Реклама

🪙 Стейблкоїни: розповідаємо про стабільні криптовалюти

Криптовалютам постійно дорікають за високу волатильність та нестабільність у ціні. Стейблкоїни (стабільні коїни) — це альтернатива
Čytaty latynkoju
🪙 Стейблкоїни: розповідаємо про стабільні криптовалюти
  1. Головна
  2. Крипто
  3. 🪙 Стейблкоїни: розповідаємо про стабільні криптовалюти
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Криптовалютам постійно дорікають за високу волатильність та нестабільність у ціні. Стейблкоїни (стабільні коїни) — це альтернатива

Що таке стейблкоїни?

Один з найбільших недоліків будь-якої криптовалюти — її волатильність через нестабільність ринку та відсутність механізму цінової стабілізації. Стейблкоїни (від англ. «stable» — стабільний, «coin» — монета) — це сукупна назва усіх криптовалют, чия вартість прив’язана до вартості звичайних валют або фізичних товарів.

Яким чином відбувається така прив’язка? Один зі стабільнокоїнів, Tether (USDT), коштує рівно один долар. Тобто, торги у парі USDTUSD відбуваються у співвідношенні 1:1 – за один долар можна придбати монету Tether, і навпаки. На такому принципі працюють усі стабільнокоїни — за Tether Gold (XAUT) так само можна придбати одну унцію золота, а за деякі стейблкоїни можна навіть придбати… барель нафти.

Поточний рейтинг стейблкоїнів за капіталізацією. Джерело

Трішки статистики:

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

  • поточна капіталізація стейблкоїнів $35 млрд або майже 1 трильйон грн;
  • стейблкоїни складають приблизно десяту частину найбільших криптовалют;
  • загальний об’єм торгів стейблкоїнами на ринку криптовалют досягає $225 млрд або понад 6 трлн грн.

Навіщо потрібні стейблкоїни: переваги та недоліки

Оскільки віртуальні валюти загалом не є настільки популярними як традиційні, невелика ринкова капіталізація робить їх дуже волатильними. Чим менша капіталізація криптовалюти — тим легше «збити» її ціну. Нестабільність криптовалют є проблемою для всіх сфер. Наприклад, роботодавець не може виплачувати робітнику зарплату у криптовалюті, якщо знає, що її ціна через місяць знову зміниться. Займатися прогнозуванням та інвестиціями також невигідно. Саме тому стейблкоїни довгий час вважалися ідеальним розв’язанням головної проблеми криптовалют.

Найбільший недолік стабільних криптовалют полягає у тому, що вам потрібно стовідсотково довіряти біржі, яка їх продає. Для того, щоб продавати стейблкоїни, кожній біржі необхідно мати певну базу ресурсів, до яких прив’язуються монети. Відповідно, коли резерв банку чи біржі поповнюється активами, випускається конкретна кількість стейблкоїнів. Лише за останній рік Tether «надрукував» понад 12 мільярдів доларів, які поступово перетікали в біткоїн та інші криптоактиви.

Коли активи продаються — кількість стабільних монет погашається. Такі резерви можуть забезпечуватися дорогоцінними металами та різною сировиною, але зазвичай стейблкоїни підтримуються доларами та фіатною валютою. Саме тому вам потрібно бути впевненими, що ваша платформа стовідсотково забезпечена резервом — особливо коли це стосується рідкісних активів. Перевіряйте, чи публікує біржа регулярні результати аудиту та звіти про резерв.

Види стейблкоїнів

В залежності від бази забезпечення виділяють три види стейблкоїнів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Забезпечені фіатом

Кожна монета такого стейблкоїну «прив’язана» до одиниці фіатної валюти (наприклад, долар, євро, гривня). Резерви фіатних фінансів зберігаються у централізованій системі — на біржі чи у криптобанку. Це найпростіший механізм роботи стейблкоїнів, але один з найбільших недоліків – це залежність від ринку традиційних валют та державних регулювань. Прикладами є найбільш популярні стабільнокоїни: USDT, DAI, PAX.

Забезпечені іншими криптовалютами

Оскільки ринок криптовалют є більш волатильний, аніж традиційний, тут потрібні більші резерви для забезпечення стейблкоїнів. Наприклад, для резерву стабільних коїнів вартістю 1 000 ETH необхідно близько 2 000 ETH — ця база допомагає покривати до 50% коливань на ринку. Але такі стейблкоїни є найбільш волатильними відносно інших. Прикладом такого стейблкоїну є Neutral Dollar (NUSD). Він являє собою «корзину» з декількох стейблкоїнів — Dai, TrueUSD, Paxos Standard Token та USD Coin. Внаслідок великої кількості стейблкоїнів «нейтральний долар» може балансувати власну ліквідність. Придбати таку монетку можна на KuCoin, DDEX, Uniswap і Bamboo Relay.

Без забезпечення

Такі стейблкоїни все ще мають ціну певного конкретного активу — просто у мірі необхідності емісія стабільних монет підвищується чи знижується в залежності від потреб ринку. Тобто, резерву у стейблкоїнів просто немає — система є абсолютно децентралізованою.

