Реклама

🌍 Крипта у світі: легальність, використання, головні діячі

Розповідаємо про правовий статус криптовалют у світі, загальні тенденції, країн-лідерів галузі, та найбільших криптоентузіастів.
Čytaty latynkoju
🌍 Крипта у світі: легальність, використання, головні діячі
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🌍 Крипта у світі: легальність, використання, головні діячі
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розповідаємо про правовий статус криптовалют у світі, загальні тенденції, країн-лідерів галузі, та найбільших криптоентузіастів.

Раніше ми обговорили статус криптовалют та блокчейн-ринок тут, в Україні. А що відбувається на глобальній арені? У цій статті ми розглянемо легальний статус криптовалют у країнах світу, їхню роль у національних економіках та основних діячів.

🧐 Світовий ринок криптовалют

З моменту створення першої криптовалюти — Біткоїну — пройшло понад десять років. За цей час на ринку з’явилося декілька тисяч нових криптовалют. Лідером за капіталізацією та ціною все ще є, звичайно ж, Біткоїн. На момент написання цієї статті загальна ринкова капіталізація всіх криптовалют у світі складала (важко уявити!) $1 961 278 068 959 (або в гривнях — приблизно 54 739 838 950 902).

Історія капіталізації всіх криптовалют починаючи з 2013 року.

 

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Найбільш популярними криптовалютами у світі є Біткоїн, Ефіріум, Binance Coin, Ripple і Tether.

Рейтинг найбільш популярних криптовалют, їхня капіталізація та ціна на CoinMarketCap.

🤓 Легальний статус криптовалют у світі

З ростом популярності криптовалют країни у всьому світі поспішають побудувати нормативні рамки. Поки що не існує набору міжнародних правил щодо криптовалюти, але багато хто сподівається, що Робоча група з фінансових дій (Financial Action Task Force) додасть рекомендації щодо того, як поводитися з валютами, що не входять до FATF.

Робоча група з фінансових дій (FATF) — це міжурядовий орган, що розробляє політику щодо боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму. Це єдина інституція, уповноважена проводити рекомендаційну політику щодо правового регулювання криптовалют. Фінансові уряди по всьому світу застосовують дуже різні підходи до регулювання криптовалюти. Враховуючи, наскільки є повільними уряди в розробці регуляторних політик, до визначеності статусу криптовалют ще далеко.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

 

Країни, що входять до FATF.

Правовий статус криптовалют у різних країнах світу. Зелений — криптовалюта є легальною, світло-зелений — має неправовий статус, жовтий — обмежений, червоний — незаконний, сірий — дані відсутні. Джерело.

При цьому, карта визначає зеленою зоною й ті регіони, де дані про класифікацію криптовалют у системі національної економіки відсутні (тобто, просто не має закону про їх заборону). У більшості країн правовий статус криптовалют усе ще не визначений — як, наприклад, в Україні. Деякі країни використовують криптовалюти як товар обміну, повноцінну валюту, власність або продукт.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Різний статус криптовалют у країнах світу. Джерело.

🤩 У яких країнах найбільше використовують криптовалюту?

Згідно з рейтингом Statista за 2020 рік, світовими лідерами у використанні Біткоїну на онлайн-біржах стали Сполучені Штати Америки, Росія, Нігерія, Європейські країни (усі разом), Китай та Сполучене Королівство (дані наведено за 2020 рік у млн доларів).

Нігерія також лідирує і в інших аналітичних дослідженнях із зацікавленості країн у використанні криптовалют. У 2021 році країна опинилася в рейтингу із 74-х країн світу на першому місці згідно зі Statista Global Consumer Survey. Рейтинг перевіряв, наскільки часто в тій чи іншій країні використовуються криптовалюти місцевими жителями.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Так, у Нігерії 32 % респондентів повідомили про досвід використання криптовалют. Наступними лідерами стали такі держави, як В’єтнам, Філіппіни, Туреччина, Перу, Швейцарія, Китай, США, Німеччина та Японія.

Глобальний індекс прийняття криптовалют згідно Statista.

Міжнародна аналітична компанія ChainAnalysis пропонує свою методологію оцінювання позицій країни — Глобальний індекс прийняття криптовалют. Цей рейтинг складається з огляду на чотири метрики: отримана ціна криптовалют у мережі за паритетом купівельної спроможності, передана вартість роздрібної торгівлі всередині мережі, зважена по ПКС на душу населення, кількість криптовалютних депозитів, зважених за кількістю користувачів Інтернету, обсяг торгівлі рівноправними користувачами (P2P), зважений на ПКС на душу населення та кількість користувачів Інтернету. У 2020 році Україна опинилася на першому місці рейтингу:

Рейтинг індексу прийняття криптовалют від ChainAnalysis.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

🤗 Які країни випускають свою власну (національну) криптовалюту?

Об’єднані Арабські Емірати

У 2017 році в Дубаї було випущено першу національну криптовалюту у світі, що була підтримана владою. Монета, відома як Emcash, забезпечена власним національним блокчейном ОАЕ та може використовуватися у закладах харчування, оплаті за навчання та грошових переказах.

