Реклама

🚀 Фундаментальний аналіз крипто проєктів

Або як знаходять справжній діамант серед купи багна
Čytaty latynkoju
🚀 Фундаментальний аналіз крипто проєктів
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🚀 Фундаментальний аналіз крипто проєктів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Або як знаходять справжній діамант серед купи багна

Для початку нам з вами треба визначитися, що таке фундаментальний аналіз?

Фундаментальний аналіз (FA) — це підхід, який інвестори використовують для визначення «внутрішньої вартості» активу або бізнесу.

Головна мета – шляхом розгляду великої кількості внутрішніх та зовнішніх факторів визначити, переоцінений чи недооцінений актив чи бізнес. Ця інформація використовується для стратегічних рішень щодо купівлі чи продажу того чи іншого активу.

Технічний аналіз також дає цінні торгові дані, але призводить до інших висновків. Учасники ринку, що використовують ТА, прагнуть передбачати майбутній рух цін на підставі інформації про минулу прибутковість активів, за таким прикладом працють наприклад трейдери на топовій криптовалютній біржі Binance.

Для визначення реальної вартості активів традиційні фундаментальні аналітики зазвичай звертаються до бізнес-метриків.

До індикаторів у цьому випадку належить прибуток на акцію або облігацію (скільки прибутку компанія отримує з кожної випущеної акції) або співвідношення з балансовою вартістю (як інвестори оцінюють компанію щодо її балансової вартості).

Вони можуть проводити такий аналіз для кількох компаній в одній ніші, наприклад, щоб з’ясувати, як їхні власні потенційні інвестиції співвідносяться з інвестиціями інших інвесторів.

Проблеми фундаментального аналізу криптовалют

Криптовалютні мережі не можна оцінювати інструментами традиційного бізнесу. Більш децентралізовані системи, такі як біткоін (BTC), ближче до сировинного сектора. Але навіть якщо йдеться про відносно централізовані криптовалюти (тих, що випускаються організаціями), традиційні індикатори фундаментального аналізу можуть розповісти не так вже й багато.

Тому необхідно звернути увагу на інші фреймворки. По-перше, виявити надійні показники. Під надійними ми розуміємо ті, якими складно маніпулювати. Наприклад, фоловери в Twitter або користувачі Telegram/Reddit не є хорошим показником, оскільки легко створити підроблені акаунти та купити активність у соціальних мережах.

Але варто зауважити:

немає єдиного показника, який дав би нам повне уявлення про мережу, що оцінюється. Можна звертати увагу на кількість активних адрес, що різко збільшується, в блокчейні. Але сама собою кількість адрес, ні про що не говорить. Як ми знаємо, за ними може стояти один і той самий суб’єкт, який переказує гроші між новими адресами.

Ончейн метрики

 

Ончейн-метрики – це показники, що надаються самим блокчейном. Щоб їх отримати, можна встановити вузол бажаної мережі та потім експортувати дані, але це може вимагати багато часу та грошей. Тим більше якщо ми лише замислюємося про інвестиції і не хочемо витрачати час і ресурси.

Простіше рішення – отримати інформацію з сайтів або API, спеціально створених для того, щоб допомагати приймати інвестиційні рішення. Наприклад, ончейн-аналіз Біткойна на CoinMarketCap дає велику кількість інформації. Серед інших джерел графіки від Coinmetrics та огляди від Binance Research.

Число транзакцій

Число транзакцій – хороший показник активності у мережі. Зобразивши на графіку число транзакцій за певні періоди (або використовуючи середні ковзаючі), можна побачити, як змінювалася активність у різний час.

Але із цим показником треба бути обережним. Як і у разі активних адрес, ми не можемо бути впевнені, що хтось один не переказує кошти між власними гаманцями, щоб накрутити ончейн-активність.

Сума транзакцій

Сума транзакцій показує, яку суму проведено транзакції за певний період. Наприклад, якщо якогось дня проведено 10 транзакцій Ефіріуму по $50 кожна, то ми скажемо, що денна сума транзакцій склала $500. Суму можна вимірювати як у фіатній валюті, такій як долар, і у власній валюті протоколу (у разі ETH).

