Реклама

Крипторинок — не перша жертва Гері Генслера. Раніше він допоміг маніпулювати золотом

Čytaty latynkoju
Крипторинок — не перша жертва Гері Генслера. Раніше він допоміг маніпулювати золотом
  1. Головна
  2. Крипто
  3. Крипторинок — не перша жертва Гері Генслера. Раніше він допоміг маніпулювати золотом
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Гері Генслер — чинний голова Комісії з цінних паперів та біржевої торгівлі (SEC). Ми знаємо його як людину, яка застосовує до криптовалют закони 1930-х років.

Напевне найважливіша претензія криптоспільноти до Генслера і SEC полягає в тому, що комісія, яка нібито має захищати інвесторів, дивилась крізь пальці на шахрайство та крах FTX, Celsius, Luna і BlockFi. Сумарно ці компанії втратили $66 млрд коштів своїх користувачів, а спричинене ними падіння крипторинку призвело до ще більших непрямих збитків.

Однак дуже схожа ситуація відбувалась в 2009-2016 роках. Гері Генслер тоді був головою CFTC, комісії що регулює товарні ринки. І він відіграв схожу роль на ринку золота.

Як золото падало при гігантському попиті

В 2007 році починалась світова фінансова криза. Акції американських компаній дешевшали, банки лускали, а долар знецінювався.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Роздрібні інвестори забирають гроші з банків та купують золото: спочатку фізичне, а потім ф’ючерси з поставкою. Ринок цінних металів росте і стає волатильним, що приваблює спекулянтів та торгові фірми з інших ринків.

Відкритий інтерес (OI) по ф’ючерсах на золото значно перевищував об’єм фізичних запасів бірж. При їх експірації біржі не змогли б поставити покупцям відповідну кількість золота. Відмова від виконання зобов’язань призвела б до банкрутства товарних бірж і подальшого зростання цін, що б в свою чергу послабило віру в долар.

В березні 2008 року золото торгувалось по $1000 за унцію. І раптом, незвачаючи на попит інвесторів та фондів, воно починає падати, поки не сягає $700 в жовтні 2008. Позиції багатьох спекулянтів були ліквідовані, що привело до скорочення відкритого інтересу вдвоє. Біржі отримали час щоб накопичити золото для постачання, а уряд — щоб врятувати долар.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

В 2009 році нарешті золото почало рости. Тоді ж головою Комісії нагляду за товарними ринками (CFTC) призначили Гері Генслера.

До чого тут Генслер та CFTC

В 2010 відомий спекулянт цінними металами Ендрю Магваєр звинуватив банк JP Morgan в маніпуляціях цінами золота та срібла, які завдали гігантських збитків роздрібним трейдерам.

Він заявив, що комісія не регулює ринок і не захищає трейдерів. Вона не ввела обмеження на максимальну позицію, завдяки чому банки могли давити  ціни своїми мільярдами. CFTC не перевіряла чесність торгівлі JP Morgan, а Магваєр був впевнений, що банк отримував від бірж інформацію про рівні ліквідацій та стоп-лосів, щоб «вибивати» позиції трейдерів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

На думку Магваєра, банки, CFTC та уряд США працювали разом, щоб врятувати долар за рахунок звичайних людей, які лише хотіли вберегти свої інвестиції під час фінансової кризи. Крім того, вони користувались ліквідаціями щоб отримати ліквідність для накопичення золота та заробітку на майбутньому рості.

Генслер не дозволив Магваєру виступити на засіданні комісії, надати докази маніпуляцій та запропонувати обмежити позиції. А через кілька днів після засідання в авто Магваєра врізалась інша машина. На щастя, трейдер отримав легкі травми та швидко вийшов з лікарні.

CFTC під керівництвом Генслера не цікавилась тим що відбувається на ринку золота. Комісія почала розслідування, перевірила 40 тис документів JP Morgan, але оголосила що нічого не знайшла. Тим часом роздрібні інвестори пішли з ринку, залишивши його банкам. В 2014 році Генслер покинув CFTC.

І все би залишилось конспірологічною теорією, але в 2020 CFTC (уже без Генслера) закінчила розслідування. Вона нарешті звинуватила JP Morgan в «порушенні обов’язків щодо захисту інвесторів» на ринку цінних металів в 2008 році і оштрафувала банк на $920 млн.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Паралелі між золотом та криптовалютою

Поточний стан економіки США досить схожий на 2008 рік. Інфляція зростає, долар слабшає, інвестори обмінюють фіат на більш перспективні активи — криптовалюти.

Криптоентузіасти вважають, що Генслера призначили головою SEC не просто так. Він чудово впорався з прикриттям дій банків на ринку цінних металів. Тепер він робить те ж саме на крипторинку. Генслер дозволяє нечесним гравцям тринькати гроші клієнтів і підривати імідж криптовалют. Водночас він ускладнює життя чесним гравцям, висуваючи безпідставні звинувачення та затягуючи судові процеси. Все заради того, щоб віднадити якомога більше роздрібних інвесторів від криптовалюти, поки фонди накопичують позиції.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...