Реклама

🤝 Маржинальна торгівля криптовалютами

Розглядаємо процес маржинальної торгівлі, її переваги та недоліки, найбільші біржі з можливостями таких операцій, та наводимо основні поради.
Čytaty latynkoju
🤝 Маржинальна торгівля криптовалютами
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🤝 Маржинальна торгівля криптовалютами
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розглядаємо процес маржинальної торгівлі, її переваги та недоліки, найбільші біржі з можливостями таких операцій, та наводимо основні поради.

Якщо криптовалюти цікавлять вас з фінансової точки зору, ви напевно чули про маржинальну торгівлю, або продаж криптовалют з «кредитним плечем». Ця практика може принести великий дохід, як і виявитися збитковою, адже ринок криптовалют є нестабільним. Що ж це таке і як працює принцип маржинальної торгівлі?

🤔 Що таке маржинальна торгівля?

Терміном «маржинальна» торгівля позначають ринкові спекуляції з активами, які постачаються трейдеру третьою стороною. На звичайних ринках такі кошти надаються інвестиційними брокерами. По суті, надаючи кредитне плече, маржинальна торгівля дає трейдеру можливість отримувати більший прибуток від торгів. Таким чином, маржа робить торги більш результативними, а платформи з низькою волатильністю більш популярними. Маржинальна торгівля використовується на фондових, товарних та криптовалютних ринках.

Як і в будь-якій ситуації з наданням кредитних послуг, до початку торгових операцій трейдер має зафіксувати певну кількість фінансів, що гарантує сплачення боргу. Кошти, які для цього виділяються, і називаються маржею.

🤑 Що таке маржинальна торгівля криптовалютами?

На відміну від традиційного, на ринку криптовалют кошти для маржинальних торгів можуть надаватися й іншими користувачами бірж, які отримують відсотки на основі попиту на маржинальні кошти. Деякі біржі також можуть надавати такі кошти (але рідше).

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Маржинальна торгівля застосовується як для трейдингових пар (наприклад, альткоїнів та Біткоїну), окремих криптовалют (обмінних з фіатом), так і до різноманітних активів, пов’язаних із криптовалютними токенами, таких, як ф’ючерси. Маржинальна торгівля із криптовалютами вважається більш ризикованою за традиційну.

🤝 Як працює маржинальна торгівля?

— Довгі та короткі позиції

Маржинальна торгівля може використовуватися для відкриття коротких (short, «шорт») та довгих (long, «лонг») позицій під час розміщення активів. Якщо трейдер відкриває довгу позицію, це передбачає, що ціна активу буде рости, і навпаки, якщо позиція коротка. Відповідно, трейдер отримає прибуток, якщо його «передбачення» (це називається фіксація порогу) здійсниться, а якщо ні — то втрачає кошти. Як правило, лонги відкриваються у відношенні до перспективних криптовалют, у той час коли шорти застосовуються до «криптоактивів-невдах».

Довгі та короткі позиції. Джерело

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Коли застава (тобто, ціль у ціні, яку намагався передбачити трейдер) закривається (ринкову ціну досягнуто), то сама сума застави та комісії повертаються кредитору, а те, що залишилося, нараховується трейдеру. Відповідно, якщо ціна втрачається, трейдер також втрачає свої гроші. Для будь-якої угоди встановлюється ціна ліквідації — якщо ціна активу падає до цього вказаного рівня, кошти вилучаються автоматично.

Основний принцип заробітку на фінансових ринках полягає у формулі «купити дешевше — продати дорожче». Підвищення ціни на біржах зазвичай позначається зеленим кольором (ці стовпчики ще називають «свічками»), а падіння — червоним.

Маржинальні торги та «свічки» на OKEx

— Процес трейдингу

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Уявімо, що у вас є $1000, і ви вирішили внести ці кошти у біржу, яка надає кредити по маржі. Для початку маржинальних торгів та відкриття першого ордеру вам потрібно взяти кредитне плече 10х (1:10). В результаті, сума, яку ви вносите на ринок, складатиме $10 000 (тобто, з кредитним плечем сума збільшиться в десять разів).

Якщо ціна вашого активу вартістю $10 000 підвищиться на ринку на один відсоток, то ваш прибуток буде пропорційно вираховуватися з кредитного плеча — відповідно, він складатиме один відсоток з $10 000, або $100. Таким чином, на вашому первинному рахунку з’явиться $1 100 (враховуючи відсоток комісій). Якби ви торгували зі своїми коштами без кредитного плеча, то ваш дохід склав би просто $10, а не $100.

💸 Де можна займатися маржинальною торгівлею?

