Реклама

🤔 Магія альткоїна. Як зрозуміти, що монета заслуговує уваги?

Альткоїнами зазвичай називають усі криптовалюти, крім біткоїна. Команда Crypto Crew розповідає, як зрозуміти, що монета — не скам.
Čytaty latynkoju
🤔 Магія альткоїна. Як зрозуміти, що монета заслуговує уваги?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🤔 Магія альткоїна. Як зрозуміти, що монета заслуговує уваги?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Альткоїнами зазвичай називають усі криптовалюти, крім біткоїна. Команда Crypto Crew розповідає, як зрозуміти, що монета — не скам.

Альткоїнами або альтернативними монетами зазвичай називають усі криптовалюти, крім біткоїна. Часом деякі виокремлюють ще й ефір, оскільки поточна кореляція BTC з ETH помітно вища, ніж з іншими альткоїнами. Але не дивлячись на високу капіталізацію, ETH все одно продовжує вважатися альткоїном. Ми можемо назвати його «головним альтом», який задає тон всім іншим альтернативним від біткоїна монетам.

Але при цьому, ETH, як і інші альткоїни, є залежним від «домінації біткоїна» — це відношення ринкової капіталізації BTC до всіх інших монет.

Деякі альткоїни використовують різні механізми консенсусу для перевірки транзакцій і відкриття нових блоків або намагаються диасоціюватись від біткоїну та ефіріуму, надаючи нові або додаткові можливості чи цілі.

Біткоїн становить майже половину загальної капіталізації криптовалютного ринку, а Ethereum становить майже чверть. Альткоїни займають частку ринку: приблизно 40%.

Першим альткоїном став лайткоїн, який відгалужився з блокчейну Біткоїн у 2011 році. Лайткоїн використовує механізм доказу виконання роботи (Proof-of-Work, PoW) під назвою Scrypt, який є менш енергоємним і швидшим, ніж біткоїн.

Альткоїни дуже спекулятивні, тож перш ніж інвестувати — ознайомтеся з типами шахрайств, щоб не втратити свої кошти.

Види шахрайств, пов’язані з альткоїнами

  1. Одним із перших та найбільш популярних типів шахрайства, пов’язаних з альткоїнами, є первинна пропозиція монет (Initial coin offering, ICO). ICO працює за таким принципом: підприємство-початківець шукає капітал для розширення свого бізнесу, натомість інвестори отримують частку у підприємстві. І замість власного капіталу вони отримують криптовалюти. На перший погляд, ICO – просто ще один спосіб накопичення капіталу для стартапу, однак ця пропозиція не стійка до маніпуляцій. Компанія або приватна особа можуть сказати, що вони мають унікальну можливість інвестувати в нову форму криптовалюти з гарантованим величезним доходом. А потім змусити вас перенести купу нових монет у цифровий гаманець, який “дивом” буде скомпрометовано.
  2. Ще одним способом шахрайства є метод “pump and dump”. Ось як може працювати: власник алькоїна розкручує криптоактив, і коли ціна досягає піку, шахрай продає усе, після чого ціна на актив різко обвалюється, інвестори втрачають свої кошти. Схеми накачування та скидання зазвичай супроводжуються хибними обіцянками за певними категоріями: гарантований непомірний прибуток і невичерпна підтримка з боку знаменитостей та впливових осіб.
  3. Як ми бачили в шахрайстві з «Squid Game», досвідчені програмісти тепер мають можливість створювати нові ігри та цілі уявні світи. Простий спосіб обдурити новачків у крипто інвестиціях – змусити купити нещодавно викарбувану монету чи жетон для гри. Якщо достатня кількість людей піднімає ціну за рахунок попиту та пропозиції, це дає первісним шахраям можливість продати всі свої активи та зникнути з коштами. Ця схема відома як «витягування килимка».
  4. Також шахраї можуть зловживати протоколами DeFi. Це прибуткова мішень для кіберзлочинців. У той час як правоохоронні органи тільки заглиблюються у криптосвіт, зловмисники розвиваються та розробляють нові тактики викрадення коштів.
  5. Значна частка людей вважають альтернативні монети ще однією “схемою Понці”, тобто шахрайством, у якому гроші однієї групи людей таємно використовуються для виплати обіцяних доходів іншій групі людей. На жаль, такі випадки дійсно трапляються, але їх можна уникнути.

