Реклама

👛 Біткоїн-гаманець: де зберігати крипту?

Описуємо механізм роботи криптогаманців на прикладі TrustWallet та даємо поради з використання біткоїн-гаманців.
Čytaty latynkoju
👛 Біткоїн-гаманець: де зберігати крипту?
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 👛 Біткоїн-гаманець: де зберігати крипту?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Описуємо механізм роботи криптогаманців на прикладі TrustWallet та даємо поради з використання біткоїн-гаманців.

За останній рік фраза «Not your keys, not your coins» (укр. «Не ваші ключі — не ваші монети») набула величезної, майже революційної популярності у світовій криптоспільноті. Вона стосується специфіки зберігання криптовалютних ресурсів. Цифрову валюту не можна побачити чи покласти до гаманця, як купюри. Замість цього крипта зберігається на біржах, доступ до яких ви можете отримати лише за допомогою закритого ключа — тобто, спеціального паролю.

Якщо його загубити, то ваші ресурси переходять у власність третьої сторони, адже той, хто володіє ключем, є єдиною особою, що може розпоряджатися збереженнями. А що якщо одного дня вашу біржу зламають чи заборонять? Для того, щоб мінімізувати подібні ризики та не передавати свої монети у власність бірж, існують криптовалютні гаманці — програми, що дозволяють безпечно зберігати ключі доступу до рахунків.

🧐 Що таке криптовалютні гаманці?

Криптовалютні гаманці — це програми чи засоби, які дозволяють зберігати криптовалюту. Фізично гаманець не містить ніяких монет чи токенів — замість цього в них зберігаються секретні коди, що дають вам право користуватися вашою криптовалютою. Ці паролі являють собою шістнадцятизначні коди, які маєте знати тільки ви (тому краще зберігати їх у дуже надійному місці).

Гаманці можуть бути програмними чи фізичними — фізичні мають вигляд флешки, яку можна використовувати під час транзакцій на криптовалютних біржах. Програми дозволяють вам отримати доступ до рахунку з будь-якого пристрою, тобто, за принципом роботи нагадують банківські застосунки. Більшість криптовалютних гаманців мають певний ліміт у кількості монет, які вони зберігають.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

👛 Як працюють криптовалютні гаманці?

Як ми вже зазначили, криптовалютні гаманці існують для зберігання кодів, що дають вам доступ до рахунку. Фактично, зберігати цей код можна і на папірці (що ми категорично не рекомендуємо робити), який легко можна загубити. Саме для того, щоб користувачі не ризикували так сильно, існують спеціальні гаманці.

🦹 Якщо я довіряю коди сторонній організації, чи можуть вони вкрасти мої біткоїни?

Програмні гаманці можуть бути зручним інструментом для зберігання ключів, але вам також потрібно ретельно обирати саме тих розробників, яким ви готові надати до них доступ. Теоретично, якщо ви довіряєте ключі сторонній компанії, вона може користуватися ними для зняття ваших фінансів. Перед початком роботи з гаманцем переконайтеся, що розробники забезпечують вас надійними технологіями для захисту фінансів. Читайте відгуки та обирайте найкращих постачальників!

Для того, щоб розпочати роботу із гаманцем, вам потрібно спочатку визначитися із тим, як саме ви хочете отримувати доступ до своїх активів — з комп’ютеру, смартфону, чи вебсайту? Як саме ви хочете зберігати ключ доступу до ваших криптовалют? Далі вам потрібно переконатися, що обраний гаманець підтримує ті криптовалюти, які ви бажаєте зберігати. Детальніше роботу криптогаманців ми розглянемо на прикладі TrustWallet.

🤑 Біткоїн-гаманець TrustWallet

Загальний огляд

Trust Wallet — це біткоїн-гаманець, представлений у вигляді мобільного застосунку як для користувачів Android, так і iOS. Це децентралізований мобільний гаманець для криптовалют, який підтримує понад 160 цифрових активів і дозволяє користувачам робити ставки на свої монети, щоб отримувати відсотки. Десктопна версія програми є доступною лише для користувачів MacOS. З 2018 року гаманець належить біржі Binance. Платформа підтримує токени на стандартах блокчейнів Ethereum, Binance Chain, та Binance Smart Chain.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Початок роботи з TrustWallet. Джерело.

Історія

Trust Wallet — це розробка (до речі, українського) програміста Віктора Радченка. Віктор почав розробляти Trust Wallet як засіб для зберігання зростального числа токенів ERC20, які він набував через ICO. Робота над проєктом почалася у 2017 році, і він швидко став центром усіх його зусиль.

Початок роботи з TrustWallet

Отож, завантажити TrustWallet можна в Google Play Market чи Apple Store. Під час завантаження гаманця вам запропонують або відновити доступ до вже наявного гаманця, або ж створити новий. Якщо ви оберете «Створити новий», вам доведеться відразу придумати кодову фразу для відновлення доступу до гаманця у разі критичної ситуації. Наполегливо рекомендуємо вам записати фразу у надійному місці, адже якщо ви її загубите, то не зможете відновити доступ до рахунку.

Якщо ви хочете додати криптовалюту у свій гаманець, просто увійдіть у гаманець і натисніть кнопку «Отримати». З’явиться QR-код для сканування, або ви можете скопіювати адресу свого гаманця. Вставте адресу в розділ адреси одержувача іншого гаманця. Вкладка «Транзакції» покаже вам, які з них були завершені.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Надіслати криптовалюту так само просто. Потрапивши в гаманець, натисніть кнопку «Відправити», потім скопіюйте та вставте адресу гаманця одержувача. Після цього введіть суму, яку потрібно відправити, і натисніть кнопку «Далі». Як тільки ви переконаєтеся, що всі деталі правильні, натисніть «Відправити», і все готово.