Активні адреси

Під активними розуміються адреси блокчейне, які використовувалися в певний період. Існують різні підходи до їх підрахунку, але популярний метод полягає в тому, щоб вважати і відправників, і одержувачів кожної транзакції за певний період (наприклад, день, тиждень або місяць). Деякі також вивчають сукупну кількість унікальних адрес, тобто відстежують їхню загальну кількість за весь час.

Комісії

Комісії – мабуть, важливіші для одних криптоактивів, ніж для інших – можуть розповісти про попит на місце в блоці. Їх можна розглядати як ставки на аукціоні: користувачі змагаються один з одним, щоб їх транзакції були швидко включені в блок. Транзакції тих, хто робить вищі ставки, будуть підтверджені (намайнені) швидше, а тим, чиї ставки менші, доведеться чекати довше. Цей показник цікавий у разі криптовалют із розкладом емісії, що знижується. Ключові блокчейни із доказом виконання роботи (PoW) надають винагороди за блоки. У деяких вони складаються із субсидії блоку та транзакційних комісій. Субсидія блоку періодично скорочується (під час таких подій як халвінг Біткойна).

Оскільки витрати майнінгу з часом збільшуються, але субсидія блоку поступово скорочується, комісії мають зростати. Інакше майнери зазнають збитків і почнуть залишати мережу, що позначиться на її безпеці.

Фінансові метрики

Ринкова капіталізація

Ринкова капіталізація (або мережна вартість) – це оборотна пропозиція, помножена на поточну ціну. По суті це гіпотетична вартість покупки всіх одиниць криптоактиву (за умови відсутності ковзання). Сама собою ринкова капіталізація може створювати хибне враження. Теоретично нескладно випустити марний токен із пропозицією 10 млн одиниць. Якщо одна одиниця торгуватиметься по $1, то ринкова капіталізація буде $10 млн. Очевидно, що це спотворена оцінка: без сильної вартісної пропозиції токен навряд чи зацікавить широкий ринок. До речі, неможливо дійсно визначити, скільки одиниць тієї чи іншої криптовалюти чи токену є в обігу. Монети можуть спалюватися, ключі можуть бути втрачені, або про засоби можуть просто забути. Таким чином, ми бачимо приблизну оцінку, яка намагається відсіяти монети, яких більше немає.

Проте ринкова капіталізація активно використовується, щоб визначити, який у мережі потенціал зростання. Деякі криптоінвестори вважають, що у монет з малою капіталізацією більша ймовірність зростання. Інші впевнені, що у монет з великою капіталізацією сильніший мережевий ефект і, отже, більше шансів, ніж у неперевірених монет із малою капіталізацією.

Ліквідність та обсяг

Ліквідність – це показник того, як легко придбати або продати актив. Ліквідний актив можна без проблем продати за торговою ціною. А ліквідний ринок – це конкурентний ринок, де багато асків та бідів (що веде до більш вузького спреду біду та аску).

Проблема неліквідного ринку полягає в тому, що на ньому може не вдатися продати активи за «справедливою» ціною. Це означає, що немає покупців, готових укласти угоду, так що залишається два варіанти: знизити аск (запитувану ціну) або чекати, доки ліквідність не збільшиться.

Торговий об’єм – це показник, який допомагає визначити ліквідність. Він може вимірюватися декількома способами і показує, які суми торгувалися певний період. Як правило, на графіках показують денний торговельний обсяг (в одиницях мережі або в доларах).

Знайомство з ліквідністю може бути корисним у контексті фундаментального аналізу. Зрештою, вона показує інтерес ринку до потенційної інвестиції.

Механізми розподілу

Для деяких механізми пропозиції монети або токена – одна з найцікавіших властивостей інвестиційної точки зору. Серед прихильників Біткойна набирають популярність моделі на зразок ставлення резервів до притоку.

