Реклама

В Україні фізичні особи зможуть подавати на банкрутство та реструктуризацію боргу

Верховна Рада України прийняла Кодекс з процедур банкрутства в другому читанні. За відповідний законопроект № 8060 проголосували 237 народних депутатів, інформує «Економічна Правда»
Čytaty latynkoju
В Україні фізичні особи зможуть подавати на банкрутство та реструктуризацію боргу
  1. Головна
  2. Креатив
  3. В Україні фізичні особи зможуть подавати на банкрутство та реструктуризацію боргу
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Верховна Рада України прийняла Кодекс з процедур банкрутства в другому читанні. За відповідний законопроект № 8060 проголосували 237 народних депутатів, інформує «Економічна Правда»

Цим Кодексом встановлено умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи. Метою документа є підвищення ефективності процедур банкрутства, рівня захищеності прав кредиторів, вдосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні, зазначили у парламенті.

Що зможуть фізичні особи внаслідок ухвалення нового законодавства

Метою документа є підвищення рівня виконання контрактів і судових рішень, врегулювання відносин з відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися у важкій фінансовій ситуації і потребують допомоги з боку держави.

Документ передбачає можливість визнавати банкрутами фізичних осіб. До прийняття закону в чинному законодавстві такої опції не було. Справи про банкрутство фізосіб будуть розглядати господарські суди за участю арбітражного керуючого. Будуть доступні дві процедури урегулювання — судова й досудова.

Фізичні особи зможуть в суді домовитися про реструктуризацію або задовольнити вимоги кредитора. При цьому не підлягають реструктуризації та списанню борги за кредитами, взятих боржником на відпочинок, розваги, покупку предметів розкоші, а також борги, що з’явилися через участь в азартних іграх та парі.

Очільник комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук уточнив, що до цього законопроекту до другого читання надійшло понад 1,3 тис поправок, з яких приблизно 40% були відхилені. За його словами, під час доопрацювання кодексу була змінена його структура: з тіла законопроекту випали цілі норми, наприклад, мирова угода, і всі правки, які пов’язані з мировою угодою, втратили свою актуальність. Глава комітету додав, що був відхилений блок поправок про введення системи автоматизованого арешту рахунків, бо ця норм раніше не отримала підтримки в парламенті. Кодекс набуде чинності за 6 місяців, вже у 2019 році.

Раніше ми інформувалиВерховна Рада ухвалила новий законопроект «Про концесії» про ухвалення українським парламентом законодавства щодо концесій.

Share
Написати коментар
loading...