Реклама

💥 Що таке CBDC та що відомо про е-гривню

Čytaty latynkoju
💥 Що таке CBDC та що відомо про е-гривню
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 💥 Що таке CBDC та що відомо про е-гривню
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

За порівняно короткий період свого існування — 10 років, блокчейн технологія захопила не тільки поодиноких ентузіастів, а й цілі уряди держав. Усе більше країн розглядає можливість впровадження CBDC у свою фінансову систему. У цій статті розповімо вам, що ж таке CBDC та електронна гривня.

🤔 Що таке CBDC?

CBDC (Central Bank Digital Currency) — це цифрова валюта центрального банку певної країни чи регіону. Це віртуальна форма фіатних грошей, яка регулюється валютним органом країни та реалізується за допомогою бази даних, контрольованої центральним банком, урядом або уповноваженими суб’єктами приватного сектору. CBDC номінована в національних розрахункових одиницях і може слугувати законним засобом платежу.

Читайте також: 🔥 Відкрили продаж квитків на міжнародну конференцію BlockchainUA (знижка — 15%)

Хоча саму ідею запуску CBDC почерпнули в Біткоїна, варто відрізняти цифрову валюту центрального банку від криптовалюти та інших віртуальних активів. Оскільки останні не є законним платіжним засобом в усіх державах світу, хіба що, віднедавна, крім Сальвадору. Концепція CBDC полягає в тому, щоби бути додатковим способом оплати на території певної країни.

🧨 Основні типи структури CBDC

Немає єдиної загальноприйнятої класифікації CBDC, проте є ключові моделі такої валюти, дизайн яких характеризується типом архітектури, інфраструктури, рівнем анонімності, технологією та умовами доступу.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Говорячи про архітектуру цифрової валюти, виділяють чотири види CBDC:

  • Пряма, або оптова CBDC.

Цей тип розглядає CBDC як платіжну систему, керовану центральним банком. Оптова цифрова валюта має вузьке коло використання — операції з нею можуть здійснювати банки та інші фінансові установи. Прикладом таких операцій з CBDC може слугувати передача активів або грошей між двома банками.

  • Гібридна CBDC.

Гібридна цифрова валюта є проміжним рішенням, чимось середнім між прямими й непрямими CBDC. Обробкою платежів займаються посередники, однак сама цифрова валюта є прямою платіжною вимогою до центрального банку. Центральний банк, своєю чергою, веде реєстр з усіма транзакціями й керує резервною технічною інфраструктурою.

  • Посередницька CBDC.

Цей тип архітектури CBDC практично аналогічний гібридній формі. Розрізняє їх те, що в посередницькій CBDC центральний банк контролює лише оптовий реєстр, а не центральний реєстр усіх роздрібних транзакцій.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

  • Непряма, або синтетична CBDC.

В основі непрямої CBDC лежить модель надання роздрібної цифрової валюти опосередковано через фінансових посередників. Цей тип архітектури, фактично, – платіжна система, якою керують посередники, котрі надають роздрібним клієнтам усі зобов’язання відповідно до вимог центрального банку.

Залежно від типу доступу, можливі два варіанти роздрібних CBDC:

  • Доступ на основі облікового запису.

Такий тип доступу передбачає наявність цифрового гаманця у користувача. Отже, гаманець можна ідентифікувати в блокчейні, а його користувач матиме змогу здійснювати безготівкові перекази.

  • Доступ на основі токенів.

Цей варіант доступу забезпечує більшу конфіденційність переказів. Токени можна обмінювати на фізичні та віртуальні валюти CBDC через посередників. Однак цей тип доступу створює нові ризики незаконної діяльності, оскільки персональні дані транзакцій захищені від комерційних сторін та державних органів через приватний процес аутентифікації.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

📌 Навіщо потрібна CBDC?

На сьогодні багато центральних банків, а це, за інформацією Банку міжнародних переказів, понад 80% різних країн, розглядають можливість впровадження CBDC, оскільки в умовах стрімкого розвитку технологій, велика частина платежів здійснюється в безготівковій формі. Тож яка різниця між CBDC і звичайними безготівковими переказами?

Згідно з Forbes, цифрова валюта забезпечить миттєву швидкість розрахунків, підсилить їхню стабільність, а також полегшить процес транскордонних переказів. Окрім того, CBDC дає змогу підвищити фінансову інклюзивність, оскільки пропонує платіжну інфраструктуру з меншими витратами на перекази.

🔥 Переваги та недоліки CBDC

До переваг CBDC належать:

  • Зниження витрат на фінансові послуги завдяки обмеженню друку банкнот і відсутності необхідності фізичного розподілу готівки.
  • Можливість аналізу та моніторингу всіх фінансів, що надходять через центральний банк, у реальному часі.
  • Можливість здійснення швидших, простіших, та прозоріших переказів.
  • Сприяння фінансовій інклюзії: спрощення процесу виплати коштів.
  • Запобігання незаконній діяльності: оскільки валюта є цифровою, здійснені нею транзакції легко відстежити.

До недоліків CBDC належать:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

  • Кіберризики і складніший захист від потенційних кібератак.
  • Практично повна втрата анонімності. Конфіденційні дані тепер будуть відомі регуляторам, які, своєю чергою, зможуть відстежувати та контролювати всі транзакції.
  • Різниця в правових та нормативних рамках у різних країнах. Оскільки технологія CBDC нова, процес і гармонізація її впровадження у світі буде викликом.

⚡️ Що ми знаємо про е-гривню?

Національний банк України досліджує можливість запровадження державної цифрової валюти ще з 2017 року. Тоді Міністерство цифрової трансформації підписало меморандум про взаєморозуміння та співпрацю зі Stellar Development Foundation. У рамках цього проєкту планували роботу над ринком віртуальних активів, а також можливість запуску е-гривні.

У 2018 та 2019 роках Нацбанк тестував пілотну версію цифрової валюти. Тоді ж емітували приблизно 5,4 тисячі електронних гривень із прив’язкою до паперових грошей у співвідношенні 1:1. Модель CBDC у процесі цього експериментального проєкту можна було охарактеризувати як анонімну, гібридну та пряму, оскільки важливо було перевірити саме ефективність такої ініціативи.

У вересні 2021 року було прийнято законопроєкт про легалізацію віртуальних активів. Ця подія стала основоположним кроком до цифровізації економіки України. У подальші плани входить впровадження політики проти відмивання грошей у сфері цифрових активів, включення до законодавства полегшеного механізму токенізації та створення інфраструктури для віртуальних активів. Після того, як буде пройдено всі ці етапи, у січні 2024 року Україна планує запровадити цифрову валюту центрального банку — е-гривню.

Чого очікувати від електронної гривні? Планують залишити гібридну модель цифрової валюти з використанням блокчейн-платформи Stellar. Ця платформа дає змогу здійснювати фінансові операції у режимі реального часу. Також розглядають можливість е-гривні, як анонімної, так і валюти з ідентифікацією користувача.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...