Реклама

🚀 Майнінг в Україні: огляд ринку видобутку крипти

Čytaty latynkoju
🚀 Майнінг в Україні: огляд ринку видобутку крипти
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🚀 Майнінг в Україні: огляд ринку видобутку крипти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

За останні роки ми спостерігали, наскільки стрімко розвивається галузь криптовалют. Очевидно, що Україна робить великі ставки на крипту, з надією, що її легалізація допоможе в залученні іноземних інвестицій та вплине на розвиток цифрової економіки нашої держави. Про це свідчить ухвалення законопроєкту №3637, який регулює віртуальні активи. Що стосується майнінгу  не все так просто.

Попри те, що майнери в Україні є, їхня діяльність здебільшого перебуває в тіні. У цій статті ми пропонуємо ознайомитися з поняттям майнінгу, його юридичним статусом, а також ділимося з вами ситуацією на ринку видобутку криптовалюти.

Що таке майнінг?

Першочергово, майнінг у перекладі з англійської означає процес видобутку корисних копалин. А зараз це поняття можна застосувати й до віртуальних активів криптовалют.

Видобування крипти відбувається через здійснення математичних обчислень за допомогою комп’ютерної техніки. Процес розв’язання таких задач включає перевірку блоків даних та додавання записів транзакцій до загальнодоступної розподіленої бази даних, відомої як блокчейн.

Читайте також: 🔥 Наймасштабніша криптоподія 2021 в Україні: Binance Super Meetup відбудеться 22 жовтня

Усі коли-небудь проведені транзакції не шифровані й перебувають у відкритому доступі. Це означає, що з ними може ознайомитися кожен користувач. Прозорість транзакцій гарантує їхню безпеку. Якщо хтось захоче необґрунтовано внести зміни в один блок, наприклад, підробити інформацію про кількість цифрових активів у власності, то інші користувачі зможуть це побачити. І, як наслідок, запобігти шахрайству.

Тож майнінг забезпечує перевірку ланцюга блоків, де кожен новий блок містить достовірну інформацію відповідно до попереднього. За здійснення таких математичних обчислень майнери отримують винагороду у вигляді криптовалюти.

Майнінг в Україні: законно чи ні?

І так, і ні. На офіційному рівні майнерська діяльність не регулюється. Та й виникають питання щодо того як варто окреслювати таку активність у законодавстві. За словами заступника міністра цифрової трансформації Олександра Борнякова, ліцензувати майнерську діяльність не планують, оскільки в ній немає нічого протизаконного. Мається на увазі, що немає підстав для заборони майнерам використовувати комп’ютери для проведення математичних обчислень.

Інша проблема полягає в тому, що майнінг це енергоємний процес. На його здійснення йде неймовірна кількість електроенергії. За даними дослідження Кембриджського університету щодо показника споживання електроенергії біткоїнами (Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index), ця криптовалюта за рік потребує трохи менше електроенергії, ніж ціла Україна. Якщо перевести це в числа, то Україна використовує 128,8 ТВт-год на рік, тоді як біткоїн 96,9 ТВт-год.

Джерело: Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index

Із цього можна зробити висновок, що для легальної діяльності великих криптоферм необхідно сплачувати за електроенергію за промисловим тарифом. Проте, якщо ви займаєтесь видобутком криптовалюти, обмежуючись персональним комп’ютером, та не споживаєте багато електроенергії, можете не хвилюватися.

Крім того, на даний момент поняття «майнінг» усе ще не внесене до Класифікації видів економічної діяльності (КВЕД). Цим питанням ще у 2018 році почав займатися Урядовий комітет на чолі зі Степаном Кубівом. Планували розвивати концепцію щодо створення комфортних умов для діяльності майнерів в Україні. І справді, якщо до класу КВЕДу 63.11 «Оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов’язана з ними діяльність» додати пункт про майнінг, то регулювання цього процесу матиме позитивний ефект, як для бізнесів, так і держави.

Введення нового різновиду економічної діяльності дасть змогу для відкриття ФОП, ТОВ, ПП та інших організаційно-правових форм. Бо в теперішніх реаліях підприємницька діяльність майнерів перебуває в досить хиткому становищі. Про це свідчать масові набіги правоохоронців на криптоферми, закриття таких бізнесів, вилучення обладнання, високі штрафи і, подекуди, навіть кримінальна відповідальність. Показовою була ситуація із закриттям підпільної майнінгової ферми у Вінниці, звідки вилучили орієнтовно 5 тисяч комп’ютерів, про що повідомила пресслужба СБУ в липні 2021 року.

Україна як майнінговий хаб

За інформацією американського видання Foreign Policy, незабаром біля Запорізької атомної електростанції збудують справжній завод із видобутку біткоїнів. У проєкт залучено 700 мільйонів доларів США, котрі інвестує державна компанія «Енергоатом» і приватна фірма H2. Найбільша в Європі атомна електростанція зможе забезпечити криптоферму великою кількістю електроенергії.

Крім того, біля Рівненської АЕС у тристоронній співпраці між нідерландською компанією Bitfury, яка спеціалізується на побудові інфраструктури біткойнів, державним підприємством «Енергоатом» та обласною владою будують ще одну майнінгову ферму.

Отже, ситуація з видобутком криптовалют в Україні поступово змінюється в бік легалізації цього процесу. Наша держава покладає надії на перспективність розвитку компаній, що працюють у цьому напрямі. А таких фірм багато орієнтовно 100 по всій Україні. Це означає, що вже є сформований і функціонуючий ринок, якому лише необхідно допомогти повністю вийти з тіні.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...