Реклама

🥷 Що таке Anti-money laundering (AML)?

Čytaty latynkoju
🥷 Що таке Anti-money laundering (AML)?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🥷 Що таке Anti-money laundering (AML)?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Щоб зрозуміти правила Anti-money laundering (боротьби з відмиванням коштів), спочатку необхідно розібратися, що таке відмивання грошей. Це узаконення криптовалютних активів через інвестиції та низку інших способів «замести сліди».

Злочинці використовують відмивання коштів, щоб приховати справжнє джерело своїх доходів. Існують різні методи відмивання грошей, і їхня кількість регулярно збільшується у зв’язку з розвитком технологій. Метою Anti-money laundering є стримування надходження незаконних грошей у фінансову систему.

🧐 Навіщо AML криптовалютам?

Створення криптовалюти вимагає розробки та випуску програмного забезпечення, яке встановлює правила її використання, регулює емісію та погашення криптовалюти. FATF визначає особу, яка займається введенням віртуальної валюти в обіг і має повноваження викуповувати віртуальну валюту, як “адміністратора” віртуальної валюти.

Багато криптовалют — включно з Bitcoin, Litecoin та Etherium — не мають адміністратора. Такі криптовалюти працюють на програмному забезпеченні з відкритим вихідним кодом, який регулює видачу та погашення, і жодна сторона не має права змінювати програмне забезпечення або правила обміну. Існують також інші валюти, які використовують розподілену книгу для перевірки переказів, зберігаючи при цьому центральний контроль над видачею та погашенням.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте також: 💵 Чанпен Чжао пожертвує до 99% свого статку на благодійність

У результаті, є широкий діапазон віртуальних валют, монет та токенів, які мають різні характеристики і підлягають різним ступеням контролю їхніх операторів. Децентралізованість криптовалют є основним фактором, що приваблює відмивачів грошей.

Незважаючи на заклики до прийняття глобальних стандартів боротьби з відмиванням коштів для торгівлі криптовалютами, таких єдиних правил поки що не існує. Однак постачальники платіжних послуг у криптовалюті повинні підпадати під ті ж зобов’язання, що і платники звичайними коштами, і більшість юрисдикцій дійшли висновку, що комерційний обмін криптовалютами повинен підлягати зобов’язанням щодо AML.

👀 Що таке FATF?

Закони AML вийшли на світову арену незабаром після створення Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF) — Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей. Положення AML відрізняються в залежності від країни, але є глобальні спроби узгодити стандарти.

Спочатку пріоритетом FATF була боротьба з відмиванням доходів, отриманих від торгівлі наркотиками. Сьогодні діяльність FATF має три головних напрямки:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

  1. Розширення дії прийнятих нею рекомендацій на всі континенти і регіони земної кулі;
  2. Перевірка того, як виконуються в державах-членах і як впроваджуються в інших державах заходи для боротьби з відмиванням грошей;
  3. Відстеження загальносвітових методів і схем відмивання нелегально нажитих капіталів та розробка контрзаходів.

Стандарти FATF вимагають від країн оцінювати та пом’якшувати ризики, пов’язані з віртуальними активами, та піддавати їх нагляду або моніторингу з боку компетентних національних органів.

Починаючи з 2019 року, FATF регулярно оновлює своє “Керівництво щодо менеджменту ризиків для віртуальних активів і постачальників послуг віртуальних активів”. Це основний документ, яким керуються країни при впровадженні стандартів AML у крипто сфері. На нього також орієнтуються біржі, відповідні сервіси та індивідуальні власники криптовалют.

🚀 АML проти KYC : Чим вони відрізняються?

Терміни «AML» та «KYC» часто об’єднуються або використовуються як взаємозамінні у фінансах, проте це не зовсім точно. Обидва є підходами до відмивання грошей, що ґрунтуються на ризиках, але є велика різниця в їх межах. Компанії повинні переконатися, що вони включають комплексну програму боротьби з відмиванням коштів, а не лише KYC.

Боротьба з відмиванням грошей — це складна основа стратегій, правил та норм боротьби з відмиванням грошей, тоді як «Знай свого клієнта» (KYC) — це процес, який ідентифікує та автентифікує клієнтів фінансових установ на основі їх передбачуваного профілю ризику.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

KYC — це, по суті, маленька частина боротьби з відмиванням коштів, що допомагає фінансовим установам перевірити справжню особу своїх клієнтів. Положення щодо AML вимагають від компаній подання звітів про ризики, проведення перевірок перед прийняттям нових клієнтів та повідомлення про підозрілу діяльність. Суб’єктам регулювання, які не дотримуються правил проти відмивання коштів, загрожують суворими санкціями та можливим кримінальним переслідуванням.

Політика фінансової установи у сфері боротьби з відмиванням коштів повинна відповідати національним нормам щодо відмивання коштів та зазвичай включати такі процеси:

  • Процедура KYC: перевірка клієнтами (CDD) та посилена перевірка належного контролю (EDD)
  • Політика боротьби з відмиванням грошей на основі ризиків
  • Постійна оцінка та моніторинг ризиків
  • Навчання персоналу компанії з питань відповідності AML
  • Внутрішній аудит та контроль.

🇺🇦 Боротьба з відмиванням грошей в Україні

Передумови тінізації економіки України виникли ще за часів СРСР. Адміністративно-планова економічна система призвела до того, що розрахунки між фізичними та юридичними особами переважно здійснювалися в готівковій формі. На початку 90-х років у зв’язку з падінням обсягу ВВП та гіперінфляцією постало питання виведення грошових потоків з тіні.

Одним із законодавчих важелів, які використовує Україна для протидії відмиванню грошей є Кримінальний кодекс. Важливі механізми також містять закони України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг» та «Про банки і банківську діяльність».

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Існує Координаційний комітет з боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Також діє ЗУ «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму», який встановлює яким чином, якими способами та у яких випадках має здійснюватись моніторинг фінансових операцій. Органом, уповноваженим на здійснення таких функцій, є Державна служба фінансового моніторингу України.

8 вересня 2021 року Верховна рада України прийняла закон, що легалізував ринок криптовалют в країні. Після набуття чинності закон буде застосовуватися до правовідносин, які виникають у зв’язку зі зверненням віртуальних активів в Україні. Він буде визначати права і обов’язки учасників ринку віртуальних активів, принципи державної політики у сфері обігу криптовалют.

Зараз також готується законопроєкт про внесення змін у Податковий кодекс України. Він врегулює питання оподаткування учасників ринку віртуальних активів. Як показує іноземний досвід, оподаткування не лише вигідне для державного бюджету, але й зменшує ризики відмивання грошей.

🥁 Висновок

Отже, закони про боротьбу з відмиванням грошей (anti-money laundering) мають на меті подолати цю проблему шляхом активного моніторингу суб’єктів господарювання. Вони націлені на такі практики, як маніпулювання ринком, незаконна торгівля товарами, ухилення від сплати податків, хабарництво, та інші форми фінансової корупції. Дуже важливо, щоб ви регулярно досліджували партнерів, постачальників та клієнтів для дотримання правил щодо відмивання коштів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...