Реклама

🌍 Концерти й екологія. Coldplay просто хайпують, чи проблема дійсно така значна?

Čytaty latynkoju
unsplash.com
🌍 Концерти й екологія. Coldplay просто хайпують, чи проблема дійсно така значна?
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🌍 Концерти й екологія. Coldplay просто хайпують, чи проблема дійсно така значна?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

2019 року, якраз перед початком пандемії, британський гурт Coldplay ошелешив світ заявою — вони не їдуть в тур на підтримку нового альбому через те, що не хочуть забруднювати природу. Гурт вважається одним із найуспішніших у фінансовому плані у світі. 2018 року їм вдалося заробити понад 500 млн фунтів на своєму турі. За заробітками за всі часи вони поступилися лише The Rolling Stones та U2.

Цього року фронтмен Кріс Мартін заявив, що гурт готовий повернутися на сцену та знову виступати на стадіонах. За словами музикантів, їм вдалося зробити тур настільки екологічним, наскільки це сьогодні можливо. Але чи справді проблема така серйозна? І чи дійсно з нею можна щось зробити?

Про це музичні експерти з Великої Британії та України говоритимуть 18-19 лютого під час міжнародного музичного форуму Selector PRO 2022, що організовується Британською Радою в Україні та Music Export Ukraine. Відвідування безкоштовне, потрібно лише зареєструватись. А музичний оглядач Олексій Бондаренко розібрався про розмахи проблеми вже зараз.

😬 Чому тури шкодять довкіллю

Мені все менш подобається ходити на виступи оркестрів, коли я розумію, що задля нього одного прилетіло 80 людей, а я міг би послухати такий самий матеріал від локальних музикантів

Фабіан Леві, композитор

Перельоти, переїзди, транспортування апаратури — певне, найпомітніший негативний наслідок турів. Особливо, коли мова йде про джазові або академічні концерти. В одного гурту може бути понад 100 перельотів на рік. Кожен із них супроводжується «вуглецевим слідом», який поступово знищує земну атмосферу.

Концерти вимагають дуже багато енергії Вони генерують купу сміття. Відвідувачі теж генерують вуглецевий слід, коли їдуть на івент, а конструкції на сцені та в залі будують із матеріалів, які неможливо переробити.

Вперше гучно ця проблема прозвучала всередині 2000-х. Тоді про неї заговорив британський гурт Radiohead, який перебував на піку слави й інновацій. 2008 вони поїхали в тур, під час якого намагалися зменшити кількість негативного впливу на природу: використовували біопаливо, проводили концерти в мегаполісах, щоб легше було добиратися, та намагалися користатися лише місцевою апаратурою, аби не везти свою.

З того часу багато змінилося. Особливо у фестивальній галузі.

Фестивалі навіть запровадили нову позицію – Chief Sustainability Manager, що можна перекласти як «Менеджер з екології». Все більше фестів намагаються позбавлятися пластикових стаканчиків, агітують за відмову від трубочок, запроваджують бонуси для відвідувачів за збір сміття тощо.

До процесу «озеленення» долучаються навіть бренди, які заробляють на продажі пластику. Наприклад, Coca-Cola підтримує фестиваль Sziget у намаганні позбутися пластику.

Схожі процеси відбуваються й на українських фестивалях. Atlas Weekend агітує сортувати сміття, ZAXIDFEST намагається відмовитися від пластику.

Але чи справді проблему можна вирішити?

🕺 Танцполи з підзарядкою

Ми готові до того, що нас критикуватимуть. Так, ми поки не зможемо зробити тур повністю екологічним, але повірте, ми й так дійшли максимуму, до якого могли

Кріс Мартін, фронтмен Coldplay

Після того як Coldplay заявили, що таки їдуть в тур, їх почали звинувачувати у лицемірстві та звернули увагу, що гурт все одно користуватиметься літаками.

«Коли нас критикують за перельоти — вони абсолютно праві. Ми не будемо з цим сперечатися», — каже Мартін навіть попри те, що гурт буде наполягати на використанні біопалива.

Водночас Coldplay дійсно пішли далі всіх своїх попередників і хочуть запровадити екологічні інновації, які раніше не використовували на великих івентах. Під час свого туру вони запланували таке:

  • Танцпол, який генеруватиме енергію для виступу тоді, коли люди стрибатимуть.
  • Заміна якомога більшої кількості конструкцій на екологічні матеріали, зокрема бамбук. Мова йде й про конструкції сцени.
  • Гурт проситиме локації використовувати якомога екологічніші засоби, наприклад туалети, які змивають менше води.
  • Гурт запустить додаток, у якому можна буде визначити найекологічніший шлях дістатися до локації і навіть отримати за це знижку на квиток.
  • За кожен проданий квиток гурт обіцяє висадити одне дерево.

Фестивалі своєю чергою намагаються боротися з перельотами і апаратурою іншим шляхом – пропонують артистам резиденції задля того, щоб збільшити кількість днів на локації, а також ефективність від їхнього візиту.

Зазвичай артисти приїжджають у Фінляндію зовсім ненадовго. Ми ж хочемо запартнеритися із Урядом та пропонувати їм зарплатні за резиденції. Так вони зможуть і дати концерт, і взяти участь в освітніх ініціативах та інших активностях

Марія Сільвенойнен, директорка джазової федерації Фінляндії

Паралельно з цим гурт Massive Attack розробив план порятунку світу.

✍🏻 План порятунку світу

Британський дует Massive Attack (до якого за чутками входить Bansky) 2019 роки звернувся до Tyndall Centre for Climate Change Research та запропонував розробити план порятунку планети від кліматичних змін. Принаймні, ту його частину, яка стосується концертної індустрії. Пройшло два роки, і план готовий.

У документі, який є у відкритому доступі, можна прочитати чіткі дії для всіх учасників процесу, як вони вплинуть на зменшення впливу на клімат, та що саме треб робити аж до 2035 року.

Серед того, що вимагається — зменшити кількість перельотів до 80% рівня 2019 року, зробити акцент на матеріали, які підлягають перероблюванню, відмовитися від дизельних генераторів, якомога більше їздити громадським транспортом, а локаціям мати апаратуру вже на місці, щоб її не треба було везти.

Також у документі є й рекомендації для Урядів, як вони можуть допомогти індустрії досягнути нового рівня екологічності. Наприклад, виділити гроші на переобладнання майданчиків.

Попри те, що всі ці концепції виглядають переконливо, майже до кожного з пунктів є питання. Зокрема журналісти BBC доволі скептичні стосовно туру Coldplay. Вони зазначають, що 2013 року під час експерименту на Паризькому Марафоні 40 000 бігунів виробили 7 кВт енергії. Це лише 2-3% від кількості електрики, яка необхідна для типового шоу Coldplay.

Якщо гурт дійсно висаджуватиме дерева за кожен квиток, це вийде близько 6 млн дерев. Тільки у Великій Британії за рік висаджують 20 млн дерев за державною програмою. А в Україні президент Зеленський обіцяє мільярд.

Це означає, що попри старання навіть найбільших гравців індустрії, поки що ніхто не наблизився до реального розв’язання проблеми. Але, як пояснює консультантка з екоменеджменту, засновниця бренду екологічної студійної кераміки Here and Now Юлія Маклюк, усі ці дії є корисними вже через те, що вони звертають увагу на саму проблему.

Культурні індустрії впливають на свідомість людей та формують нову реальність. Їхні практики та меседжи стають стандартами для інших індустрій. Відповідно й аудиторія починає чекати від концертів і фестивалів більшої усвідомленості

Юлія Маклюк

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...