Реклама

🎶 Культура вінілу. Таллінн, ч.1

Хто, як та навіщо слухає вініл в епоху цифрового світу
Čytaty latynkoju
unsplash.com
🎶 Культура вінілу. Таллінн, ч.1
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🎶 Культура вінілу. Таллінн, ч.1
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Хто, як та навіщо слухає вініл в епоху цифрового світу

Моя цікавість до вінілу з першого погляду невиправдана. Я не маю програвача, не маю жодної платівки, навіть ніколи не ставила самостійно вініл, не в курсі що там з голками і взагалі.. вже давно не маю постійного дому, тож навіть уявляти, що маючі такі скарби їх у тривожну валізу не покладеш, – важко.

На фото – дочка розбирає CD колекцію 2000-х

Втім, діджиталізація сприяла тому, що я почала більш уважно досліджувати музику – spotify, youtube, mixcloud, shazam, whosampled та інші музичні ресурси, які дають доступ до інформації та багато можливостей відкрити для себе музику.

Але музика, яку я люблю найбільше – це фанк, соул, хіп-хоп, джаз, госпел – музика, що була записана переважно на вініл. Тож перебуваючи у Талліні я вирішила познайомитись ближче з культурою вінілу та завітати у магазини/відвідати барахолки, де продають платівки.

Tallinn Old Town Records

Першим таким став Tallinn Old Town Records – магазин платівок (і не тільки), який розташований на першому поверсі будівлі у старому місті столиці Естонії, неподалік від відомої церкви святого Олафа, Oleviste kirik, XIII ст.

Поруч з входом у Tallinn Old Town Records знаходиться коробка з вінілом “все по 1 євро”, серед яких Песнярьі, Жан Бовуар, The Call, Енді Уільямс та інші.

Потрапляючи в магазин тебе обіймає теплий джазовий саунд, а очі розбігаються від кількості платівок.

За словами продавця, магазин працює близько 4-х років, хоча складається враження наче він тут з часів самого старого міста – настільки органічно все виглядає. В наявності різноманітні платівки у всіх можливих жанрах (як я детально все описую, правда?), окрема частина виділена під джаз, фанк, соул, реггі, хіп хоп музику.

Приділяють увагу й естонським виконавцям. З того, що порадив послухати працівник магазину:

Arne Oit – естонський композитор і акордеоніст, 50-70х

Lembit Saarsalu Kvartett – естонський джазовий квартет, популярний у 70-80-х

Misha Panfolov – талліннський мультиінструменталіст (останній альбом – у 2022-р)

Sven Grünberg – естонський композитор, “в середині 1980-х років звернувся до космічного звучання, включаючи фольклорні елементи”

Вартість платівок від 10 євро, а середня, як мені здалось близько 20-30 євро. Втім, відвідувачі в магазині є постійно, а влітку “коли екскурсії” та відчинені двері в магазинчик, покупців взагалі багато.

Співпадіння

Як пригадав продавець магазину, певний час саме серед туристів популярністю користувалась платівка GROOVE OF ESSR LP – добірка з 11 треків, серед яких естонський фолк-фанк, психоделічний соул, діско, блюз-фанк аля Isaac Hayes, джаз-фанк, музика в стилі П’єро Уміліані, фанк-року, бі-бой-брейк. Платівка була записана у 1974-1988 і зараз наче більше не випускається.

Коли я шукала інформацію про платівку, то знайшла у фб сторінку Estonian Funk Embassy з анонсом про те, що платівку можна послухати у київському GRAM bar & record store 20 жовтня (тобто вчора)).

Під час наступного візиту у магазин вінілу спитаю чи є в них українська музика. А якщо у вас є питання до естонських поціновувачів музики, то пишіть.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...