Венесуела

Невдовзі після випуску Emcash, влада Венесуели представила свою національну криптовалюту — Petro. Стверджується, що ціна монети забезпечена запасами нафти та корисних копалин у країні і призначена для підтримки венесуельської валюти болівар, що стрімко падає. Уряд Венесуели також має намір використовувати національну криптовалюту як засіб обходу санкцій США та доступу до міжнародного фінансування.

Естонія

Estcoin — це поки що не до кінця реалізований проєкт національної криптовалюти Естонії. Влада країни оголосила про намір запустити монетку на базі блокчейну Ефіріуму ще у далекому 2017 році. Проєкт був запланований лише для програми електронної резиденції в країні, саме тому монету не можна вільно обмінювати з іншими валютами. Влада країни все ще продовжує досліджувати можливості використання монети.

Швеція

Швеція опинилася серед тих країн, які будуть плани з переведення національної економіки та навіть валюти у цифровий формат. Проєкт електронної крони (E-krona) уже був розроблений та навіть протестований національним банком країни Riksbank. Однак, інституція все ще наголошує на необхідності продовження тестування монети та дослідження можливості її повсякденного використання та безпеки.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Японія

Японія, одна із найбільш зацікавлених країн в азійському регіоні, також планує створити криптовалюту з 2017 року. Очікувалося, що J-Coin стане підкріпленням для єн (JPY) і буде прив’язана до JPY у пропорції 1:1, завдяки чому громадяни зможуть купувати товари та послуги. У березні минулого року було запущено гаманець для збереження монет J-Coin. У підтриманні проєкту взяло участь понад 60 фінансових інституцій Японії.

Власне, Україна теж має «свою» криптовалюту — цифровий аналог «карбованця», або Karbo. Однак проєкт монети поки що не передбачає її широкого вжитку в публічному секторі.

😮 Країни з найбільшою кількістю проєктів у галузі криптовалют та блокчейну

США

У 2013 році бюро Мережі боротьби з фінансовими злочинами (FinCEN) зрозуміло необхідність регулювання операцій з обміну криптовалют. У першому кварталі 2014 року Служба внутрішніх доходів США випустила керівництво щодо оподаткування операцій із біткоїнами та інших віртуальних валют. Біткоїни розглядаються як власність, коли йдеться про федеральні податки. Прибуток від видобутку (майнінгу) криптовалют підлягає оподаткуванню. ICO-проєкти також регулюються у США — Комісія з безпеки та обміну (SEC) контролює обсяги випуску токенів.

Саме розробникам США належить найбільша кількість криптовалютних та блокчейн-проєктів. Такі відомі вам компанії як Ripple, ChainLink, Gemini, Coinbase та Dash були розроблені у Сполучених Штатах.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Австралія

Країни по всьому світу заздрять законам Австралії щодо податків на біткоїни та криптовалюти загалом. Тамтешній уряд скасував податки за всі операції, здійснювані з використанням криптовалют. Це вигідно як для торговців, оскільки їм не потрібно платити податки за кожну операцію, так і для австралійських громадян, оскільки їм не потрібно платити податки за будь-яку свою покупку. Австралійська біржа цінних паперів (ASX) оголосила, що технологія блокчейну буде повністю застосована в економічній системі країни через два роки після завершення періоду тестування.

Китай

У Китаї розміщуються тисячі стартапів на базі блокчейну. Китайські банківські консорціуми також почали гуртуватися навколо блокчейн, як і сам уряд Китаю, який наразі відкритий для прийняття блокчейну та штучного інтелекту. Він активно підтримує свої найкращі платформи для криптовалют та смартконтрактів, такі як Qtum, TRON, NEO, VeChain та багато інших.

Японія

Як одна із найбільш передових країн світу, Японія почала лідирувати і у прийнятті нових технологій, біткоїнів та криптовалют. Деякі роздрібні магазини в Японії приймають біткоїни, а сама країна є одним із найбільших біткоїн-трейдерів. Згідно з доповіддю Nikkei, близько 40 % торгівлі біткоїнами в IV кварталі у 2017 році було проведено в єнах.

Об’єднані Арабські Емірати (Дубай)

Влада Об’єднаних Арабських Еміратів роками досліджує технологію блокчейну та її ефективність. ОАЕ планує впровадити її у своїх містах, щоби мати безперебійну економіку (вже не кажучи про національну криптовалюту країни).

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Мальта

Ця європейська країна позиціонує себе як світового лідера завдяки своєму прогресивному підходу до криптовалют. Криптовалюти на Мальті приймаються як засіб обміну. Закон про віртуальні фінансові активи (VFA), який набрав чинності з листопада 2018 року, запровадив Акт про інноваційні технологічні угоди та послуги, який діє як режим для майбутньої реєстрації та підзвітності постачальників криптопослуг. Він також діятиме як нормативна база для криптовалют.

