Реклама

Створено онлайн-реєстр порятунку культурної спадщини в Україні

Кожен зможе скористатися пошуком на сайті, а також додати об'єкт самостійно
Čytaty latynkoju
Створено онлайн-реєстр порятунку культурної спадщини в Україні
  1. Головна
  2. Новини
  3. Створено онлайн-реєстр порятунку культурної спадщини в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Кожен зможе скористатися пошуком на сайті, а також додати об'єкт самостійно

Захист культурної спадщини та облік надбань — важлива складова для будь-якої країни, а надто для нашої. Адже тут тривалий час доволі поверхнево ставилися до історичних надбань. Незабаром цю практику обіцяють докорінно переглянути. В Україні запускають перший онлайн-реєстр порятунку об’єктів культурної спадщини. З 15 травня платформа www.sosfuture.com.ua доступна для користувачів.

Як функціонує «народна Вікіпедія»

Ініціатива #sosмайбутнє — це інтерактивна карта культурно і соціально значущих об’єктів, які потребують негайної допомоги. У реєстрі позначені замки, палаци, бібліотеки, центри дитячої творчості, сільські клуби, спортивні та музичні школи та інші об’єкти в незадовільному стані. Усіх їх опубліковано  з з фотографіями та коротким описом. Кожен зможе скористатися пошуком на сайті, а також тут можна додати об’єкт самостійно. Автори проекту сподіваються, що завдяки інтерактивній складовій та інтернет-технологіям він буде невпинно розвиватися.

Хто створив платформу

В «інвентаризації» взяли участь понад 2 тис активістів, котрі працюють у сфері культури або цікавляться минулим, історією та сучасністю України. На момент запуску на карту нанесено перші 100 об’єктів, а  наступний етап передбачає створення «Порталу добрих справ» на засадах краудсорсінгу та краудфандінгу, де волонтери, населення, меценати, міжнародні донатори зможуть разом відновлювати занедбані державою об’єкти. Запущено платформу #sosмайбутнє завдяки ініціативі засновниці Art Ukraine Foundation Наталії Заболотної, а також за підтримки Київського офісу Інституту Кеннана та Інституту суспільно-економічних досліджень.

Share
Написати коментар
loading...