуглецю. Невеликі модульні реактори потужністю в десятки мегават дешевші та екологічніші, ніж інші джерела енергії.
  • Технології, які можуть захоплювати вуглекислий газ з повітря і використовувати його в якості палива. Видалення зайвого CO2 з атмосфери – один зі способів уповільнити катастрофічні зміни клімату. Кілька стартапів розробляють спосіб перетворення вуглекислого газу на паливо і метан.
  • Енергоощадні туалети, які можуть працювати без каналізації та переробляти відходи на місці. Відповідно до щорічного листа Гейтса за 2019 рік, понад 2 мільярди людей не мають доступу до чистих туалетів.

Охорона здоров’я

  • Аналіз крові, що дозволяє прогнозувати ризик передчасних пологів. Це вирішить глобальну проблему – щороку 15 мільйонів дітей народжуються недоношеними.
  • Мініатюрні зонди для діагностики захворювань органів травлення без анестезії. Мільйони дітей в бідних країнах страждають від розладу травлення, яке призводить до затримок у розвитку.
  • Вакцини від раку. Перспективний спосіб лікування, при якому вакцина стимулює імунну систему людини й не завдає шкоди здоровим клітинам, на відміну від традиційної хіміотерапії.

Читайте такожПрезидент Франції — про штучний інтелект, стартапи, технології та владу президента Франції Еманюеля Макрона, який розповів про роль технологій у розвитку держави.

Share
Написати коментар
loading...