Стейблкоїни з найбільшою капіталізацією

Tether (USDT)

  • Капіталізація — 710 623 269 028 грн.
  • Ринкова пропозиція — 25 196 886 298 USDT

Це перший стейблкоїн в історії криптовалют, що був заснований у 2014 році компанією Tether Limited. Першою платформою, що інтегрувала монету у свій лістинг, стала біржа Bitfinex. Як виявилося згодом, біржа користувалася резервами стабільнокоїну аби приховати від користувачів факт зникнення криптовалюти на $850 млн. Це не єдиний скандальний випадок, пов’язаний із Tether. У 2019 році виявилося, що резерву платформи не вистачає для підтримки усіх стейблкоїнів — криптовалюта забезпечується лише на 74%. Але цей факт все ще не заважає партнерству першого стейблкоїну з глобальними компаніями — розплачуватися USDT можна навіть на платформі Pornhub.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Tether є не тільки найпопулярнішим стейблкоїном, але й криптовалютою з однією з найбільших капіталізацій. Джерело

USD Coin (USDC)

  • Капіталізація — 153 666 511 944 грн.
  • Ринкова пропозиція — 5 451 784 980 USDC

Це цифрова монета, ціна якої теж прив’язується до ціни долару. Криптовалюта працює на блокчейні Ефіріуму та була заснована одним з найбільших цифровим обмінником у світі — Coinbase. Як і біткоїн, дану криптовалюту можна купувати у дрібних частинках (як центи) — наприклад, 0.001 USDC. Торгувати USD Coin можна майже на усіх найбільших біржах, включаючи Binance, Poloniex, Bitfinex, Uniswap, KuCoin, та, звісно ж, сама Coinbase.

Gemini USD

  • Капіталізація — 458 934 551 грн.
  • Ринкова пропозиція — 16 223 208 GUSD

Gemini USD також є стейблкоїном, що був заснований криптовалютною біржою, цього разу — Gemini, яку очолюють брати Камерон і Тайлер Вінклвос. Це також перша стабільна валюта, яка отримала схвалення від державного регулятора — у 2018 році Нью-Йоркський Департамент Фінансових Послуг визнав криптовалюту першим регульованим стейблкоїном. Криптовалюта працює на блокчейні Ефіріуму, а самі брати-засновники бачать її як міст між «традиційним фінансовим сектором та криптоіндустрією».

TrueUSD

  • Капіталізація — 11 064 655 130 грн.
  • Ринкова пропозиція — 392 672 016 TUSD

Ще один стабільнокоїн на основі Ефіріуму. Ця криптовалюта вважається найбільшим конкурентом Tether не тільки через значні об’єми ринкової капіталізації, але й орієнтацію на прозорість та надійність. Компанія TrustToken, що випускає криптовалюту, регулярно проходить аудиторський облік, а ресурси користувачів є застрахованими. Проєкт також має ліцензію на фінансову діяльність в США та співпрацює з найбільшими банками країни. Варто пам’ятати, що TrueUSD також не має власного резерву — тобто, токени, які ви придбаєте, по суті будуть сертифікатами для обміну на долари в партнерських банках.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Об’єм стейблкоїнів, забезпечені доларом (позначені як USD(S)) у порівнянні з іншими криптовалютами. У період з 2018 по 2019 рік їх частка зросла приблизно на 25%. Джерело.

Інші (нефіатні) стейблкоїни

PaxGold — альтернатива монети Paxos Standard Token, яка підкріплена золотом. Кожен токен PAXG дає користувачам право володіти однією унцією золота з лондонського сховища Brink, або навіть обміняти монети на еквівалентний злиток металу в партнерських організаціях. Ці токени можна використовувати як і класичну криптовалюту — та обміняти її, наприклад, на фіат.

Tiberius — ця монета пропонує вам цілий портфель із різних металів, у тому ж числі алюміній та мідь. Ця криптовалюта була заснована швейцарським фондом Tiberius Group, яка керує інвестиціями та займається продажем цінних металів. Загальна кількість металів, що «підтримують» монету — сім. Після анонсування проєкту Tiberius Group поки що оголосила про затримку емісії монети. У майбутньому розробники планують прив’язати стейблкоїн до інвестицій в електромобілі, сонячну енергію та, навіть, штучний інтелект.

AgAu — проєкт, що запустився 2020 року у Швейцарії, буде випускати стейблкоїни з резервами золота та срібла. В залежності від типу токенів AgAu Gold (AGLD) чи AgAu Silver (ASLV) можна буде придбати один грам золота чи срібла.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Airgead — ще один коїн, ціна якого складається з вартості різних металів, наприклад, платина, паладій, срібло та золото. Проєкт є відносно новим, а придбати токени можна поки що лише за біткоїн (BTC), ефір (ETH) чи лайткоїн (LTC).

Чого очікувати далі

За останній час різноманітність стейблкоїнів та їх функціональність показово зросла. Глобальний попит на цифрову валюту як нову платіжну альтернативу помітно виріс з початку минулого року. Особливо це відчувається в контексті DeFi-інструментів.

Приріст об’єму стейблкоїнів до червня 2020 року. Джерело

Про це також навіть нагадує славнозвісний проєкт Фейсбуку Diem (колишня Libra Coin), який також має на меті створити «ідеальний» стейблкоїн. Враховуючи популярність ще не випущеної монети та реакцію регуляторів, Лібра може стати першим подібним проєктом «єдиної цифрової валюти» для усього світу. Криптографічна альтернатива фіатним грошам також може бути рішенням для тих країн світу, що все ще не забезпечені банківськими сервісами для проведення простих та дешевих трансграничних платежів.

Для купівлі/продажу криптовалют рекомендуємо:

Binance

Найбільша світова крипто-біржа з величезним вибором криптовалют

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...