Реклама

😎 Справжній Nym, на справжньому блокчейні

Блокчейн-платформа, що залучила топових дослідників для забезпечення користувачів конфіденційністю нового покоління.
Čytaty latynkoju
unsplash.com
😎 Справжній Nym, на справжньому блокчейні
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 😎 Справжній Nym, на справжньому блокчейні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Блокчейн-платформа, що залучила топових дослідників для забезпечення користувачів конфіденційністю нового покоління.

Раніше я писав про централізацію інтернету та небезпеку цензури. А нещодавно мою увагу звернули на новий дослідницький проєкт у сфері децентралізованих технологій. І хоча більшість читачів знайома з терміном “нім” у контексті іншого стартапу, дана платформа залучила топових блокчейн-дослідників, щоб звільнити нас, користувачів.

Що таке Nym?

Nym – це блокчейн-платформа нового покоління. В її основі – конфіденційність, яку забезпечують провідні розробники й дослідники з університетів світового класу: Массачусетський технологічний інститут, KU Leuven та Університетський коледж Лондона.

Система складається з трьох основних елементів:

  • мікснет – особлива розробка команди, що забезпечує конфіденційність у мережі;
  • облікові записи, які захищають конфіденційність на рівні додатків;
  • токен NYM для винагороди тих, хто підтримує систему, роблячи її стійкою та масштабованою у довгостроковій перспективі.

Nym уже має працюючу тестову мережу, що налічує близько 5000 нод по всьому світу. Наразі перевіряється безпека і токеноміка системи. Запуск основної мережі та токена мають відбутися наприкінці цього року.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Як Nym забезпечує конфіденційність?

Nym – це повний набір технологій у багаторівневій системі конфіденційності. Розробники можуть підключити свої програми до системи, щоб захистити користувачів на мережному рівні, завдяки мікснету. Для додатків можна використати приватні записи Nym. Разом вони матимуть можливість додати конфіденційність у ширшу галузь блокчейнів: мікснет Nym забезпечує конфіденційність на нульовому рівні, що надає захист метаданих для інших блокчейн-проєктів і криптовалют, які працюють на рівні 1 (наприклад, Біткоїн та Ефіріум) і рівні 2 (більшість DeFi-проєктів).

Що таке Nym мікснет?

Nym мікснет – це децентралізована мережа комп’ютерів, організована на 3 рівні. Ваш комунікаційний трафік передається через нього, загорнутий у кілька рівнів шифрування з використанням формату пакетів SPHINX, що робить усі дані, які проходять через мікснет, абсолютно однаковими. На кожному рівні мікснету ваш інтернет-трафік поєднується з трафіком інших людей, а метадані, які однозначно ідентифікують вашу IP-адресу, час і місце призначення, ховаються. Це означає, що ваші повідомлення «втрачаються в натовпі», і не тільки зміст, але й метадані повідомлень захищені, а спілкування є конфіденційним.

Серед людей, які займаються питаннями конфіденційності, є приказка: “Конфіденційність любить компанію”, і саме це забезпечує мікснет; чим більше даних поєднується, тим більше конфіденційними стають усі дані.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Чому це важливо?

Чимало людей вважають, що конфіденційність полягає у захисті вмісту повідомлення шляхом його шифрування. Проте навіть коли повідомлення зашифровані, їх метадані все одно можна проаналізувати, виявивши вашу IP-адресу, використовуваний вами пристрій, з ким ви розмовляєте, як часто, коли і де. Це може бути використано перехоплювачами для підриву вашої безпеки або у масштабному мережевому аналізі для масового спостереження. Корельовані метадані розкривають майже все про наше життя, роблячи нас та інших уразливими для експлуатації, маніпуляції чи чогось ще гіршого. Команда Nym вважає, що звичайні громадяни не повинні турбуватися про свою конфіденційність і заслуговують надійніший захист в інтернеті.

Що таке особисті облікові записи?

Mікснет Nym забезпечує конфіденційність на мережевому рівні. Проте Nym також розширює конфіденційність на рівні додатків, використовуючи приватні облікові записи. В їх основі складне шифрування на основі протоколу Coconut Credentials, у тому числі з використанням доведення з нульовим розголошенням (ZK-proofs)​​. Простими словами, з цими обліковими записами ви можете довести право на доступ до програм або інших цифрових послуг конфіденційно і без ризику, що ваші дані будуть пов’зані.

Наразі команда вивчає та розробляє приватні облікові записи для цифрових паспортів вакцинації від COVID-19 з покращеною конфіденційністю, що фінансуються Європейською комісією. Ваш статус щеплення не повинен розкривати будь-яких інших відомостей про вас і не повинен дозволяти створювати карту всіх місць, які ви відвідували. Тут можуть допомогти особисті облікові записи.

У майбутньому приватні облікові записи можуть використовуватися для збереження конфіденційності під час доступу до цифрових державних послуг, як то Дія, чи, навіть, в онлайн-голосуванні, банківському обслуговуванні та медичних даних. Облікові записи просто підтверджують, що ви маєте право на доступ до цих послуг, не розкриваючи про себе нічого.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Що робить токен NYM?

Токен NYM забезпечує працездатність мережі. Ось як це працює:

  1. Особа або організація купує токени NYM;
  2. Вони використовуються для оплати «облікових даних про пропускну здатність», що є дозволом на використання змішаної мережі Nym на нульовому рівні ;
  3. NYM також можна використовувати для покупки «сервісних облікових даних», які можна витратити на послуги збереження конфіденційності на рівнях 1 і 2;
  4. Облікові дані про пропускну здатність відображаються на шлюзах змішування, які надають доступ до змішаної мережі;
  5. Токени NYM потім використовуються для винагороди шлюзів, мікснод і валідаторів в екосистемі за їхню роботу зі змішування трафіку користувачів і забезпечення конфіденційності.

