Реклама

🏦 Що відбувається із банківською системою США і як від краху банків постраждали криптокомпанії — хронологія подій

Čytaty latynkoju
unsplash.com
🏦 Що відбувається із банківською системою США і як від краху банків постраждали криптокомпанії — хронологія подій
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🏦 Що відбувається із банківською системою США і як від краху банків постраждали криптокомпанії — хронологія подій
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Банківська система Сполучених Штатів Америки наразі переживає ненайкращі часи: кілька найбільших банків країни, що десятиліттями вели справи з великими компаніями, за один тиждень березня з тих чи інших причин припинили свою діяльність.

9 березня криптобанк Silvergate, що свого часу був одним з основних банків для криптокомпаній та клієнтів, що взаємодіють з криптою, оголосив про згортання операцій та добровільну ліквідацію бізнесу.

Згодом про закриття оголосив Silicon Valley Bank — один з найпопулярніших банків серед американських венчурних технологічних стартапів, що входив до двадцятки найкращих американських комерційних банків за загальними активами.

12 березня ФРС США оголосила про закриття Signature Bank, котрий позиціював себе як альтернативу великим банкам, що також працює з криптою. Згідно зі словами керівників компанії, проблеми потягло за собою закриття Silvergate, на фоні якого клієнти Signature почали масово виводити свої кошти з банку, створивши цим короткострокову кризу ліквідності.

Зупинка роботи цих банків спричинила низку проблем для великих компаній, що зберігали у них свої кошти. Попри те, що держоргани США і самі банки запевняють, що усі вкладники отримають свої кошти назад, поки усі активи на зберіганні продовжують перебувати на рахунках закритих банків.

Найбільше проблемна ситуація позначилася на Circle, компанії-емітенті стейблкоїна USDC, представники якої підтвердили факт зберігання $3,3 млрд із $40 млрд загальних резервів USDC у Silicon Valley Bank. На фоні новин про закриття банку та оголошення про тимчасове призупинення конвертації USDC з боку Binance і Coinbase, стейблкоїн Circle ненадовго втратив прив’язку до долара США, опустившись до мінімуму в $0.87.

Графік ціни USDC станом на 11 березня

Представники Circle допустили можливість неповернення усіх 100% активів, що залишилися у банку, тож компанія пообіцяла покрити можливий дефіцит резервів USDC за допомогою залучення зовнішнього капіталу та власних корпоративних ресурсів. Станом на зараз, стейблкоїн відновився до оцінки в $1.

Про проблеми через закриття банків повідомила і криптобіржа Coinbase, котра зберігала близько $240 млн у Signature Bank. Компанія розраховує повністю повернути ці кошти, заявили її представники. Вони також додали, що криптобіржа працює у звичному режимі, включаючи відновлену можливість конвертації USDC.

Signature Bank утримує і нерозкриту суму коштів збанкрутілого криптокредитора Celsius, заявили представники Офіційного комітету кредиторів Celsius — організації, що представляє інтереси його клієнтів. «Всі вкладники отримають повну компенсацію», — додали вони.

На рахунках Signature Bank залишилися і $250 млн коштів компанії-емітента стейблкоїнів Paxos. Представники компанії стверджують, що попри це, Paxos має суттєву страховку, а її стейблкоїни достатньо забезпечені для збереження прив’язки.

Разом із цим, декілька криптокомпаній виступили із запереченням зв’язків з нині закритим Signature Bank.

Crypto.com не зберігала жодних коштів у Signature Bank, заявив її гендиректор. Він також спростував і зв’язок криптобіржі з нещодавно закритими Silvergate і Silicon Valley Bank.

• Керівник Tether підтвердив відсутність зв’язку компанії-емітента із закритим Signature Bank. Раніше він повідомляв, що його компанія ніяким чином не співпрацювала із закритим Silicon Valley Bank.

• Глава Theta Network у відповідь на запитання користувача заперечив співпрацю компанії з Signature Bank.

• Представники Nexo спростували зв’язок платформи з Signature Bank та з двома іншими закритими Silvergate і Silicon Valley Bank.

• Співзасновник Immutable X повідомив, що його платформа також ніяк не пов’язана з Silvergate і Silicon Valley Bank, рівно як і з тепер закритим Signature Bank.


Сьогодні президент США Джо Байден виступив зі зверненням щодо стану банківської системи країни. Він запевнив, що банківська система в безпеці після цієї серії крахів. У своїй промові він підкреслив негайні дії, які вжила його адміністрація, а також заявив, що клієнти закритих банків матимуть доступ до своїх коштів.

Байден додав, що інвестори повинні бути готові до втрати грошей, оскільки «так працює капіталізм». «Вони свідомо пішли на ризик, і коли ризик не окупився, інвестори втрачають свої гроші», — підкреслив президент. Також, як стверджує Байден, керівництво цих банків буде звільнено.

Президент висловився і з приводу недопущення таких ситуацій в майбутньому, заявивши про посилення регулювання банківської сфери. «Я збираюся попросити Конгрес і банківських регуляторів посилити правила для банків, щоб зробити менш імовірним, що такого роду банківські збої повторяться», — заявив Байден.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...