Обрання фрази верифікації у TrustWallet. Джерело.

Велика частка привабливості Trust Wallet — це простота використання та інтуїтивно зрозумілий інтерфейс. Багато зусиль було вкладено у цей аспект програми, і відгуки користувачів регулярно позитивно оцінюють його.

Безпека

Trust Wallet дозволяє користувачам додати функції покращеної безпеки у вигляді пін-коду або сканування відбитків пальців. Їх можна активувати за допомогою налаштувань у додатку. Варіанту двофакторної аутентифікації поки немає.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

У гаманці є функція резервного копіювання за допомогою фрази відновлення з 12 слів. Під час налаштування адреси гаманця користувачам дається одна із цих фраз, яку вони повинні записати і ретельно зберегти. У разі, якщо щось піде не так, їх можна отримати і ввести для відновлення доступу до облікового запису.

Інші популярні гаманці

Exodus

Exodus — це біткоїн-гаманець для комп’ютерного та мобільного інтерфейсу. Найбільшою перевагою Exodus є підтримка гаманцем великої кількості криптовалют — наразі їх більш як сто. Це відмінна програма для новачків завдяки зручному та простому оформленню. Гаманець має закритий вихідний код, тобто, код самої програми не є доступним для користувачів. Отже, у разі будь-яких проблем із безпекою гаманця криптоспільнота має розраховувати тільки на команду розробників, так само як і довіряти їй свої фінанси.

Мобільна версія Exodus. Джерело.

Ledger Nano X

Ledger Nano X — це удосконалена версія попередньої версії апаратного гаманця від Ledger, французької компанії. Гаманець нагадує флешку, яка підключається до комп’ютера або телефона за допомогою кабелю USB або Bluetooth. Він підтримує більше тисячі криптовалют, що робить його лідером за популярністю серед інших криптовалютних гаманців.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Важливо! Влітку 2020 програму Ledger було зламано, що призвело до витоку персональних даних користувачів. Це не вплинуло на збереження ключів доступу до криптовалют, але інцидент став приводом задуматися про безпеку Ledger для багатьох користувачів.

Апаратний гаманець Ledger Nano X. Джерело.

Ledger Nano S

Ledger Nano S — це попередник вже згаданого Nano X, який також сумісний з понад тисячею різних криптовалют. На відміну від більш сучасної версії, цей пристрій не підтримує Bluetooth та кабелі типу С (що є недоліком для власників більш сучасних моделей смартфонів).

Апаратний гаманець Ledger Nano S. Джерело.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Trezor

Остання модель Trezor T, дорожчий аналог Ledger, має ряд переваг. Серед них — надання доступу до сторонніх бірж через вебінтерфейс гаманця, таких, як Changelly та Shapeshift. Також гаманець підтримує велику кількість криптовалют і працює на відкритому вихідному коді. Trezor не має ліміту кількості збережених криптовалют, на відміну від усіх моделей Ledger.

Trezor T. Джерело.

Electrum

Як і TrustWalet та Exodus, Electrum є програмним гаманцем — тобто, для зберігання коїнів вам не потрібні ніякі сторонні пристрої. Він працює з Windows, Mac, Linux та Android. Програма підтримує відкритий вихідний код та простий користувацький інтерфейс.

Якщо ви хочете працювати тільки з біткоїнами — цей гаманець точно для вас, бо він підтримує лише першу криптовалюту. Перевагами цього гаманця є і те, що він дозволяє користувачу самостійно обирати рівні безпеки — ви можете створити стандартний гаманець, гаманець із двофакторною аутентифікацією, або додати до нього ще кілька підписів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Electrum. Джерело.

🔥 Кілька порад перед початком роботи з гаманцем

Безпека. Коли обираєте вебгаманець, перевіряйте: чи є на сайті протокол HTTPS для підтримки безпеки? Чи є у гаманця функція двофакторної аутентифікації? Чи пропонує програма безпечний та надійний вхід? Також можете перевірити, чи пропонує програма функцію мультипідпису, тобто, технологію, що вимагає кілька ключів безпеки замість одного, які зберігаються у декількох користувачів (зазвичай використовується бізнес-партнерами для спільних рахунків).

Не зберігайте усю криптовалюту в одному гаманці. Краще розподілити фінанси по кількох гаманцях — таким чином ви будете впевнені у тому, що якщо один із них буде зламано, ваші інші збереження будуть у безпеці.
Створюйте резервні копії ваших ключів, щоб можна було відновити до них доступ у будь-який час.
Будьте вдвічі обачнішими з фішинговими сайтами. Фішингові шахраї можуть вкрасти не тільки ваші паролі до мейлу чи соціальних мереж, а й попросити вас ввести закриті коди до вашого криптовалютного гаманця. Ретельно перевіряйте, чи можете ви довіряти ресурсу.

Не ваші ключі — не ваші біткоїни. На біржах також можна зберігати свою криптовалюту — але робити це не рекомендується. Зберігайте рівно стільки, скільки вам потрібно для торгів. У випадку злому (що відбувається частіше саме на біржах, а не на гаманцях), відновити доступ до свого рахунку буде важче.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...