Реклама

Огляд вбудованого криптогаманця Telegram: концепт крутий, реалізація не дуже

Čytaty latynkoju
Огляд вбудованого криптогаманця Telegram: концепт крутий, реалізація не дуже
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Огляд вбудованого криптогаманця Telegram: концепт крутий, реалізація не дуже
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

12 вересня Telegram анонсував інтеграцію гаманця TONCoin. Раніше гаманець був просто ботом @wallet, а зараз став частиною застосунку з окремою кнопкою в меню.

Telegram Wallet дозволяє зберігати BTC, USDT і TON, купляти і продавати їх за допомогою картки та головне — надсилати крипту співрозмовникам. Наскільки якісно і дешево це працює і чи варто користуватись гаманецм Telegram? Я перевірив всі функції крім покупки з картки і залишився розчарованим.

Як відкрити гаманець Telegram Wallet

В декстопному застосунку — натиснути на кнопку з трьома смужками, потім натиснути кнопку з гаманцем.

В мобільних застосунках — перейти в настройки, натиснути кнопку з гаманцем.

Кастодіальний чи некастодіальний?

Некастодіальні гаманці зберігають приватний ключ на локальному пристрої. Їх можна експортувати в інший гаманець чи зробити бекап. Кастодіальні гаманці зберігають ключі на серверах кастодіала і безпека коштів клієнта повністю залежить від кастодіала.

ЗМІ часто пишуть, що Telegram Wallet некастодіальний або self-custody, але це не так. Telegram Wallet кастодіальний — про це прямо сказано в Угоді користувача. Крім того, команда попереджає, що може заморозити гаманець та активи, якщо власник буде використовувати його в злочинних цілях. Ви не володієте своїм гаманцем і криптою, а довіряєте їх команді гаманця.

Крім того, в гаманці є ліміти: наприклад, перекази обмежені до €15 тис в день і €35 тис в місяць. Якщо пройти KYC, то ліміти виростуть до €100 тис в день і €1 млн в місяць.

Позитивна дискримінація TON

Telegram Wallet підтримує TON, BTC та USDT TRC-20. Поповнити гаманець можна трьома способами: з іншого гаманця, купити з картки чи купити на вбудованому P2P-ринку. У порівнянні з P2P на Binance, обмінні курси вищі на 4-5%.

Я переказав на свою адресу трохи USDT і отримав сповіщення про підтвердження депозиту в Telegram. Це зручно.

Тепер те, що мало бути головною фічею гаманця, — можливість надіслати крипту прямо в чаті. Тут я розчарувався: співрозмовнику можна відправити лише TON. Ви не можете надіслати USDT та BTC комусь зі списку контактів. Для цього, як і у всіх інших гаманцях, потрібно вводити адресу.

Довелось обміняти USDT на TON. Я зробив це у вбудованому обміннику по кнопці Exchange. Він не показує комісію за обмін, тож я її розрахував вручну. На момент обміну TON коштував $1.87 і за 2 USDT я мав би отримати 1,069 TON, тобто комісія за обмін склала 2%.

Я отримав свій TON і спробував відправити його в чаті. Щоб відправити токени треба або натиснути кнопку Send в гаманці, або натиснути кнопку Wallet в меню відправки вкладень в активному чаті.

В гаманці при натисканні на кнопку Send відкривається вкладка з вибором контактів, яким ви можете надіслати TON. Далі потрібно лише ввести суму і підтвердити переказ.

Що круто — в чаті з’являється міні-звіт про транзакцію, тобто співрозмовник одразу бачить, що і скільки йому надіслали.

Людина, яка раніше не мала справ з криптовалютами, розібралась, як користуватись цим гаманцем — це вже добре.

В кінці я вивів залишки USDT на інший гаманець. За транзакцію USDT TRC-20 гаманець бере 2 USDT комісії, при тому що в мережі TRON комісія за траназкцію USDT зараз складає біля $1.

USDT прийшли на мою адресу за 5-6 хв, тобто ніякої внутрішньої бюрократії, як в деяких кастодіальних гаманцях, тут на щастя нема.

Висновки про Telegram Wallet

Вбудований гаманець в популярному месенджері — це вже великий крок до популяризації криптовалют серед нормісів. Однак щоб стати дійсно популярним, Telegram Wallet треба вирішити кілька проблем:

  • додати відправку USDT  та BTC контактам — зараз кожен чув про біткоїн та зрозуміє що таке «криптодолар», але що таке TON доведеться пояснювати довго;
  • залучити більше мерчантів на P2P, бо USDT по ціні євро — це занадто;
  • придумати кейси для внутрішніх платежів — оплату Telegram Premium криптою зі знижкою, вбудовану оплату за доступ до закритих каналів або платні спойлери (привіт, Onlyfans).

З іншого боку, хоч що б команда Telegram Wallet не придумала і яким би зручним не став цей гаманець, він залишиться кастодіальним. Я не раджу зберігати на ньому більше, ніж ви б ризикнули носити в задній кишені штанів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...