ByBit є найвідомішою платформою, що надає маржинальні кредити для криптотрейдингу. ByBit пропонує ставки кредитного плеча до 100x. На платформі можна використовувати наступну криптовалюту для маржинальних торгів:

  • BTC — Bitcoin
  • XRP — Ripple
  • ETH — Ethereum
  • EOS
  • USDT — стабільнокоїн (stablecoin) Tether.

ByBit

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Бінанс, найбільша криптобіржа у світі за об’ємами торгів, відносно нещодавно відкрила сервіс для маржинальних операцій. Щоб розпочати, потрібно пройти процес верифікації користувача та взяти маржу з мінімальним кредитним плечем 5x. Ви також можете отримати знижку на погашення кредитного плеча, якщо розрахуєтесь нативною монетою Binance BNB.

Маржинальні торги на Binance

Платформа BitMEX також встигла отримати визнання серед трейдерів, незважаючи на відносно невеликий досвід у наданні інструментів для маржинальної торгівлі. BitMEX пропонує торгівлю для 13-ти криптовалютних пар, серед яких Bitcoin, Bitcoin Cash, Cardano, Ethereum, Litecoin, Ripple.

Торги на BitMEX

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

На ще одній відомій криптовалютній біржі Huobi маржинальна торгівля можлива з дев’ятьма криптовалютними активами: Bitcoin, Tether, Ethereum, Huobi Token, Ripple, Chainlink, Bitcoin Cash, Litecoin, EOS. Щоб розпочати роботу з маржею Huobi, вам також потрібно пройти процедуру KYC-верифікації, яка може зайняти декілька днів.

Маржинальна програма на Huobi.com

Poloniex, заснована у 2014 році, є однією з перших криптовалютних бірж у світі. Окрім звичайної торгівлі, Poloniex також надає маржові ресурси для advanced-користувачів. Для початку трейдингу потрібно пройти процедуру KYC, яка зазвичай розглядається упродовж декількох годин. Для маржинального трейдингу доступні десять пар різних криптовалют з BTC.

Маржинальний трейдинг та лістинг для Poloniex

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Kraken є однією з найбільших криптовалютних бірж як в США, де вона заснована, так і у світі. Зазвичай верифікація користувача відбувається впродовж семи днів, після чого ви можете взяти маржу та почати торгувати. Біржа надає можливість маржинального трейдингу з наступними парами:

Маржинальні пари на Kraken

🤓 Поради

Найбільш очевидна перевага маржинальної торгівлі у тому, що вона максимізує можливість отримати більший прибуток. Але це також і найбільший недолік — адже разом із тим підвищується ризик великих втрат. Навіть невеликі зміни на ринку можуть призвести до великих втрат для трейдера. Тим більше ринок криптовалют є більш нестабільним за фіатний — що тут вже говорити про маржеву торгівлю. Саме тому трейдерам, що вирішили зайнятися маржинальною торгівлею, треба обрати правильну стратегію для мінімізації ризиків. Серед них:

  1. Починайте з невеликих сум. Якщо ви новачок у торгівлях, це найкраще, що ви можете зробити. Завжди рекомендується брати мінімальні маржі та неризикові ордери. Після цього ви можете збільшити ставки.
  2. Ставте цілі та користуйтеся перевагами встановлення стоп-ліміт ордеру. Стоп-ліміт — це певний поріг у ціні, при якому ваш актив виставляється на продаж чи купівлю.
  3. При виборі криптовалютного активу зважайте на його волатильність. Як і у звичайному трейдингу, найкраще розпочинати маржинальну торгівлю лише у ті періоди, коли стрибки в ціні не є такими різкими.
  4. Якщо ви бачите, що ціна наближається до збиткової, ви завжди можете її зупинити за допомогою функції стоп-лосс (не чекаючи ціни ліквідації). При цьому з вас спишуть лише певний відсоток маржі з вашого балансу.
  5. Старайтеся не утримувати ордери протягом тривалого часу — через те, що деякі біржі можуть стягувати комісії не тільки у момент закриття ордеру, а й у процесі, тому ви ризикує витратити на операцію більше, ніж заробити (тим паче якщо сума вашого плеча є і так невеликою).
  6. Стежте за новинами. Такі події як злам біржі, нормативні зміни та інші зовнішні фактори можуть вплинути на ціну деяких активів.
  7. Ви можете змінити суму кредитного плеча (але це працює лише на кількох біржах). Тобто, якщо ви бачите, що ціна криптоактиву різко йде вгору, ви можете збільшити плече і тим самим збільшити потенційний прибуток. Зважте на те, що від цього також зміниться рівень ліквідації — цей поріг підвищується при збільшенні плеча, і знижується при його зменшенні.

Попередження: маржинальна торгівля є ризикованою, особливо на ринку криптовалют. Не радимо займатися цією діяльністю новачкам, оскільки навіть професійні трейдери зазнають збитків на значні суми.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...