Швейцарія

Цуґ (місто у Швейцарії) є домом для провідних світових компаній, що займаються блокчейном. Цуґ відомий як європейська криптодолина, оскільки він пропонує потужну платформу з погляду інфраструктури, талантів світового класу та доступності місцевого крипто-зручного уряду. Цуґ також є базою Асоціації Crypto Valley (CVA), некомерційної організації, яка має на меті побудувати провідну світову екосистему блокчейнів. У 2016 році він став першим містом у світі, що приймає податки у біткоїнах.

🤝 Найвідоміші діячі у світовій фінансовій екосистемі

Сатоші Накамото

Попри його популярність, «батько» першої криптовалюти залишається анонімним. Єдине, що відомо криптоспільноті — дехто під псевдонімом (або під своїм справжнім ім’ям) «Сатоші Накамото» запустив код першої криптовалюти на першому блокчейні.

Накамото брав участь у розробці Біткоїну до 2010 року, після чого загадково зник із мережі, що породило безліч пліток довкола його особистості. Не обійшлося й без судових розглядів — безліч людей уже заявляли про свою причетність до розробки програмного коду першого блокчейну та криптовалюти. Серед них і Крейг Райт — відомий австралійський програміст, якого звинувачують у викраденні біткоїнів, у той час, як сам чоловік заявляє про співпрацю з Накамото в розробці Біткоїну.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Віталік Бутерін

Віталій Бутерін є співрозробником другої по значущості криптовалюти із відмінним від BTC блокчейном — Ефіріуму. У 2011 році, до того, як приєднатись до Ethereum, випускав газету Bitcoin Magazine. Бутерін є співрозробником інших програм із відкритим кодом, наприклад DarkWallet, Bitcoin Python та Egora.

У 2017 році на розважальному порталі 4chan опублікували фейкову новину про те, що розробник Ефіріуму начебто загинув, що спровокувало падіння капіталізації Ефіріуму майже на $4 млрд.

Фото: Forbes.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Чанпен Чжао

Засновником усесвітньо відомої криптовалютної біржі Binance є ніхто інший, як Чанпен Чжао. Він же є й генеральним директором платформи. Чжао запустив Binance в липні 2017 року, і відтоді перетворив його на найбільшу у світі біржу криптовалют для роздрібних інвесторів.

Попри закриття дочірнього підрозділу біржі в Уганді минулого року, Чанпен планує розширити сферу впливу Binance через експансію біржі в країнах Африки. До Binance працював у команді з розробки Blockchain.info, а також на посаді технічного директора в OKCoin.

Фото: Forbes.

Кейтлін Лонг

Кейтлін Лонг є чи не найбільш впливовою фігурою на крипто-регуляторній арені у США. Минулого року губернатор штату Вайомінг призначив Лонг членкинею блокчейн-комітету штату. У лютому 2020-го вона оголосила про заснування першого криптовалютного банку у США — Avanti Financial Group, що отримав хартію від Банківської ради штату Вайомінг відразу після того, як її отримала криптовалютна біржа Kraken.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

У 2017 році Кейтлін стала співзасновницею блокчейн-коаліції Вайомінгу і працювала в Робочій групі з Вайомінгу до 2019 року. Довгий час вона очолює некомерційний WyoHackathon і є генеральним директором Avanti Financial Group.

Фото: Coindesk.

Каміла Русо

Каміла Русо є відомою авторкою та журналісткою, що почала розкривати тему криптовалют ще на етапі її «зародження». Довгий час пропрацювала у Bloomberg News, де й познайомилася з Біткоїном. Із серпня 2015 року по грудень 2016 року вона працювала європейським репортером акцій у Мадриді (період, який, на її думку, виявився нудним після висвітлення волатильності аргентинського ринку), після чого приєдналася до новоствореної команди Bloomberg’s Markets Live.

З 2018 по 2019 рік Руссо писала книгу «Нескінченна машина» (the Infinite Machine) про створення Ефіріуму, а в червні 2019 року заснувала інформаційний бюлетень під назвою «The Defiant», присвячений децентралізованому фінансуванню.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Фото: Twitter.

Plan B

Ще одним загадковим персонажем у криптовсесвіті є PlanB. Це одна із найбільш популярних медійних фігур та біткоїн-аналітиків, не зважаючи на повну анонімність особистості. Під цим псевдонімом він веде соціальні мережі, пише блоги та навіть надає коментарі для медіа. Відомо про цього користувача небагато — лише те, що він із Нідерландів та має освіту в галузі права та фінансів. Є розробником декількох цінових моделей криптовалютного ринку та інвестиційним менеджером у невідомій організації.

Plan B у Твіттері.

Чарлі Лі

Ще однією яскравою фігурою є програміст Чарлі Лі, найбільше відомий як засновник криптовалютного проєкту Litecoin (LTC). У 2013 році працював для Coinbase, а до цього — в Google (де й почав розробляти код для блокчейну Litecoin). Наразі працює на посаді директора в Litecoin Foundation. Брат Чарлі Боббі Лі є засновником криптовалютної платформи BTC China.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Фото: BlockPublisher.

Більше дізнатися про інших світових розробників та ентузіастів можна тут.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...