Реклама

🧨 Що таке CryptoPunks?

Čytaty latynkoju
🧨 Що таке CryptoPunks?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🧨 Що таке CryptoPunks?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Ринок криптовалютних предметів колекціонування, випущених у якості незамінних токенів (non-fungible tokens, NFT), вибухнув у 2021 році. Обсяг транзакцій перевищив 2,5 мільярда доларів за перші шість місяців, коли NFT стали мейнстрімом. Одним із таких ранніх проєктів NFT є CryptoPunks: набір випадково створених піксельних аватарів. Деякі з найрідкісніших, найбажаніших CryptoPunks були продані за мільйони доларів. Розгляньмо детальніше, що необхідно знати про революцію у світі NFT.

✨ Історія створення CryptoPunks

CryptoPunks — це серія з 10 000 зображень, токенованих як NFT на блокчейні Ethereum. Фактично, NFT — це право власності на цифровий об’єкт. Таким чином, володіння CryptoPunks означає, що ви — єдиний власник унікального піксельного аватара.

CryptoPunks були випущені безкоштовно ще в 2017 р. Їхнє створення почалося як експеримент, проведений розробниками програмного забезпечення Меттом Голлом та Джоном Воткінсоном. Вони хотіли створити програмне забезпечення, здатне генерувати тисячі унікальних аватарів. Голл і Воткінсон спочатку думали, що можуть використовувати це програмне забезпечення для розробки додатків, але незабаром аватари стали блискучим технологічним проривом. Ця форма мистецтва, створеного в цифровому вигляді, зберігається на блокчейні Ethereum.

Читайте також: ⚽️ Як холдери FC Porto Fan Token впливатимуть на життя улюбленої команди з футболу

«Суть ідеї полягала в тому, що кожен персонаж має бути унікальним»,повідомляє Larva Labs. «Перевага генеративного мистецтва в тому, що процес, запущений одного разу, може давати результати, які дивують навіть нас. Ми сотні разів запускали генератор, перевіряли результати і вносили корективи. Потім, без особливої ​​помпезності, ми запустили його востаннє, зв’язавши зі смарт-контрактом Ethereum, після чого CryptoPunks були повністю закріплені в мережі».

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Відповідно до характеру блокчейну, після виходу проєкту на екран, Larva Labs не здатна змінити серію, навіть якби вона цього хотіла.

Аватари були натхненні британською панк-сценою 70-х років, яка відображала бунтарський характер. Вплив мала й антиутопічна атмосфера кіберпанку, зображена у фільмі «Той, що біжить по лезу» та в романі Вільяма Ґібсона «Нейромантик». Незважаючи на те, що будь-хто може зробити скріншот цих персонажів або завантажити їхні зображення, лише одна людина може офіційно «володіти» аватаром.

☄️ Зростання популярності NFT

Хоча кожен NFT у колекції винятковий, деякі вважаються рідкісними. Це залежить від унікального рядка коду, який використовується для створення кожного аватара. Понад 9000 зображень — це жінки та чоловіки, але є особливі у вигляді прибульців, зомбі та навіть мавп. Ці незвичайні аватари продають за значно вищими цінами. Більше того, персонажі з великою кількістю аксесуарів дорожчі. Найбільше аксесуарів у одного аватара — сім, і це робить його неймовірно рідкісним і дорогим.

Обсяг NFT поступово зростав протягом наступних трьох років, починаючи з 2017, та лише наприкінці 2020, а особливо на початку 2021, попит на дефіцитні цифрові колекційні предмети різко зріс. Вторинна ринкова вартість CryptoPunks зросла до небес, що призвело до багатомільйонних продажів NFT, а також аукціонів у Christie’s та Sotheby’s. Розробники CryptoPunks зберегли для себе 1000 аватарів, перш ніж випустили інші 9000 на продаж, фактично зробивши себе мільйонерами.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Станом на жовтень 2021 року, загальний обсяг торгівлі CryptoPunks становить понад 1,49 млрд доларів. Аватари з синім фоном не продаються і не мають актуальних цін. Персонажі з червоним фоном доступні для продажу їхньому власнику, а NFT з фіолетовим мають активну ціну і їх можна придбати.

