Реклама

🔐 Криптобезпека — 10 основних правил зберігання коштів

Переконайтеся у тому, що ризик втрати ваших фінансів є мінімальним із цими порадами.
Čytaty latynkoju
🔐 Криптобезпека — 10 основних правил зберігання коштів
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🔐 Криптобезпека — 10 основних правил зберігання коштів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Переконайтеся у тому, що ризик втрати ваших фінансів є мінімальним із цими порадами.

У основі цифрових валют лежать принципи криптографії — науки про техніку для безпечної комунікації. Зламати цілий блокчейн чи алгоритм криптовалюти дуже важко, саме тому в основному атаки хакерів націлені на недосвідчених користувачів, які не є досить обізнаними у питаннях цифрової безпеки.

За останні п’ять років криптоскамери викрали більше ніж $38 млн у біткоїнах. При цьому, тенденція постійно погіршується — якщо у 2017 році скамери викрали приблизно $5 млн у крипті, то лише у першій чверті 2020 року ця сума була в п’ять разів більша. Якщо не хочете стати частиною цієї сумної статистики — пропонуємо до розгляду ці десять порад, які допоможуть не стати жертвою фінансових злочинців.

Сума викрадених фінансів у крипті за період 2017-2020. Джерело.

😉 Навчіться захищатися від фішингу

Фішинг — це спроба зловмисників отримати доступ до ваших рахунків шляхом виманювання паролів та секретних ключів, видаючи себе за сайтбіржуюридичну особу якій ви довіряєте.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Найчастіше фішингом займаються фейкові сайти, які вимагають авторизуватися начебто у своєму обліковому записі, а потім крадуть ці дані. За схожим принципом працюють і банківські хакери, коли витягують інформацію про номер картки, CVV код та пароль. Перевіряйте усі лінки, за якими переходите, доменні імена та листи зі спамом.

👛 Використовуйте криптовалютні гаманці

Попри те, що ви можете вживати усіх необхідних заходів для захисту своїх коштів, це не означає, що біржа, якій ви довіряєте криптовалюту, також робить те саме. У недовгій історії криптовалют вже багато випадків, коли великі біржі втрачали кошти своїх користувачів або ставали жертвами власних уразливостей через технічні помилки та необачність.

Відомими «клієнтами» хакерів ставали такі криптоінституції як Poloniex, Coincheck, Coinbase, KuCoin та навіть Binance. У серпні цього року українські правоохоронці заарештували групу злочинців, які відмили близько $42 млн через криптовалюту.

Якщо ви плануєте займатися трейдингом, краще переказати кошти з біржі на свій гаманець. Якщо все ще бажаєте зберігати криптовалюту на біржі, ви можете перевірити деякі популярні біржі, такі як Coinbase, eToro, Changelly, Coinmama тощо. Але все ж таки краще зберігати ключі доступу до своїх рахунків на криптовалютних гаманцях — зверніть увагу на Trezor чи Ledger Nano.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

😨 Перевіряйте, чи не є ICO-проєкти, в які ви інвестуєте, фейковими.

ICO (Initial Coin Offering — укр. «первинне розміщення монет») є одним зі способів краудфандингу шляхом продажі криптовалют, що можуть застосовуватися інвесторами після реалізації проєкту. На жаль, цим можуть користуватися і скамери, які часто видають фейкові проєкти за реальні та перспективні. Тільки за 2017 рік десять найбільших ICO-проєктів, які виявилися фейками, зібрали понад $687 млн. Згідно з доповіддю аналітичної компанії Statis Group, більш ніж 80% усіх світових ICO були скамами.

Найбільші ICO-проєкти скамерів — назва та кількість виведених грошей. Джерело.

Маркетингові практики ICO зазвичай орієнтуються на користувачів-новачків у сфері крипто. Саме тому серед багатьох стартапів існує багато скамерів, які можуть забрати ваші гроші та закрити проєкт. Ось кілька порад, що допоможуть вам оминути скамінг:

  • Привчіть себе читати вайт-пейпери («white paper»). Це документи, в яких міститься основна інформація про проєкт, на який розробники збирають гроші, саму команду розробників та гарантії фінансування. Як мінімум, вас має насторожити відсутність такого профайлу на сайті ICO.
  • Знайдіть якомога більше інформації про розробників. Усі вони мають володіти певним досвідом участі в попередніх проєктах, якщо ж їхні імена криптоспільнота чує вперше — існує велика ймовірність обману.
  • Зробіть запит на публікацію коду блокчейну програми до відкритих репозиторіїв типу GitHub. Якщо код відсутній — значить, заявленого проєкту може взагалі не існувати, а гроші інвесторів можуть просто піти до скамерів у кишеню.

