Реклама

👁️‍🗨️ «Блакитноокий» соул. 7 виконавців цього жанру, які вас здивують

Blue-eyed soul - що це за жанр та як його розпізнати. Хто вважається першим виконавцем жанру та кого послухати для ознайомлення.
Čytaty latynkoju
👁️‍🗨️ «Блакитноокий» соул. 7 виконавців цього жанру, які вас здивують
  1. Головна
  2. Музика
  3. 👁️‍🗨️ «Блакитноокий» соул. 7 виконавців цього жанру, які вас здивують
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Blue-eyed soul - що це за жанр та як його розпізнати. Хто вважається першим виконавцем жанру та кого послухати для ознайомлення.

Якщо ви слухаєте музику у жанрах funk, soul, rnb, jazz та схожих, то напевне звернули увагу на глибокий «чорний» вокал. Це означення не має на меті когось образити, просто так часто (принаймні мені це траплялось часто) називають вокал переважно афро американських виконавців з характерним тембром голосу та манерою виконання. Але, виявляється, для музики від світлошкірих вокалістів з таким вокалом також є визначення — «blue-eyed soul», тобто «блакитноокий соул». Яскравий приклад виконавиці такого жанру — Amy Winehouse.

Словосполучення blue-eyed soul вперше пролунало в середині 1960-х років, а однією з перших виконавиць жанру вважається Timi Yuro (1940-2004).

Зараз багатьом її ім’я нічого не скаже, але були часи коли вона вважалась однією з кращих виконавиць. Слухачі спочатку вважали, що вона афро американка – так незвично звучав її голос. Тімі стала популярною у 1960-х, після випуску першого альбому «Make the World Go Away», переспівавши пісні «Let Me Call You Sweetheart», «Smile», «I Apologize» та виступивши на популярних шоу. Наприкінці 1960-х Тімі вирішила присвятити себе сімейному життю. Коли через 20 років вона прийняла рішення повернутись до роботи, в неї виявили рак гортані. Її останньою піснею був трек «Today», 1982 р.

Кого послухати у жанрі blue-eyed soul, крім Amy Winehouse?

Mayer Hawthorne

Американський виконавець, продюсер, діджей, автор пісень та мультиінструменталіст з Лос-Анджелесу, Каліфорнія. Його музику іноді плутають з музикою 60-70-х років. І це недивно, адже за словами Майера на його музичний смак вплинули Curtis Mayfield, Isaac Hayes, Leroy Hutson, Mike Terry, Barry White, Smokey Robinson, Lamont Dozier, Brian Holland, and Edward Holland, Jr. (known collectively as Holland–Dozier–Holland.

Особисто мені його трек Henny & Gingerale дуууже нагадує запис Got To Give lt Up, 1977 року у виконанні Marvin Gaye.

Joss Stone

Британська виконавиця, володарка Греммі. З інформації, яку я не очікувала побачити:

У 2001-му році у віці 14 років Джосс пройшла кастинг для музичного телешоу Star for a Night в Лондоні, виконавши пісні Арети Франклін «You Make Me Feel Like» та Уітні Хьюстон — «It’s Not Right but It’s Okay». Після успішного прослуховування Джосс виконала пісню Донни Саммер «On the Radio» для телепередачі, яку вона за підсумком виграла

Rita Ray

Blue-eyed soul виконавиця з Естонії. Я почала знайомство з творчістю Ріти з пісні No Greater Love. Що сказати, крутий вокал. А після прослуховування других пісень Ріти відчувається схожість з Kylie Auldist, австралійською вокалісткою та голосом the Bamboos та Cookin’ on 3 Burners.

Jamie Lidell

Англійський музикант, соул виконавець і ведучий подкастів, відомий своїми неймовірними лайв-шоу. Під час них він імпровізує та створює музику завдяки своєму вокалу. Років 15 тому його називали «новим королем blue eyed soul», а я познайомилась з його творчістю завдяки треку:

Ella Haber

Дебютний альбом австралійської мульті інструменталістки Елли, Clay, 2019 — це 5 треків, які хочеться слухати й слухати. Вперше я почула її трек Responsibility й одразу згадала Amy Winehouse.

Здивувалась, коли shazam зобразив молоду дівчину на обкладинці альбому. Почитала декілька інтерв’ю: музикальна сім’я, дівчина виросла на Bob Dylan, Paul Simon, Simon & Garfunkel, Cat Stevens, Van Morrison, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Miles Davis, Etta James, Sarah Vaughn, Alicia Keys, Joss Stone, Destiny’s Child, Floetry. У підлітковому віці була вражена альбомом Frank — Amy Winehouse і записала свою пісню Clay.

До речі, Ella вважає, що саме Amy Winehouse «дала велику силу, коли я була маленькою, аби почати говорити правду через пісні».

Angelina Jordan 

Норвежська виконавиця джазових та соул композицій. У віці 8 років взяла участь у великому телепроекті — національному норвежському конкурсі «Norske Talenter» та стала його переможницею. Перший мініальбом Анджеліни також вийшов, коли їй було 8 років.

На відео Angelina Jordan — I Put A Spell On You виконавиці 10 років:

Remy Shand

The Way I Feel єдиний альбом канадського blue-eyed soul, rnb виконавця Remy Shand. І він просто неймовірний. Слухаючи Ремі Шанд здається, що це інколи взагалі жіночий вокал, з нотками чи то Майкла Джексона, чи Марвіна Гея або навіть Джорджа Майкла.

За словами виконавця, його музичні смаки формувались на записах Steely Dan, Marvin Gaye, Al Green, Herbie Hancock, The Isley Brothers, Stevie Wonder та Blood, Sweat and Tears, а у шкільні часи він був одинаком «через свою любов до фанку».

Навесні 2001 року Ремі почав запис дебютного альбому The Way I Feel, в якому він все зробив сам – записав різні інструментальні партії та виконав весь вокальний матеріал наодинці. Реліз альбому відбувся у березні 2002-р на Motown Records, а Ремі Шанд було номіновано на Гремі в 4-х категоріях.

З того часу 10 років від Ремі Шанд нічого нового не з’являлось, аж до каверу на трек 1973-р Дональда Бьорда Where Are We Going? у 2013 році (на цей трек також є кавер у Марвіна Гея).

Мені здавалось, що це якась загадкова історія про зникнення крутого виконавця, але у квітні 2022 року до 20-річчя альбому The Way I Feel відбувся реліз Deluxe Edition згаданого альбому, який вже доступний на музичних платформах. А на YouTube з’явились кліпи, яких я досі не бачила.

Як вам?

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...