Реклама

😻 Лютий японський «кавай-метал»: добірка хітів від Babymetal

Čytaty latynkoju
😻 Лютий японський «кавай-метал»: добірка хітів від Babymetal
  1. Головна
  2. Музика
  3. 😻 Лютий японський «кавай-метал»: добірка хітів від Babymetal
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Навряд можна когось здивувати твердженням про те, що японський світ попкультури є дуже своєрідним, а також яскравим та галасливим. Не останню роль на японській сцені відіграють так звані «айдол-гурти».

Це музичні гурти, що складаються з «айдолів» (アイドル) — тобто, молодих зірок, створених продюсерськими центрами як приклад для наслідування дітьми й підлітками. Айдол несе в собі щасливий і товарний образ, який легко сприймається: зазвичай їх більше хвалять за їхню миловидність або публічний імідж, ніж за музичний талант. Крім розважальної функції, айдоли виконують роль умовно позитивних прикладів для наслідування.

Що робитимуть айдоли та куди розвиватимуться події, фактично вирішують фанати, адже продюсерські центри уважно досліджують свою цільову аудиторію (свого роду те, що ми побачили в останньому фільмі про Людину-павука). Наслідком цього є любов цієї аудиторії — часто неспівмірна зі справжнім масштабом таланту айдолів. Фан-сервіс — наше все.

Зазвичай айдолів об’єднують у J-pop гурти — саме так з’явилися відомі групи, як Momoira Clover Z та SKE48. Не кажіть їхнім шанувальникам, але величезна кількість айдолів ускладнює їхнє розрізнення непідготовленим глядачем, адже вони не лише мають дуже схожі публічно образи, але й працюють ідентичними схемами.

Однак є один виняток, який вдихнув нове життя у цей виснажений жанр.

Babymetal, метал-айдол-гурт, зумів посіяти непозбувну бентегу одразу в двох таборах. Айдол-фани раптом познайомилися з новим для себе жанром, а металхеди несподівано виявили себе в рядах тих самих айдол-фанів.

Гурт було створено у 2010 році як підгрупу іншого айдол проєкт Sakura Gakuin під керівництвом продюсера і давнього фаната металу Кея “Kobametal” Кобаясі. Він пояснював, що поштовх до злиття таких різних жанрів йому дало те, що метал, на його думку, лише застаріває, і сцена не стає більшою, відповідно йому захотілося зробити щось нове та незвичне.

Суть місії гурту можна уже побачити в назві. “Baby” — це миловидна, айдол-орієнтована частина, а “metal” — це доволі колючий шип на цій добре замаскованій квітці. До того ж назва є певною грою слів, однак зрозумілою лише для тих хто знає японську, адже слово baby (ベビー bebī) римується та співзвучне слову «важкий» (ヘビー hebī). Тобто обігрується назва жанру heavy metal. Також Кобаясі не проти інтерпретації назви, як «новонароджений метал».

Позиціюють гурт, звісно що, як представника такого жанру як «кавай-метал». Особливо пояснювати не потрібно, що це означає, тут варто лише один раз послухати та подивитися живий виступ Babymetal.

З тим як Babymetal набували популярності в усьому світі, а особливо в Європі, багато метал-пуристів поспішили засуджувати гурт за їхній хитромудрий, експлуататорський підхід до відомого жанру. Вони отримали такі дефініції, як «готові на все лише для привернення уваги», «жахливо», чи «метал для хіпстерів».

Втім, деякі видатні метал-музиканти виступали за Babymetal, попри широку критику. Гурт фактично робить веселим той жанр, який широка публіка, що мало знається на такій музиці, вважає нудним і неціавим.

Так, до прикладу Джефф Вокер, басист і вокаліст лондонського дез-метал-гурту Carcass, відзначив побачивши виступ Babymetal у 2014 році на фестивалі Sonisphere:

Це викликає посмішку на обличчях людей. Ось про що музика, чи не так?! Насолоджуйтеся цим і не будьте таким серйозними

Або ж можна згадати слова Гері Холта (гітариста культових гуртів Exodus та Slayer), які взагалі дають зрозуміти феномен Babymetal для метал-сцени:

У них більше енергії, ніж у багатьох метал-гуртів, яким вони не подобаються. А якщо це перетворює купу дітей на металхедів, то хіба це не на краще, чи не так?

Допомогло переглянути ставлення до гурту також те що їх «апрувнули» такі титани, як Metallica та особливо Роб Гелфорд, який разом з ними виступав та навіть не проти записати із ними матеріал.

У 2020 році портал Jrock News провів серед фанів гурту опитування та просив пояснити, за що вони його вподобали. За результатами опитування можна побачити справжнє єднання поколінь: який ще метал-гурт за останні років двадцять зумів би об’єднати людей від 16 до 60?

Ось, до прикладу, слова 59-річного Свена зі Швеції:

Оу! Це був перший японський метал-гурт, який я для себе відкрив, і вони здалися доволі енергійними та веселими. Я також був дуже вражений їхніми танцювальними виступами на сцені!

Та й справді, якщо просто слухати Babymetal це створює зовсім інший досвід у порівнянні з тим, який ви отримаєте, якщо подивитеся живий виступ, адже це справді доволі цікаве поєднання металу, енергії та потішної хореографії.

😲 Цікавий факт:

Замість «металічної кози» Babymetal пропонує своєрідний жест лисиці (Лисячий Бог — своєрідний символ божественного натхнення гурту)

babymetal

Всі троє учасників Babymetal зізналися: вони не знали, що таке метал, до створення гурту. А головній солістці, на ім’я Su-metal на момент створення гурту було лише 13 років (двом іншим учасницям по 11).

Таким чином, дівчата, яким зараз лише по 24 роки, вже встигли стати легендами металу, а їхнє повідомлення у 2021 році про те, що вони чи беруть паузу, чи взагалі припиняють діяльність, багато людей сприйняли як справжню трагедію.

Авжеж, історію Babymetal складно порівняти зі, скажімо, Metallica, музиканти якої будували свою кар’єру десятиліттями через виклики та негаразди. Все ж, «кавай-металісти» є комерційним продюсерським проєктом, учасниці гурту — лише обличчя та голоси цього продукту, а вся музика створюється сесійними музикантами.

Проте, хоча й Babymetal не є «справжнім металом» і не просуває жанр уперед, та завдяки гурту мільйони фанів поп-музики змогли відкрити для себе цілу нову музичну область. А хіба це менш благородна мета?


Читайте інші цікаві матеріали з тематичного місяця за позначкою «Місяць Японії»

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...