Реклама

🤑 Креатор-економіка в Україні та світі: монетизація та інструменти для творців контенту

У світі близько 50 млн креаторів – творців контенту, які перетворили хобі на прибутковий бізнес.
Čytaty latynkoju
🤑 Креатор-економіка в Україні та світі: монетизація та інструменти для творців контенту
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🤑 Креатор-економіка в Україні та світі: монетизація та інструменти для творців контенту
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
У світі близько 50 млн креаторів – творців контенту, які перетворили хобі на прибутковий бізнес.

У світі близько 50 млн креаторів — творців контенту, які перетворили хобі на прибутковий бізнес. Близько 2 млн. з 50 млн. — професіонали своєї справи, які створюють контент високої якості, та отримують за це пристойний прибуток. Creator-економіка існувала і раніше, але пандемія дала сильний подальший стимул розвитку. Так, у 2021 році обсяг creator-ринку становив близько $104,2 млрд.

Креативна економіка активно розвивається і в Україні через збільшення популярності соціальних мереж та підвищення обсягів споживання контенту. Лідером нових користувачів стала соцмережа TikTok, яка за 2021 рік збільшила свою аудиторію на 500%. Опитування соціологів показують, що 96% українців вважають за краще дивитися відеоролики на YouTube, причому кожен користувач знаходиться на сервісі в середньому 40 хвилин на день. Минулого року в Instagram було зареєстровано 14 млн жителів України. Таким чином, порівняно з 2019 роком аудиторія соцмережі зросла на 22%. У Facebook кількість користувачів 16 млн осіб, приріст за той же період становив 7%.

За минулий рік стало на 2 млн більше українських інтернет-користувачів. Так, на початку 2021 року їх налічувалося близько 30 млн, причому соцмережами зараз користуються 26 мільйонів людей проти 19 млн у 2020 році.

Щодо заробітку інфлюенсерів, то ця величина варіюється в залежності від кількості передплатників, платформи, тематики та інших факторів. Так, один із найпопулярніших українських інфлуенсерів Ян Гордієнко, з яким співпрацювали такі бренди, як Calvin Klein та Martini, розповів, що декілька постів у його акаунтах YouTube, Instagram та TikTok приносять до $15 000. Аудиторія Гордієнка у соціальних мережах становить 4,7 млн передплатників у YouTube і 3,2 млн – в Instagram. До того ж ціни Гордієнка за рекламні інтеграції становлять $1200-2500 за сторіс в Instagram, за відео — $6000-6500 і рекламний контракт із брендом — від $5000 до $11 000.

Як змінився контент та інструменти монетизації

Проте з лютого 2022 року ця сфера в Україні зазнала значних змін – справа в тому, що через війну змінюється ставлення українців до контенту, поступово трансформується і сама галузь, адаптуючись до нових умов. За останні кілька тижнів з’явилася величезна кількість контенту українською мовою – на неї переходить багато з тих креаторів, в тому числі з тих, хто раніше створював контент на російській. Крім того, англомовні креатори стали створювати контент, щоб донести свої ідеї та роботу до міжнародної спільноти, яка стала виявляти більше уваги до України.

Багато інструментів платежів та монетизації від Mail.ru, якими раніше користувалися українські блогери та стримери, більш недоступні. Незважаючи на те, що ряд сервісів цієї компанії заблокували на території України кілька років тому, частина все ж таки була доступною, але тепер, природно, їх не використовують. Одна з причин зрозуміла – зміна геополітичної обстановки, санкції та блокування сервісів.

Проте можливостей все ж таки багато, і одна з них — донатні платформи. Власну платформу розвиває, наприклад, YouTube, є такі відомі сервіси, як Patreon, GoFundMe, destream та інші.

Є нові платіжні можливості на самих платформах. Наприклад, нещодавно сервіс мікроблогів Twitter підключив функцію Tip Jar, за допомогою якої передплатники можуть залишити грошову винагороду для креатора. Він дає можливість приймати донати грошима або біткоінами через підключені платіжні послуги.

До послуг користувачів платформи, які дозволяють приймати донати за контент, створений на Twitch, Youtube, Facebook та інших сервісах. Можна приймати гроші і за допомогою PayPal, функціональність якого тимчасово обмежена. Використовувати картку destream, яку буде запущено в середині літа, можна як і звичайну банківську картку.