Є 6039 аватарів-чоловіків і 3840 жінок. 286 персонажів мають тривимірні окуляри, 128 — рожеві щічки, 94 зображені з косами, 78 з гострими зубами і 44 в шапочках. Також є вісім аватарів, які взагалі не мають відмітних рис, іноді їх називають Genesis Punks.

🔥 Як придбати CryptoPunks?

Якщо Вас зацікавили CryptoPunks і ви бажаєте їх придбати, то ось покрокова інструкція того, як це можна зробити.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

  1. По-перше, необхідно встановити криптогаманець. Щоб використовувати CryptoPunks, заснований на блокчейні Ethereum, вам знадобиться адреса гаманця. Одним з найбільш використовуваних є MetaMask.
  2. По-друге, необхідно придбати ETH, оскільки Cryptopunks купують і продають саме у цій валюті.
  3. Підключіть свій гаманець до CryptoPunks. Для цього треба зайти на сайт Larva Labs, де з`явиться вікно MetaMask. Далі натисніть «Підключити».
  4. Після успішного підключення гаманця можна придбати CryptoPunk. Погортайте веб-сторінку вниз і знайдіть частину «Продається», натисніть, щоб побачити всі доступні CryptoPunks. Оберіть і натисніть на той, сподобався.
  5. Ви потрапите на сторінку з описом аватара. Знайдіть і натисніть кнопку «Купити». Для завершення транзакції з’явиться вікно MetaMask, вам потрібно буде сплатити як ціну за персонажа, так і плату за газ Ethereum. Натисніть «Підтвердити». Вітаємо, ви — власник CryptoPunk!

🪐 Яке значення цього проєкту?

Серед найбільших рушіїв попиту на CryptoPunks є те, що це один із найстаріших проєктів NFT і перший набір довільно створених фотографій профілю, які стали популярними у крипто спільноті. У CryptoPunks також є деякі відомі власники, такі як репер Jay-Z та інфлюенсер Гарі Вайнерчук.

Найдорожчий CryptoPunk був проданий за 11,8 мільйона доларів у червні 2021 року на аукціоні Sotheby’s Шалому Мекензі, найбільшому акціонеру DraftKings.

Наприкінці серпня 2021 року гігант фінансових послуг Visa став власником CryptoPunk, назвавши NFT «історичним артефактом комерції» і припустивши, що «NFT будуть відігравати важливу роль у майбутньому роздрібної торгівлі, соціальних мереж, розваг та комерції». Майже одразу після анонсу ринок CryptoPunks різко зріс: лише у цей день було продано аватарів на суму понад 101 мільйон доларів.

Проєкт вважається початком сучасного руху CryptoArt. Систему, яку придумали Голл і Воткінсон, іноді порівнюють із володінням твором фізичного мистецтва, який назавжди орендований у публічному музеї. Він також надихнув нині широко прийнятий стандарт ERC-721 для NFT, заклавши основу для сучасного ринку NFT, капіталізація якого регулярно б’є нові рекорди. Початок 2021 року ознаменувався бурхливим зростанням обсягу торгів. У період з січня по березень він перевищив 2 млрд доларів, що на 2053% більше підсумків минулого кварталу.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Отже, для шанувальників колекціонування — це різновид колекційних карток або чогось подібного. Проте фанати генеративного мистецтва вважають CryptoPunks цікавим прикладом в цій категорії. Найважливішим досягненням Cryptopunks є те, що вони надихнули потужну хвилю наборів NFT для аватарок, від Bored Ape Yacht Club до Pudgy Penguins і багатьох інших, кожен з яких тільки посилює вплив і спадщину вихідного проєкту.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...