Реклама

Як кити заробляють на маніпуляціях? Зовсім не так, як ви думали

Čytaty latynkoju
Як кити заробляють на маніпуляціях? Зовсім не так, як ви думали
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Як кити заробляють на маніпуляціях? Зовсім не так, як ви думали
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Матеріал не є інвестиційною порадою. Ми взяли інформацію від кількох трейдерів з Twitter, які описували практики ринкових маніпуляцій та способи заробітку на них. Ми особисто не знайомі з китами і не знаємо напевне про їх стратегії. Не вкладайте в крипту більше, ніж готові втратити.

Як кити можливо заробляють на маніпуляціях

Спочатку нагадаємо про ставку фінансування. Спот і ф‘ючерси — це окремі ринки. Контракти на біткоїн можуть коштувати більше або менше, ніж біткоїн на споті. Біржі використовують ставку фінансування щоб зберігати прив’язку. Якщо ф’ючерс коштує дорожче спота, біржа вводить позитивну ставку — тримачі довгих позицій платять тримачам коротких, що стимулює ведмедів відкривати нові позиції, а биків — закриватись. Завдяки цьому різниця між спотом та ф’ючерсами зменшується. Аналогічно при падінні цін: якщо ф’ючерс дешевше спота, біржа вводить негативну ставку, ведмеді платять бикам, що стимулює ріст ф’ючерса.

Біржі розраховують ставку фінансування автоматично і стягують її кожні 6-8 годин.

Кити користуються ставкою, щоб створити собі низькоризикове джерело прибутку:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

  1. Кит відкриває довгі позиції на ф’ючерсному ринку, старається мінімально вплинути на ціну.
  2. Кит починає агресивно купляти токен на спотовому ринку, щоб спотова ціна перевищила ціну ф’ючерсів.
  3. Через відв’язку спота від ф’ючерсів біржа вводить негативну ставку фінансування — тримачі коротких позицій платять тримачам довгих позицій.
  4. Кит регулярно отримує ставку фінансування.
  5. При використанні кросс-маржі кит отримує нереалізовані прибутки з позиції на ф’ючерсах. З їх допомогою він може далі маніпулювати цінами, щоб підтримувати потрібний розмір ставки.
  6. Після досягнення потрібної цілі кит закриває довгі позиції на ф’ючерсному ринку та відкриває короткі. Паралельно він починає продавати накопичені токени на спотовому ринку, щоб опустити ціну на споті відносно ф’ючерсів і привести ставку фінансування до норми, щоб самому її не платити.
  7. Без підтримки кита ціна токену поступово зменшується.

Отже, кити отримують прибуток з маніпуляцій одразу з трьох джерел:

  • довгі та короткі позиції на ф’ючерсах;
  • продажа токенів на споті та закриття довгої позиції на вершині, яку кит створює сам;
  • прибуток зі ставки фінансування, якою кит маніпулює.

Наскільки маніпуляції вигідні киту? Розберемо на прикладі TRB

З 27 по 28 серпня хтось відкрив довгі позиції на ф’ючерсному контракті TRB на суму $40 млн.

При гігантському обсягу для низьколіквідного TRBUSDT ціна відреагувала дуже слабко.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

На споті теж були значні покупки на 2 млн TRB, але ціна виросла всього на 30%. 7 вересня почались явні маніпуляції — хтось купив по ринку 1 млн TRB по середній ціні $20, що призвело до росту ціни токена на 50%. При цьому на ф’ючерсному контракті таких обсягів не було — напевне, кит уже відкрив свою основну позицію.

Через непропорційно великі покупки 7 вересня ціна TRB на споті значно перевищила ціну ф’ючерсного контракту TRBUSDT. В ніч на 8 вересня ставка фінансування впала від стандартної -0,1% до екстримальної -2,5% і до сьогодні не підіймалась вище -0,5%. Кожні 8 годин кит отримував виплати у розмірі від 0,5% до 2,5% від обсягу своєї відкритої позиції.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

З 7 вересня до сьогодні кит мав би отримати ставку до 33 разів. Якщо припустити, що середня ставка складала -1%, а кит відкрив позицію з плечем 3x, то він отримав прибуток у розмірі 100% від маржі просто завдяки ставці фінансування.

Як заробити разом з китами

Потрібно шукати активи з малою капіталізацією, в яких різко змінилась ставка фінансування. На Binance її можна подивитись на цій сторінці.

Нормою для ставки фінансування є діапазон -0,2% — +0,2%, максимум -0,5% — +0,5% при аномальній ринковій волатильності, коли BTC рухається на 10% за добу. Якщо ставка конкретного ф‘ючерсного контракту виходить за 0,5% і тримається — хтось навмисно зберігає відв’язку між спотом та ф’ючерсами.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Далі потрібно ретельно зважити ризики ліквідації і зайняти сторону, яка буде отримувати фінансування. Потрібно бути дуже обережним з вибором плеча — низьколіквідні активи внаслідок маніпуляцій можуть легко впасти чи вирости на 50% за добу. Для збереження відв’язки та заробітку на виплатах маніпулятор буде штовхати ціну в потрібний йому бік, тож можна заробити і на цьому.

Як зрозуміти що кит вийшов з ринку

По-перше, ставка фінансування та волатильність ціни активу повертаються до норми. Обсяги можуть зберігатись, тому що трейдери продовжують торгувати за інерцією.

По-друге, кит закриває позиції — це можна побачити за падінням метрики Open Interest контракту. Ми писали про цей прихований індикатор в окремій статті.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...