Реклама

🤘 Джеймс Гетфілд — цікаві факти біографії фронтмена Metallica

Čytaty latynkoju
metallica.com
🤘 Джеймс Гетфілд — цікаві факти біографії фронтмена Metallica
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🤘 Джеймс Гетфілд — цікаві факти біографії фронтмена Metallica
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

У музичній індустрії існують музиканти, проте поряд із ними є також легенди. До останнього табору ми можемо сміливо віднести й фронтмена гурту Metallica Джеймса Гетфілда.

Навіть якщо ви не є фанатом цього жанру, чи не знайомі з окремими особистостями та гуртами, ви однозначно чули про Metallica. Якщо не вдаватися в згадки про їхню фірмову та відому баладу Nothing Else Matters, ви точно чули пісню Master of Puppets в епічній сцені четвертого сезону «Дивних див».

Гетфілд є одним з засновників Metallica, яку він разом з Ларсом Ульріхом створив у 1981 році, проте він є також обличчям групи та її голосом.

Для цього йому довелося пройти довгу дорогу, тому погляньмо на кілька цікавих фактів з його біографії, які нам опишуть Папу Гета (Papa Het), як його шанобливо називають шанувальники.

Джеймс Гетфілд і Metallica не мали плану «Б» для свого життя окрім музики

Будувати музичну кар’єру — доволі ризиковане заняття, адже справа не лише у вашому таланті, а й в умінні опинитися в потрібному місці у потрібний час, щоб не залишитися на задвірках індустрії.

У одному зі своїх інтерв’ю Джеймс Гетфілд розповів, що музика була його єдиним вибором у житті, так само які для інших учасників Metallica:

Яким був план «Б»? Ну, план «Б» полягав у тому, щоб змусити план «А» працювати. В плані, ось так просто. Тому що іншого плану не було. Це було «ми зробимо це, а якщо не вийде, то нехай буде, що буде»

Гетфілд також додав, що вони у гурті не надто заглядають у майбутнє і їхні цілі постійно змінюються в залежності від етапу їхнього життя.

Вони вірять у те, що потрібно приймати своє життя й ті перешкоди, які виникають та вчитися на них і крокувати далі. Для них це означає «відчувати життя» і використовувати це відчуття як паливо, вогонь (gimme fuel, gimme fire) для своєї музики.

У 8 років Гетфілд брав уроки гри на піаніно

Навряд хтось може заперечувати проти того факту, що Metallica, якщо не змінила історію геві-металу, то точно справила величезний вплив на жанр.

Проте, що цікаво, так це те, що до прикладу першим музичним інструментом Джеймса Гетфілда була зовсім не гітара.

Джеймс Гетфілд відзначає, що його першим інструментом було піаніно:

Я почав брати уроки гри на піаніно, коли мені було близько 8 років, тому що моя мама одного разу побачила, як я барабаню по піаніно у когось вдома, і подумала: «О, він музикант!». Тож я взяв кілька уроків у якоїсь старенької леді вдома, який смердів, але наприкінці вона давала мені печиво

Гетфілд розповів, що відвідував заняття впродовж трьох років, однак згодом усвідомив, що «не вивчив жодної пісні Aerosmith» і йому не подобається те, що він грає. Тому оскільки його старші брати грали в різних гуртах, у нього був доступ до їхніх інструментів. Таким чином він і прийшов до гітари.

Джеймс Гетфілд міг і не бути вокалістом у Metallica

У рок-музиці немає нічого дивного у частій зміні вокалістів. До прикладу Брюс Дікінсон з культового Iron Maiden не був першим, оскільки до його приходу було кілька вокалістів. З усім тим, наразі саме він є голосом гурту.

Така ж історія могла трапитися й у Metallica. Може видатися, що Джеймс Гетфілд і Ларс Ульріх є двома незмінними у всій історії гурту і до прикладу дуже важко уявити якийсь інший голос на записах групи.

Однак, коли вони лише створили Metallica, пара вважала, що вокалістом буде інша людина, а Гетфілд буде лише грати на гітарі.