Як уникнути шахрайств з альткоїнами?

За допомогою криптовалют можна дійсно отримати значні прибутки, в порівнянні з традиційними класами активів, проте через необачність можна стати жертвою шахрайства. Є певні “red flags” у крипто просторі, які є ознаками можливої афери, тож розберемо їх детальніше.

  • Обіцянка величезного пасивного доходу. Завдяки таким інноваціям, як архітектура DeFi, крипто підприємства можуть не тільки копіювати платформи пасивного доходу, але й пропонувати набагато вищі, ніж зазвичай, доходи. Тож якщо є пропозиція занадто вигідних умов і щоденного доходу – запитайте, звідки надходять гроші. Якщо вам не подобається відповідь або взагалі її не отримаєте, у жодному разі не зв’язуйтеся з такими валютами та платформами.
  • Відсутність ризику. Навіть найвідоміші віртуальні валюти несуть неймовірний ризик. Будь-яка організація, яка говорить інше, або некомпетентна, або планує аферу.

Фундаментальний аналіз альткоїнів передбачає перегляд і оцінку всієї доступної інформації про ці валюти. Сюди належить: вивчення випадків використання криптовалюти та її мережі, а також команди, що стоїть за проєктом. Це допомагає повністю зрозуміти та оцінити найкращі альткоїни для покупки.

  1. Під час аналізу альтернативних монет необхідно визначити, чи переоцінений або недооцінений відповідний актив. Слід уникати переоцінених активів, тоді як занижені активи є більш придатними. Це пов’язано з тим, що переоцінені активи, швидше за все, матимуть низьку ефективність і повернуться до своєї реальної вартості. З іншого боку, недооцінені активи мають більший потенціал для зростання та є стабільно прибутковими.
  2. Ретельне вивчення технічної документації токена надасть багато відповідної інформації. Офіційний документ має дати вам гарне уявлення про те, як альткоїн забезпечить цінність для своїх користувачів.
  3. Перегляд пропозиції та попиту є одним із найкращих способів оцінити ваші наступні криптовалютні інвестиції. Простіше кажучи, альткоїн повинен мати стимули, які сприятимуть збільшенню попиту таким чином, щоб пропозиція постійно зменшувалася або була стабільною. Коли попит перевищує пропозицію, ціни зростають, тим самим підживлюючи ще більший попит.
  4. Також варто ретельно досліджувати онлайн-біржі альткоїнів. Дослідіть цільову платформу всередині та зовні. Перегляньте публікації в соціальних мережах, щоб дізнатися відгуки інших користувачів. Використовуйте тільки надійні, законні платформи для зменшення ризику втрати коштів.
  5. Дуже важливо оцінити команду, яка стоїть за проєктом. Ви можете знайти інформацію про команду в офіційному документі, але спробуйте також провести незалежне дослідження щодо них. Перегляньте сторінку команди на офіційному сайті, а також їхні профілі в LinkedIn. Мета полягає в тому, щоб дізнатися, чи є організація досвідченою, з експертами, які знають, чим вони займаються.

Ознаки надійності в альткоїнах

  • Широка спільнота та впровадження нових програм і протоколів, навіть під час ведмежого тренду.
  • Позитивна тенденція зростання з моменту свого запуску. Стабільність у списку криптоактивів, що є чудовим свідченням довіри інвесторів до монети.
  • Швидкі темпи відновлення після ринкового спаду.

В цілому, інвестиція в альткоїни за своїм принципом схожа на інвестицію у венчур. Алгоритм розгляду проекту той самий: важливо зрозуміти, хто фаундери, які ще є інвестори і яку ідею несе у собі токен. Якщо у проекту є свій Road Map (зі зрозумілими та чіткими цілями), то це також буде важливим бонусом.

Окремо можна перевірити монету на Coinmarketcap. Особливо, чи обмежена кількість монет чи ні. Якщо проект планує випустити багато токенів (понад 1 млрд), то це вказує на невдалу інвестицію через занадто велику кількість.

Отже, альткоїни – це непоганий вид інвестицій, проте вони дуже чутливі до ризиків, які обвалили портфелі деяких інвесторів до нуля. Тож будьте обачними з альтернативними монетами, уважно аналізуйте всю інформацію та використовуйте тільки перевірені, надійні платформи.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...