Максимальна пропозиція, оборотна пропозиція та темп інфляції можуть допомогти у прийнятті рішень. У деяких монет кількість створюваних нових одиниць поступово скорочується, що робить їх привабливими для інвесторів, які вважають, що в результаті попит на нові одиниці перевершить їхню доступність.

Інші інвестори бачать довгострокову шкоду у жорстко обмеженій пропозиції. Вони побоюються, що це не сприяє використанню монет або токенів, тому що користувачі воліють їх накопичувати. Ще один аргумент критиків у тому, що це непомірно винагороджує ранніх користувачів, тоді як стабільна інфляційна політика більш справедлива до новачків.

Проектні метрики

Уайтпейпер

Перш ніж інвестувати в будь-який проект, рекомендується прочитати його уайтпейпер. Так називають технічний документ із оглядом криптовалютного проекту. Хороший уайтпейпер повинен описувати цілі мережі, а також в ідеалі:

  1. Технології, що використовуються (чи відкритий вихідний код?);
  2. Передбачуване застосування;
  3. Плани оновлень та нових функцій;
  4. Схема пропозиції та розподілу монет або токенів.

Мудро зіставити цю інформацію з обговореннями проекту. Що кажуть про нього інші? Чи є якісь моменти, що насторожують? Чи здаються цілі реалістичними

Команда

Якщо за криптовалютною мережею стоїть конкретна команда, послужний список її учасників може показати, чи мають необхідні навички, щоб реалізувати проект. Чи є у учасників успішний досвід у цій індустрії? Чи достатньо у них кваліфікація, щоб виконати поставлені завдання? Чи не причетні вони до якихось сумнівних проектів чи скаму?

Якщо команди немає, то як виглядає спільнота розробників? Якщо проект має публічний GitHub, подивіться, скільки там контриб’ютерів і яка активність. Монета, чия технологія не припинялася, може бути привабливішою, ніж та, чий репозиторій два роки не оновлювався.

Конкуренти

Сильний уайтпейпер повинен давати уявлення про можливу сферу застосування криптоактиву. На даному етапі важливо визначити з якими проектами він конкурує, а також яку стару інфраструктуру він прагне змінити.

В ідеалі слід також провести ретельний фундаментальний аналіз цих конкурентів. Актив сам по собі може здаватися привабливим, але якщо застосувати ті ж індикатори до схожих криптоактивів, то він може виявитися слабкішим за інших.

Токеноміка та початковий розподіл

Деякі проекти створюють токени як рішення, під яке підбирається проблема. Проект не обов’язково нежиттєздатний, але його токен може бути не надто корисним. Отже, треба визначити, чи має токен реальну користь, а також чи визнає цю користь ринок і скільки він її може оцінити.

Важливо також врахувати, як розподіляються кошти. Чи проводилася первинна пропозиція монет (ICO) або первинна біржова пропозиція (IEO), чи користувачі могли заробити їх за допомогою майнінгу? У першому випадку в уайтпейпері має бути описано, скільки дістається засновникам та команді, а скільки буде доступно інвесторам. В останньому випадку варто пошукати свідоцтва премайнінгу авторами активу (майнінгу в мережі до того, як було оголошено про її запуск).

Зосередившись на розподілі, можна отримати уявлення про наявні ризики. Наприклад, якщо більшість пропозиції належить лише декільком сторонам, можна зробити висновок, що це ризикована інвестиція, оскільки ці сторони можуть маніпулювати ринком.

На завершення

При правильному проведенні фундаментальний аналіз може принести безцінне розуміння криптовалют, яке не дасть технічний аналіз. Здатність відокремити ринкову ціну від «істинної» вартості мережі – чудова навичка у трейдингу. Звичайно, технічний аналіз може сказати нам щось таке, що не може спрогнозувати фундаментальний аналіз. Тому багато трейдерів їх поєднують. Фундаментальний аналіз за наведенних пунктів дозволить вам знайти справжній діамант серед купи скам проєктів!

Дякую що читали мою статтю, на все добре!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...