Реклама

🔐 Що таке хеджування та як застрахувати свої активи?

Čytaty latynkoju
🔐 Що таке хеджування та як застрахувати свої активи?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🔐 Що таке хеджування та як застрахувати свої активи?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Розповідаємо, що таке хеджування й ділимося стратегіями, що дають змогу зберегти свої інвестиції.

🤔 Що таке хеджування?

Найлегше зрозуміти термін «хеджування» можна, якщо розглядати його як форму страхування. У світі фінансів люди вдаються до такого методу тоді, коли хочуть уникнути або мінімізувати негативний вплив на власні інвестиції. Тобто, хеджування є стратегією управління ризиками, яку трейдери застосовують для компенсації втрат.

Хеджування дає змогу врахувати всі чинники й передумови для здійснення інвестицій у такий спосіб, який зменшує вірогідність збитків. Та те, що ви «застраховані» належним чином, ще не означає, що несприятливі події на ринку вас оминуть. Однак завдяки хеджуванню вплив небажаних ринкових умов на ваші фінанси значно знижується.

💥 Як працює хеджування?

Про хеджування варто знати те, що мінімізуючи ризики, ви також зменшуєте потенційні прибутки. Іншими словами, ви використовуєте наявні фінансові інструменти для компенсації втрат за несприятливих ринкових умов. Це такий компроміс між ризиком і винагородою: ви захищаєте одні інвестиції, здійснюючи торгівлю іншими. Усе ж, досвідчені трейдери здебільшого обирають стратегічний підхід, за якого вони зароблять менше. Такий підхід точно передбачає потенційні фінансові втрати, чого не можна сказати про збитки від раптових коливань ринку.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте також: 😁 Криптовалютна мемологія: які меми та історії про крипту варто знати кожному

Одним із найбільш поширених способів хеджування є використання похідних фінансових інструментів, цінність яких безпосередньо залежить від базових фінансових інструментів. До похідних видів належать опціони, свопи, ф’ючерсні та форвардні контракти. Базовими фінансовими інструментами є активи (акції, позики, товари тощо) або індекси (наприклад, курси валют чи відсоткові ставки).

Оскільки між похідними інструментами (або деривативами) та базовими активами є визначений зв’язок, хеджування інвестицій матиме ефективність. Ви можете розробити цілу трейдингову стратегію, покладаючись на похідні інструменти.

Розгляньмо кожен із деривативів:

💎 Опціони — це контракти, які надають покупцеві право (але не зобов’язання) купити чи продати актив за заздалегідь встановленими умовами й ціною.
💎 Свопи — це угода між двома сторонами, яка передбачає обмін фінансовими інструментами чи грошовими потоками. У криптопросторі це поняття має назву токен-своп і є процесом, за якого одна криптовалюта обмінюється на іншу за наперед визначеною ставкою.
💎 Ф’ючерси — це контракти, які є зобов’язанням між двома сторонами купити або продати актив у заздалегідь визначений час та за ціною, яка буде на момент завершення угоди. Фактично, ф’ючерси дають трейдерам змогу робити прогнози на майбутню ціну активу.
💎 Форварди — це контракти, які є зобов’язанням між двома сторонами купити чи продати актив у заздалегідь визначений час та за наперед фіксованою ціною.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Окрім похідних фінансових інструментів для хеджування ризиків можна застосовувати й інші стратегії. Про них ми розповімо згодом.

🔐 Важливість хеджування в крипті

Криптовалютний ринок характеризується високою волатильністю. Тобто, крипта є нестабільним активом, ціна якого одного дня може різко зрости, а згодом раптово впасти. Примітно, що трейдери нерідко користуються волатильністю для власної вигоди, проте, водночас, вони ризикують зазнати суттєвих фінансових збитків. Отже, навіть після ретельного аналізу ринку та характеристик конкретного токену усе ще залишається вірогідність того, що все піде не за планом. Саме тому хеджування у світі крипти є не просто забаганкою, а необхідністю.

Крім того, на ринку криптовалют досі домінує біткоїн. Що це означає? Ціна альткоїнів значною мірою залежить від вартості біткоїна. Якщо ціна BTC підскочить, то за нею підтягнеться й альта. Це також працює й у зворотній бік. Такий суттєвий вплив біткоїна можна пояснити тим, що його частка на криптовалютному ринку становить приблизно 40%.

Не менш важливо пам’ятати, що криптовалюти — це про децентралізовані технології. Вони не мають чіткого регулювання, на відміну від традиційних валют, а крипторинок не підпорядковується вимогам традиційних фінансових установ. Відсутність регулювання зменшує рівень захисту криптоінвесторів, і, відповідно, підвищує ризики зазнати збитків. Тому під час торгівлі криптовалютою трейдери можуть покладатися хіба що на власний досвід і аналіз стану ринку.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

🔥 Топ стратегій, щоб застрахувати свої активи

Для зменшення ризиків, пов’язаних із криптовалютою, трейдери застосовують різноманітні стратегії. Про одну з них ми вже розповіли — це використання похідних фінансових інструментів, як-от ф’ючерси, форварди, свопи та опціони. Наводимо вам і інші доступні стратегії хеджування:

🧚🏻‍♂️ Диверсифікація портфеля
Це, мабуть, найпростіший спосіб мінімізувати збитки. Диверсифікація передбачає покупку різних криптовалют, замість того, щоб інвестувати лише в якусь одну. У такий спосіб, один криптоактив хеджуватиме інший. Наприклад, коли ціна якогось токена падатиме, а вартість інших ваших монет ростиме або не змінюватиметься, то загальні збитки будуть нижчими, ніж якби ви інвестували всі кошти тільки в одну криптовалюту.

Для того, щоби скласти успішний диверсифікований портфель, радимо купувати різні непов’язані активи. Перед інвестуванням необхідно ретельно дослідити кожен бажаний токен і обов’язково вкладатися в надійні монети.

🧚🏻‍♂️ Короткий продаж (short selling)
Короткий продаж активів — це ще один із способів хеджувати криптовалюту. Він полягає в тому, що власник криптовалюти продає наявний у нього криптоактив, щоби згодом знову купити його, коли ціна монети впаде. У такий спосіб, трейдер здобуває свій прибуток від різниці. Короткий продаж дає змогу інвесторам застрахуватися від ризику збитків від довгої позиції.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

🧚🏻‍♂️ Усереднення доларових витрат (dollar cost averaging)
Це інвестиційна стратегія, яка передбачає регулярну покупку чи продаж конкретного активу. У такий спосіб, систематичність інвестування чи продажу зменшує вплив волатильності ринку на ваші витрати або прибутки.

Як це працює? Наприклад, ви готові вкласти 1000$ у конкретну монету. Замість того, щоби чекати, коли вартість цієї криптовалюти впаде і вона стане вигідною для покупки, ви починаєте інвестувати одразу, але частинами. Скажімо, по 100$ на місяць. Завдяки методу усереднення доларових витрат, ви побачите, що за 10 місяців у вас сформується середня вартість покупки, яка не буде надто високою чи надто низькою.

👼🏻 Висновки

Хеджування є важливою стратегією для мінімізації ризиків, пов’язаних з інвестиціями. Особливо актуальною вона є з огляду на умови нестабільного криптовалютного ринку. Найпоширеніші методи хеджування — це застосування похідних фінансових інструментів, диверсифікація портфеля, короткі продажі та усереднення доларових витрат. Важливо пам’ятати, що хеджування не є абсолютним порятунком від ризиків, проте ця стратегія може суттєво їх знизити.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...