Їх поточна тестова мережа використовує токен під назвою PUNKs, щоб можна було перевірити токеноміку та налаштувати систему винагород. Запуск ноди в поточній тестовій мережі доступний лише для тих, хто брав участь у попередній тестовій мережі. Проте кожен може протестувати токен у поточній мережі, створивши адресу Milhon через веб-гаманець і взявши участь у публічних онлайн-заходах та іграх, щоб виграти тестові PUNKs. Потім ви можете делегувати ці PUNKs як «ставку» на мікснод за вашим вибором і заробити справжню винагороду.

Яка цінність токена NYM?

Цінність NYM-токена у кінцевому підсумку буде прив’язана до глобального попиту та потреби в конфіденційності, яка тільки зростає в міру того, як інтернет розширюється у нові сфери. У січні 2020 року кількість користувачів інтернету в світі досягла 4,5 мільярда. Все більше і більше людей, компаній та організацій відчувають, що за ними шпигують, і їм не подобається те, як їх дані використовуються в інтернеті. Єдина зіставна глобальна система конфіденційності – це Tor, яка працює, але має обмеження через те, що її підтримують волонтери. Це означає, що глобальне охоплення ускладнене: волонтери, як правило, централізовані в багатих західних країнах, і система навряд чи масштабуватимуться.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Команда вважає, що економічні стимули можуть вирішити цю проблему, щоб увесь світ міг отримати конфіденційність в інтернеті. За допомогою токена NYM вона прагне зробити глобальну конфіденційність економічно стійкою та масштабованою, винагороджуючи ноди, які запускають систему.

Хто стоїть за проєктом Nym?

Nym залучив інвестиції у розмірі 6,5 млн. доларів від венчурного капіталу для створення децентралізованої мережі з відкритим вихідним кодом, що забезпечує конфіденційність. Команда планує конкурувати з мережами конфіденційності із закритим вихідним кодом, такими як мережа «ретрансляції конфіденційності», нещодавно анонсованою Apple. Раунд фінансування очолив Polychain Capital і до нього увійшли такі європейські інвестори як Eden Block, Greenfield One, Maven11, Tioga й 1kx.

Ліор Мессіка з Eden Block, який брав участь як у попередньому фінансуванні Nym, так і в поточному раунді, заявляє, що «протягом останніх трьох років команда Nym мовчки будувала один із найамбіційніших проєктів конфіденційності у світі. Крім задіяних технологій, бачення команди про відкритий інтернет, що забезпечує конфіденційність та захист даних, надто велике, щоб ігнорувати його.

Потенціал Nym полягає в тому, щоб змінити докорінно способи використання та захисту наших даних за допомогою інфраструктури конфіденційності наступного покоління. Ця інфраструктура прокладе шлях для багатьох додатків і сформує децентралізований рівень конфіденційності для Web 3».

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Історія команди

Компанія була заснована в 2018 році Гаррі Халпіном, Клаудією Діаз та Дейвом Грицишиним. Вона базується на більш ніж десятирічному дослідженні та інноваціях, керованих засновниками в трьох основних технологічних сферах: мікснеті, анонімних облікових записах та криптоекономіці. Гаррі Халпін запропонував новий дизайн мікснету, який поєднував розширену версію анонімних облікових записів і динамічний мікснет із винагородами.

Після обговорень із дослідниками PANORAMIX вони заснували Nym у Невшателі, Швейцарія. Початкове фінансування надали Binance Labs. Проєкт мало не закрився, коли його покинув один із співзасновників. Проте до команди у якості СТО потрапив Дейв Грицишин, який залишив Фейсбук і привів нових інвесторів та співробітників. Ідея Nym сягає своїм корінням ще в 1990-ті. Проте реалізувати плани вдалося нещодавно. Стартап працював у прихованому режимі до серпня 2019 року, коли оголосив про свої плани на саміті Web 3.0 у Берліні. Сьогодні Nym Technologies – це швидкозростаючий стартап із майже тридцятьма співробітниками, що приваблює найкращих фахівців як у крипто сфері, так і в академічних колах.

Майбутні плани

Нині компанія готує третю тестову мережу та планує запустити її наприкінці 2021 року. В ній будуть представлені різні частини мікснету та системи винагороди токенів NYM.

Інші характеристики, які будуть готові до запуску основної мережі:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

  1. Можливість валідоторів підключатися до мережі без дозволів;
  2. Анонімність відправника/одержувача, тому відправник повідомлень не відомий одержувачу. Це буде зроблено через SphinxSingle Used Reply Blocks (SURB). Це дуже бажана функція для користувачів;
  3. Облікові записи про пропускну здатність, що надають користувачеві та постачальнику послуг право використовувати мікснет Nym. Команда використовуватиме розширену версію облікових даних Coconut, яку називатиме приватними обліковими записами Nym;
  4. Запускаються Mixpools, що дозволяють делегувати стейкінг будь-якому власнику токена NYM незалежно від розміру його портфоліо;
  5. Децентралізований розподіл винагороди, у якому мережа відстежує якість обслуговування мікс-нод та винагороджує їх. (Наразія платформа надсилає тестові пакети через мережу, згодом це буде децентралізовано);
  6. Робиться десктоп-версія гаманця Nym;
  7. Подія генерації токена.

Для отримання додаткової інформації або посилань на соцмережі відвідайте їх сайт: https://nymtech.net/

Якщо вам цікаві інсайди зі світу криптовалют, підписуйтесь на мій Телеграм-канал Що біткоїться: https://t.me/wtfbit 

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...