Наразі destream запровадив нульову комісію для українців, яка зберігатиметься протягом 6 місяців. Сервіс покриватиме на 100% комісію платіжних систем, так що сума, яка відправляється креатору, може бути виведена без втрат.

Податкові нюанси роботи з донатами

Щодо податків, то ними оподатковується будь-який прибуток. Донати відносяться до категорії пожертвувань, тому залежно від юрисдикції стримери можуть бути звільнені від податкових виплат або ж виплати залишаються на совісті самого креатора.

Якщо креатор з України перебуває в іншій країні протягом тривалого терміну (в Іспанії це 185 днів), то він автоматично стає податковим резидентом цієї країни та має сплачувати податки саме тут, а не в Україні. Відповідно, необхідні виписки для податкової, і деякі сервіси їх надають. Це, наприклад, Google AdSense, та destream. Платити необхідно згідно з податковою ставкою конкретної країни та Євросоюзу – як індивідуальний підприємець, або як фірма. Формат слід обирати, оцінюючи особливості податкового законодавства конкретної держави.

Варто зазначити, деякі країни дають так звані візи для цифрових кочівників, в цю категорію потрапляють ІТ-фахівці і творці цифрового контенту. Такі візи видають, наприклад, Кіпр, Естонія, Португалія, Коста-Ріка, розглядає таку можливість і Іспанія. Є країни, де немає проблем з оформленням посвідки на проживання, як приклад – у Вірменії.

Інструменти для контент-креаторів

У світі є чимало інструментів, що полегшують роботу креаторів, допомагаючи заробляти на улюбленій справі та створювати якісний контент.

OBS Studio

Це програма для стримерів, яка дозволяє створювати стриму професійного рівня. Варто відзначити, що є ще просто OBS (Open Broadcaster Software), версія Studio відрізняється від звичайної кросплатформенності, тобто вона дозволяє працювати серед різних операційних систем. Так, на монітор можна виводити відразу кілька фрагментів, що редагуються, запускати стріми на таких платформах, як Twitch, Youtube, Trovo, кастомізувати графіку і фон, плюс змінювати розташування вікон веб-камер і відеороликів. Програма, зокрема, доступна для ПК з Windows та Mac.

Nightbot

Це іще один інструмент, призначений для користувачів Twitch. Він дозволяє оптимізувати роботу чатів. Так, його застосовують для підвищення якості модерації, планування рутинних повідомлень, що повторюються, вибору музики для фону і проведення змагань. Сервіс безкоштовний, в ньому можна налаштувати певний список слів, які буде видаляти бот.

Anchor

Must have для авторів подкастів, інструмент дозволяє створювати, шерити та монетизувати аудіо-контент. Він сумісний з більшістю основних онлайн-сервісів, дозволяючи також редагувати та кастомізувати подкаст, змінювати аудіодоріжку та виконувати інші операції. До речі, сервіс розроблений компанією Spotify, вона надає креаторам можливість монетизації свого контенту за допомогою реклами, спонсорського контенту та системи підписок.

Trovo

А це конкурент Twitch – китайська стрімінгова платформа, яка виділяється серед “колег” наявністю комплексної партнерської програми з внутрішнім рейтингом стримерів та, звичайно, грошовими бонусами. Найкращі стримери отримують від компанії зарплату та/або бонуси – залежно від своєї популярності.

Тренди у створенні контенту

Багато популярних блогерів і креаторів або взагалі не вкладаються в контент, або вкладаються, але мінімально – все тому, що їх і так дивляться. Проте невдовзі ситуація може кардинально змінитись через глобальну економічну ситуацію – користувачі майданчиків платитимуть лише за якісний контент, який їм подобається.

Зараз багато креаторів працюють над охопленням, але ключове значення набуває залученість. Значимість охоплення, тобто кількості споживачів контенту, не знизиться до нуля, але все ж таки матиме не таке значення, як раніше. І для того, щоб отримувати колишню кількість донатів, креаторам знадобиться працювати не покладаючи рук, формуючи ком’юніті, вигадуючи нові формати, покращуючи якість контенту та залучаючи лояльну аудиторію, яка може й готова платити.

Незважаючи на те, що інструменти монетизації на ряді платформ більш недоступні, у українських стримерів залишаються можливості отримання доходу через глобальні донатні сервіси. Вони дозволяють виводити пожертвування на банківські картки та уникати прихованих комісій, які беруть більшість платіжних систем, включаючи PayPal.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...