Так, Гетфілд розповідає кого вони свого часу вони хотіли запросити до гурту в якості вокаліста:

Багато з тих ранніх спогадів були пов'язані з гуртом під назвою Armored Saint, який був одним з колективів в Лос-Анджелесі на початку 80-х, коли ми тільки починали. Очевидно, що Джон Буш був співаком, якого ми дуже добре знали, і дуже, дуже намагалися залучити його до гурту в якості вокаліста.

Буш, який є вокалістом Armored Saint, а також побував у Anthrax зі свого боку підтверджує, що відмовився від Metallica:

Це була точно не моя доля бути вокалістом Metallica. Я маю на увазі, що я буквально змінив би геві-метал, тому що я не був створений для цього. Це повинен був робити Джеймс з його голосом.

Black Sabbath його найулюбленіший гурт

Обрати улюблений музичний гурт це точно не легка справа, до того ж смаки можуть змінюватися в залежності від часу та інших особистих факторів. Джеймс Гетфілд у цьому разі теж не виключення, проте в одному з інтерв’ю він відзначив, що попри багато власних вподобань у нього є один гурт на такий випадок:

Улюблений гурт усіх часів це важко (обрати), тому що їх так багато. Тут і Led Zeppelin, і Motörhead, і ще хтось... Кожен з них пропонує щось своє. Але якби я застряг на одній... Black Sabbath

Загалом це навряд може здивувати шанувальників гурту, адже кого б як не саме цей гурт міг обрати Гетфілд, який сам відомий як «майстер риффів». Тому від кого йому черпати натхнення, як не від Тоні Айоммі, якого можна назвати «богом та творцем метал риффу».

Щоб далеко не ходити у пошуках впливів, то можна просто послухати останню на цю мить пісню Metallica у якій сповна можна відчути «саббатівський» вплив.

Гітара це те, що допомагає йому не впадати у депресію

Можна сказати, що музика це своєрідний фільтр емоцій, який вловлює емоційний стан виконавця та дає можливість йому виразити свої відчуття, як позитивні, так і негативні.

У цьому випадку Джеймс Гетфілд не виключення. Музика для нього це те, що допомагає уникнути негативних емоцій. Гітара є його безпечним місцем. Як він сам розповідає:

Коли я не беру в руки гітару, я впадаю в депресію. Коли я вдома і починаю сумувати, моя дружина вказує мені на це: «Ти не грав на гітарі вже кілька тижнів». Тоді я сідаю і граю. Це моя зброя, моя пустушка.

Це можна побачити у його любові до гітар. У відео нижче він розповідає про один зі своїх особливих інструментів.

Є лише одна річ, яку він би хотів змінити у історії Metallica

У кожного з нас, імовірно, є такі моменти минулого, які б нам кортіло змінити, або ж щоб ті чи інші речі сталися іншим чином. З іншого ж боку життя надто коротке, щоб витрачати його на жаль за втраченим.

Останнє твердження це те з яким Джеймс Гетфілд також погодиться. Як музикант відзначив, для нього важливо зосередитися на сьогоденні, а не зациклюватися на минулому. Для нього це означає переживати момент у мить того коли він відбувається.

Однак є лише одна річ кар’єрі Metallica, яку він хотів би змінити, якби у нього була така можливість.

Смерть Кліффа (Бертона) — було б чудово, якби він все ще був тут. Духом він все ще тут і живе з нами, але час від часу мені хотілося б озирнутися і побачити Кліффа біля сцени, щоб дізнатися, що він думає про те, що ми робимо зараз

Нагадаємо, що басист Кліфф Бертон загинув у автобусній аварії у 1986 році, що свого часу дуже сильно підбило усіх учасників гурту.

***

Однак завершити цей матеріал варто на позитивній ноті. Тому бажаємо вам як і відзначає Джеймс Гетфілд насолоджуватися миттю. Адже минуле це точно не та річ, яка у нашій власності — є лише та мить у якій ми існуємо. Тому давайте її цінувати, адже вона у нас єдина.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...