Реклама

⛓ Чому Zk-SNARKs це тренд 2022 року, який не можна ігнорувати

Технологія легких блокчейнів та абсолютної кофіденційності
Čytaty latynkoju
⛓ Чому Zk-SNARKs це тренд 2022 року, який не можна ігнорувати
  1. Головна
  2. Крипто
  3. ⛓ Чому Zk-SNARKs це тренд 2022 року, який не можна ігнорувати
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Технологія легких блокчейнів та абсолютної кофіденційності

Вступ

Чи хочете Ви, щоб про ваші кошти на особистому гаманці, та будь-які операції з переміщення коштів знали всі? Особисто я – ні! Тож сьогодні, я хочу Вам розповісти про технологію, яка стане трендом 2022 року та зробить світ блокчейну по справжньому приватним.

zk-SNARK, що це?

Конфіденційність завжди особливо цінувалася у всьому світі, і не лише у сфері криптографії, і шляхом до конфіденційності є zk-SNARK — zero-knowledge SNARK, він позначає короткий неінтерактивний аргумент знання с нульовим розголошенням. Докази з нульовим розголошенням дозволяють одній особі довести іншій, шо твердження є вірним, зовсім не розкриваючи інформації, виходячої за рамки затвердження. Транзакції у мережі зашифровані. Основна мета цих доказів полягає у тому, шоб якомога менше розкрити даних між двома сторонами. Іншими словами, можна використовувати докази з нульовим розголошенням, для підтвердження того, шо вони мають визначенні знання, не розкриваючи ніякою іншої інформації. Ця технологія була відома ще у далекому 1990, вчений криптограф Жан-Жак Квіскартер опублікував статтю під назвою “Як пояснити протокол нульового розголошення своїм дітям”. Це була концепція Zk доказів з притчею про печеру Алі-Баби.

Притча Про Алі-Бабу та печеру.

Уявіть собі кільцеву печеру з одним входом та чарівним дверним отвором, розділяючим бокові доріжки. Щоб пройти крізь магічний дверний отвір, потрібно промовити вірні магічні слова. Отож, врахуйте, що Аліса має бажання довести Олександру, що вона знає секретні слова, але в цей же час хоче зберегти їх в таємниці. Для цього Сашко згоден почекати зовні, поки вона увійде до печери і йде до кінця оного з двох шляхів. У цьому прикладі вона вирішує пройти першим шляхом.

перший шлях

перший шлях

Через деякий час Сашко йде повз вхід та кричить, з якої сторони він хоче, щоб Аліса з’явилась (2шлях).

Другий шлях

Другий шлях

Якщо Аліса дійсно знає таємницю, вона точно опиниться на обраному Сашком шляху.

Весь цей процес може бути відтворений декілька разів, шоб довести, що Аліса не випадково обрала вірний шлях. ZK-докази можуть бути використаними для підтвердження володіння певними знаннями, не розкриваючи ніякої інформації про них.

Чому треба слідкувати за проєктами на ZK-snarks

На даному етапі розвитку блокчейн технологій, можна з легкістю прослідкувати тренд за яким інвестують Tier1 венчурні фонди, такі як, az16, Alameda reserch, та інші. Вони націлені на приватність блокчейну, у зв’язку тим що все частіше авторитарні держави намагаються впливати на конфіденційність даних, а під таким контролем, справжньої децентралізації не досягти, а вона є мало не головною умовою для переходу до web3 інтернету та безпеки користувачів. Якщо прослідкувати за проєктами які виходили на платформі Coinlist, на якій завжди з токен сейлу можна було отримати декілька іксів до розміру своєї інвестиції, останні стартапи якраз використовують цю технології, тож я вважаю за нею майбутнє.

Які є зараз, та які перспективні проєкти на ZK-snarks вийдуть у 2022 році.

Mina Protocolперший у світі криптовалютний протокол, стиснений до розміру 22 кб. Кожен учасник блокчейну може швидко синхронізуватися у мережі та почати підтвердження транзакцій. Він вже дав кілька іксів від ціни ICO та мав неймовірний розголос у криптоспільноті, але йому є ще куди розвиватися, тож це не кінець.

Iron Fish – це блокчейн 1 рівня, який забезпечує найнадійніші гарантії конфіденційності для кожної окремої транзакції.Використовуючи докази з нульовим розголошенням (zk-SNARK) та найвищі галузеві стандарти шифрування, Iron Fish дає вам повний контроль над тим, хто бачить деталі транзакцій за допомогою ключів перегляду облікового запису або ключів дешифрування транзакцій. До речі, тут зараз йде тестнет, до якого ви можете приєднатися.

Aleoперша платформа, що пропонує повністю приватні додатки.

Aleo досягає цього, використовуючи децентралізовані системи та криптографію з нульовим розголошенням для захисту даних користувача в інтернеті. За своєю суттю Aleo пропонує користувачам та розробникам додатків необмежені обчислювальні ресурси з абсолютною конфіденційністю.

Висновки

Це лише декілька прикладів, а у майбутньому, таких проектів які змінять поняття інтернету як такого, та дозволять повністю перейти до децентралізованого та незалежного інтернету, у якому не видалять твою думку, яка не співпадає з думкою “володаря”. Про таку можливість, більшість сучасних засобів інформації лише мріють, але вже скоро все зміниться. Робіть власний ресерч проектів (DYOR), та вивчайте нове!

Дякую Вам за увагу!

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...