Реклама

🖼️ NFT для України: підсумки 2022 року

За різними підрахунками крипта принесла $150 мільйонів у вигляді пожертв. Яка серед них частка NFT і що це говорить про тренд цього формату у 2023?
Čytaty latynkoju
🖼️ NFT для України: підсумки 2022 року
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🖼️ NFT для України: підсумки 2022 року
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
За різними підрахунками крипта принесла $150 мільйонів у вигляді пожертв. Яка серед них частка NFT і що це говорить про тренд цього формату у 2023?

Військова агресія РФ в Україні продовжується вже майже рік, тим часом актуальність збору коштів для ЗСУ та на гуманітарну допомогу не вщухає. Вагома частка підтримки для України надходить через блокчейн.

З попередньої статті ви можете дізнатись про ініціативи криптодопомоги, які створювались по всьому світу вже в перші дні після початку повномасштабної війни: добровільні внески, пряма допомога користувачам з України, а також NFT-проєкти.  

Більше, ніж картинки в інтернеті

На сьогодні NFT – або неділимі токени – посідають далеко не останнє місце в сфері криптовалюти. Завдяки криптоентузіастам з України та всього світу саме NFT-колекції та аукціони зібрали вже мільйони доларів. Кошти з продажів токенів розподіляються здебільшого на допомогу ЗСУ, гуманітарну та медичну допомогу, але також і на відбудовування культурних пам’яток, що постраждали внаслідок ворожих обстрілів тощо.

Табличка з найвідомішими NFT-проектами для України у вільному доступі

Діяльність NFT-проєктів сьогодні

Одним з найбільших сучасних NFT-проєктів є UkraineDAO. Головною місією проєкту є допомогти Україні досягти перемоги у війні проти РФ завдяки технологіям та спільноті Web3. Важливою частиною діяльності UkraineDAO є боротьба на інформаційному фронті в протистоянні російській пропаганді. Від 24 лютого організація зібрала та “задонатила” понад $7 мільйонів, в тому числі державним фондам напряму і таким волонтерським організаціям, як «Повернись живим». NFT-картинка українського прапора від UkraineDAO стала десятим найдорожчим NFT у світі.  

Reli3f – ще один масштабний NFT-проєкт, який скоригував свої зусилля на допомогу Україні в гуманітарному напрямку. Більше $1.5 мільйонів, виручених з продажу токенізованих зображень було направлено на гуманітарну допомогу, а саме «relief efforts» – відбудовування помешкань, пошкоджених внаслідок активних військових дій.  

Звання справжнього діджитал-музею дістав проєкт META HISTORY: Museum of War, який функціонує чи не з перших днів повномасштабного вторгнення. Завдяки NFT-проєктам та аукціонам, META HISTORY вдалось зібрати трохи більше одного мільйона доларів на гуманітарну та медичну допомогу, а також на підтримку України в культурній сфері (адже культура має значення). Від початку повномасштабного вторгнення музей реалізував низку проєктів:

  •  Warline – колекція NFT-зображень, твітів та інших токенізованих артефактів, які розповідають історію війни в архівному форматі – не просто за датами, а майже погодинно. Оскільки видалити об’єкт з блокчейну неможливо, правда про сьогоднішню війну назавжди залишиться закарбованою в історії;
  • The Hall — колекція NFT-експонатів, створених на знак подяки громадським діячам, які виступають за Україну;
  • Incredible Rooster – колекція NFT-копій Бородянського півня, що створюється у співпраці з численними міжнародними музеями;
  • The Revival Project by Depositphotos – тематичні NFT-картинки, які зображують авторське бачення майбутнього локацій, пошкоджених внаслідок військових дій.  

Незвичні NFT-колекції

Vandalz For Ukraine, проєкт сучасного вуличного митця Whisbe та українського боксера Володимира Кличка, продає власні NFT-картинки – три версії ведмедиків гаммі різної вартості. 100% зібраних коштів засновники проєкту відправили таким масштабним організаціям як Товариство Червоного Хреста України, UNICEF Ukraine, а також іншим джерелам гуманітарної допомоги. 

Цифрове мистецтво розкривається в різних форматах та версіях: від сотні креативних копій обраного персонажу та скульптур до аудіо-файлів та земельних ділянок на продаж. Так, наприклад, проєкт CryptoCossacks створює унікальні аватарки з українськими козаками, а Bored Ape Yacht Club розповсюджує версії нудьгуючих мавп. 

Творці проєкту Voice of Taras Shevchenko використали штучний інтелект для відтворення голосу українського поета Тараса Шевченка, конвертувавши аудіо-файли в NFT-формат. А в рамках проєкту Russia for Sale користувачі можуть буквально придбати частину території РФ. WeSupportUkraineNFT пропонують бейдж з зображенням тризуба за пожертву в офіційний криптогаманець України. 

Потенціал NFT у 2023 році

Як і весь світ, сучасне мистецтво дедалі більше діджиталізується. Це створює нові виклики та водночас відкриває нові можливості. На думку Іллі Голіцина, власника дизайн студії для веб3 CTRL / ART / D, що створює візуал для метасвітів і Web3 загалом, NFT можуть стати відповіддю на питання, яке бентежить багатьох цифрових митців – питання інтелектуальної власності. 

На прикладі згаданих вище проєктів, ми також спостерігаємо високий потенціал NFT у зборі коштів на допомогу Україні під час та після війни.

“Це можна підсумувати як створення нового різновиду – NFT Charity as Utility”.

Ілля Голіцин, власник веб3 дизайн студії CTRL / ART / D

Проте останнім часом кількість запитів на допомогу зросла, а відчуття терміновості в суспільстві знизилось. А тому наразі спостерігається помітний спад у продажах NFT, що означає зменшення обсягу донатів. Голіцин передбачає зміну формату діяльності та трендів NFT. Так, наприклад, жовтень і листопад 2022 року показали значний ріст у випуску музичних NFT. Графічне порівняння даних за останній рік зображено нижче. 

Графік приросту NFT пісень

 Тарас Ковальчук – експерт з метасвітів та дописувач авторського блогу Метамаркетинг, погоджується: через стереотип, ніби НФТ – це самі лише картинки, “спекуляції на jpeg” швидко кинули тінь на цей інноваційний інструмент. Але спад на ринку піде йому на користь: розробники будуть пробувати інші формати NFT, як то квитки чи засвідчення досвіду, і в майбутньому ми побачимо здорове прийняття NFT.

А Україна продовжить лідерство в цьому напрямку.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...