🤨 Використовуйте двофакторну аутентифікацію та захищайте свої API-ключі

Майже всі біржі та програмні гаманці для збереження криптовалюти пропонують опцію двофакторної аутентифікації. Вона забезпечує додатковий процес верифікації користувача — за допомогою коду з СМС-повідомлення, соцмереж, акаунту в Google, та спеціальних застосунків.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Ключі API використовуються для виведення криптовалют на інші рахунки та програмні гаманці. Вони є своєрідними секретними кодами, які використовуються при здійсненні операцій з криптою. Якщо зловмисник отримає доступ до такого ключа, він зможе перевести усе, що було на вашому рахунку, до своїх резервів. Налаштуйте свої API-ключі так, щоб вони могли працювати лише з одним чи декількома IP-адресами (тобто, вашою). Якщо скамер знайде ваш API-ключ, скористатися він ним не зможе.

😎 Використовуйте режими інкогніто та VPN

Кожного разу, коли ви переглядаєте сторінки в інтернеті чи здійснюєте будь-які види активності, ви залишаєте так званий «цифровий слід» — усі дії, кукі, логіни та IP-адреси вашого браузеру. Саме такі дані можуть використовуватися скамерами для крадіжки ваших ключів.

Як запобіжний засіб, рекомендується переглядати стрічки у вебрежимі інкогніто та використовувати віртуальну приватну мережу (VPN), які дозволяють залишатися «непоміченими» у всесвітній павутині та приховати свою особистість при перегляді інтернет-сторінок.

🥶 Надавайте перевагу «холодним» гаманцям криптовалют

Ми вже говорили про те, що значні обсяги криптовалютних активів краще не зберігати на біржі. Серед видів гаманців криптовалют розрізняють апаратні (фізичні носії типу флешки) та програмні (софтвери), так само як «холодні» та «гарячі».

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Різниця між останніми двома полягає у тому, що гарячі гаманці працюють тільки за умов підключення до інтернету, в той час, як холодні просто зберігають ваші ключі доступу до криптовалюти. Звичайно, зламати «холодний» гаманець набагато важче, адже він не має доступу до відкритої мережі. До таких носіїв належать моделі Ledger Nano, Trezor, Exodus, Electrum та Mycelium.

📫 Перевіряйте адресу отримувача

Один із найбільших викликів, з яким зіштовхуються всі користувачі криптовалют, це довгі адреси переказів — якщо ви вводите код неправильно, то вже не зможете повернути кошти назад. Деякі програми також можуть редагувати адреси, які ви копіюєте та вставляєте у відповідне віконце, саме тому перевіряти адреси потрібно двічі, а то і тричі.

Ви також можете надіслати спочатку невелику суму, а потім перевести усю криптовалюту на необхідний рахунок — це вірний спосіб переконатися у правильності назначення. Додатково можна користуватися спеціальними ресурсами, які допомагають перевірити рівень безпеки адреси — наприклад, Scam Alert.

🔏 Користуйтеся менеджерами паролів

Ви маєте знайти дуже надійний спосіб збереження паролів та ключів до ваших рахунків. Інакше існує ризик втратити усі гроші — що сталося із біткоїн-інвестором Стефаном Томасом, який забув пароль до гаманця з більш ніж $220 млн у крипті. Він точно не знав про переваги використання «парольних менеджерів».

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Менеджер паролів — це програма, яка зберігає ваші зашифровані паролі, яка теж має свій пароль. Отже, замість того, щоб застосовувати один і той же пароль до різних акаунтів, необхідно запам’ятати лише один — до менеджера паролів. Зважайте на те, що розробник програми теж має бути надійним. За версією Wired, найкращими є 1Password, Bitwarden, Dashlane, KeePassXC, NordPass.

🧑‍💻 Перевіряйте захищеність сайтів, які ви відвідуєте

При використанні вебгаманця переконайтеся, що в адресному вікні вашого браузера є відмітка безпеки SSL. Це означає захист сайту та гарантує, що ваш перегляд сторінки є зашифрованим. Адреса вебсайту має починатися з HTTPS, а не з HTTP, і ви повинні бачити знак блокування поруч з URL-адресою.

😌 Створюйте резервні копії ваших гаманців

Як правило, ви маєте зберігати ключі доступу до криптовалют в автономному режимі, що виключає можливість для хакерів отримати до них доступ. Створити резервні копії цих ключів є також необхідною умовою для того, щоб завжди мати до них доступ. Зберігайте резервні копії також в автономному режимі. Рекомендується мати декілька резервних копій, одна з яких має бути за межами місця вашого проживання на випадок будь-яких інцидентів.

І головна порада — зберігайте свої активи у секреті. Ніхто не має знати, скільки ви маєте біткоїнів або чи маєте ви їх взагалі. Тримайте свої фінансові секрети про себе та не станете жертвою вимагачів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...