Реклама

🤤 «Балдьожні пісеньки»: Seal — Kiss from a Rose

«Балдьожні пісеньки» — це нова непостійна мінірубрика, де можна дізнатись походження та різноманітні цікаві факти культових або ж просто цікавих пісень. Цього разу ми розповідаємо про пісню Kiss from a Rose  британського співака Seal — як вона стала найпопулярнішою у його кар'єрі та чому він сам її не любить (а може й ненавидить).
Čytaty latynkoju
grammy.com
🤤 «Балдьожні пісеньки»: Seal — Kiss from a Rose
  1. Головна
  2. Музика
  3. 🤤 «Балдьожні пісеньки»: Seal — Kiss from a Rose
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
«Балдьожні пісеньки» — це нова непостійна мінірубрика, де можна дізнатись походження та різноманітні цікаві факти культових або ж просто цікавих пісень. Цього разу ми розповідаємо про пісню Kiss from a Rose  британського співака Seal — як вона стала найпопулярнішою у його кар'єрі та чому він сам її не любить (а може й ненавидить).

Генрі Олусегун Олумід Адеола Самуель, також відомий як Seal, мав досить тяжку долю й навіть мріяти не міг про кар’єру співака. Він народився у Лондоні в настільки бідній сім’ї, що батькам довелось віддати сина до прийомної родини. Щоправда, навіть це не допомогло й врешті він повернувся додому. Сам співак неодноразово називав своє дитинство «суворим», оскільки рідний батько дуже погано з ним поводився.

У 15 років він кинув школу й втік з дому. Вже згодом йому вдалося вступити до інституту та навіть отримати диплом архітектора. Після навчання Seal часто змінював роботу — від касира в Макдональдсі до проєктувальника електричних пристроїв.

У середині 1980-х років артист заробляв гроші співом в клубах і барах. В той самий час він відправляється гастролювати Японією у складі панк-рок гурту Push, а згодом — виступає з іншою блюз-групою у Таїланді й врешті наодинці вирушає у мандри Індією.

Повернувшись до Великої Британії, Генрі знайомиться з діджеєм та продюсером Адамом Тінлі (Adamski) та показує тому текст пісні Killer. Артисти вирішують зробити спільний трек. Потім цей сингл посяде 23-те місце в чарті Billboard Hot Dance Club Play та приверне увагу звукозаписної компанії  ZTT Records, з якою Seal врешті й підпише контракт на свій перший альбом.

Дебютна платівка побачила світ у 1991 році та отримала назву Seal. Продюсером альбому став Тревор Горн, який вже раніше працював з Полом Маккартні, Тіною Тернер, гуртом Pet Shop Boys та багатьма іншими легендарними виконавцями. Критики позитивно відгукнулись на запис й згодом він навіть отримав звання «Найкращого британського альбому року», а ще за декілька місяців після виходу отримає статус золотого в США.

Попри успіх та популярність, постійні стреси, хвороби та автомобільна аварія залишили свій слід на самопочутті артиста. А проте, у 1994 році Генрі збирається з силами та випускає свій другий альбом, який також отримує назву Seal. Саме на цій платівці й була пісня, за яку співаку присудять одразу три «Греммі» — Kiss from a Rose.

 

🧐 Історія написання

Цілком імовірно, що ми могли б ніколи й не почути цю пісню — сам співак неодноразово заявляв, що він її не любить.

Перші начерки Kiss from a Rose з’явились ще в ті часи, коли Seal не мав постійного житла й не займався професійно музикою. Одного разу він намагався «зіграти» цілу пісню голосом, адже не вмів грати на музичних інструментах. Він зробив 16 різних записів, які потім поєднав в одну пісню.

Seal акапельно імітував кожен музичний інструмент. Коли він почув готову версію пісні, засоромився її, бо за його словами «пісня була занадто романтичною». Він просто викинув запис у кут кімнати й забув про нього на багато років.

Обкладинка другого альбому Seal

Вже під час запису другого альбому один з друзів співака розповів продюсеру Тревору Горну про той самий запис. Seal до останнього не хотів демонструвати Kiss from a Rose комусь, однак під натиском продюсера врешті здався.

Пісню записали на студії, та Seal все одно намагався забрати її з альбому. А коли вже було пізно, сподівався, що вона не стане популярною.

Втім, сталося не так, як гадалося — Kiss From A Rose випустили окремим синглом й вона досить швидко очолила чарти у Великій Британії, США та Австралії.

🤩 Популярність та сенс пісні

Одного дня співак отримав дзвінок від режисера Джоела Шумахера. Він звернувся до нього з пропозицією зробити Kiss from a Rose саундтреком до фільму «Бетмен назавжди» (англ. Batman Forever).

Спочатку планували використати пісню під час любовної сцени Бетмена (Вела Кілмера) та Чейз Меридіан (Ніколь Кідман). Потім режисер передумав і переніс пісню до фінальних титрів. Врешті, це було навіть краще — глядачі не відволікались на сюжет фільму й могли повноцінно насолодитися треком.

Після успіху фільму Kiss from a Rose стала ще популярнішою. Seal отримав одразу три «Греммі» у номінаціях: «Запис року», «Пісня року» та «Краще чоловіче вокальне поп-виконання». Вже потім на пісню зняли новий кліп з кадрами з фільму.

Щоправда, навіть успіх так і не змінив ставлення самого автора до пісні:

Якщо чесно, я ніколи не пишався цією піснею, хоча мені подобається, що Тревор зробив з цим записом. Він з касетного запису зробив 8 мільйонів продажів

Співак не бажає розповідати про сенс запису — цей секрет він вже тримає більш ніж 25 років. За словами виконавця, усі його пісні торкаються одразу декількох тем, аби кожен міг там знайти щось своє. Деякі вважають, що Kiss from a Rose про кохання, інші — що про наркотики, ще одні думають, що пісня розповідає про потойбічний світ. А хтось впевнений, що на написання пісні вплинула цитата Ніцше, оскільки одна фраза філософа неймовірно співпадає з текстом пісні.

Ніцше: One hurts those whom one wants to feel one’s power, for pain is a much more efficient means to that end than pleasure.

Seal: … You remain my power, my pleasure, my pain.

😲 Цікавий факт (та прикольне відео)

Під час зустрічі, серцебиття закоханих людей пришвидшується — зазвичай до 120-130 ударів на хвилину. Кількість бітів Kiss from a Rose на хвилину також становить 129:

Seal перекладається англійською як «морський котик». Тому недивно, що існує ціла кавер-версія найвідомішої пісні виконавця у виконанні морських котиків:

***

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...