Реклама

📖 Де легально читати електронні книжки в Україні

Čytaty latynkoju
Unsplash
📖 Де легально читати електронні книжки в Україні
  1. Головна
  2. Історії
  3. 📖 Де легально читати електронні книжки в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Через пандемію Covid, а згодом й просто через доступність ринок е-книжок зростає останні роки у всьому світі — так, за прогнозами, до 2026 року галузь електронних творів може заробляти до $23 млрд на рік.

Тренд не обходить стороною й Україну. Наприклад, з початку повномасштабної війни попит на цифрове читання зріс радикально — СЕО української книжкової платформи Yakaboo Олена Безугла розповідала, що продажі виросли в 1,5 раза. Експерти зазначають, що причина не тільки у війні, яка змушує людей дивитися в бік «мобільної бібліотеки», а ще й у ціновій політиці — часто е-книги коштують дешевше за паперові аналоги.

Якщо ви також віддаєте перевагу цифровим книжкам замість паперових — ми підготували для вас гайд, де в Україні легально можна отримати та читати електронні книжки.

Абук

Платформа Абук в першу чергу є аудіокнигарнею, проте має всю необхідну функціональність для читання е-книг. Так, в магазині Абук поруч з обкладинкою твору можна побачити відповідну іконку «навушників», якщо книга має аудіоверсію.

Тарифні плани/ціни

Абук не має підписки чи прокату, тому придбати кожну з книжок доведеться окремо. Варто зазначити, що у застосунку є система промокодів, що є перевагою. Загалом, ціни на книжки майже не відрізняються від інших електронних книгарень й мають діапазон від 100 до 300 грн за книгу в середньому. Варто зазначити, що ціни на деякі аудіокниги у застосунку трішки вище, ніж просто вартість е-книги — приблизно на 40-80 грн за твір.

Мова та доступність книжок

Переважно платформа містить твори українською, але є й книжки англійською, переважно, дитяча чи класична література. На платформі є як сучасні бестселери, так і класична та ділова література, а також є невелика бібліотека, яка доступна для безплатного завантаження. Платформа не має коміксів чи манги, проте, на відміну від інших застосунків, містить окремий великий розділ подкастів.

Особливості

Цей застосунок підійде саме тим, хто як читає, так і слухає книжки — Абук ледь не єдиний застосунок, який дозволить легально прослухати аудіоверсії деяких популярних книжок.

Окремою перевагою може стати й те, що у застосунку доступні українські подкасти. Вибір подкастів на платформі дуже широкий — й майже на 100% це українські автори.

Абук доступний на iOS та Android.

Amazon Kindle

Amazon Kindle — це, в першу чергу, серія пристроїв для читання електронних книг, а в другу — застосунок-читалка. Для того, щоб не плутатися в тексті, ми будемо розповідати лише про застосунок Amazon Kindle.

На смартфонах Amazon Kindle доступний лише у форматі читалки та каталогу. Через комісії App Store та Google Play, щоб придбати книжки, які ви обрали у Kindle, треба перейти на основний сайт Amazon. І через це є декілька нюансів.

В першу чергу, Amazon офіційно немає представництва в Україні — тому, щоб придбати будь-який товар (в тому числі е-книги), треба додати американську адресу. Технічно, це легально — але це найважча платформа для отримання е-книг серед згаданих у цьому гайді застосунків.

Тарифні плани/ціни

Amazon Kindle має як підписку, що дозволяє отримати деякі книги безплатно чи зі знижкою, так і окремі продажі. Середня вартість книжок в Kindle — приблизно $5-10, проте це без підрахунку ретейлерської комісії, яка змінюється в залежності від фірми-посередника.

Мова та доступність книжок

Kindle це американська платформа, тому вибір книжок англійською найбільший у світі. Для тих, хто хоче читати українською, на платформі також є пропозиції — проте вони, переважно, стосуються лише української класики. Фактично, платформа підійде лише тим, хто вільно читає англійською.

Особливості

Amazon Kindle точно не та платформа, якою в Україні можна користуватися з легкістю. Проте є й великий плюс — Amazon дає доступ до найбільшого каталогу іноземної літератури у світі. Усі новинки закордонних авторів, в першу чергу, з’являться в Amazon, а лише потім, через деякий час — в українських видавництвах та на українських платформах. Тому Kindle точно вартий зусиль для тих, хто хоче йти з англомовною літературою в ногу.

Amazon Kindle доступний на iOS та Android.

Librarius

Librarius дозволяє придбати та одразу прочитати книжку, не залишаючи застосунок. Проте є декілька факторів, які відрізняють Librarius від конкурентів.

Тарифні плани/ціни

У Librarius дуже гнучка система оплати. Так, є підписка, мінімальний тариф якої коштуватиме 189 грн на один місяць. Також є можливість брати деякі книжки в оренду — це дозволяє зекономити 30-50% від вартості твору, проте книга буде доступна для прочитання лише 14 днів. Середній ціновий діапазон за купівлю книжки — 150-250 грн.

Мова та доступність книжок

Окрім українських творів, у Librarius також є окремий вибір англомовних видань, переважно, американської чи європейської класики. Серед українських видань є як сучасні бестселери, так й класичні твори — й, звісно, не тільки українських авторів. Окремо варто підкреслити, що за підпискою можна отримати сучасну українську літературу: Жадана, Дереша, Чеха.

Особливості

Librarius відрізняється від інших платформ як своїми перевагами, так й недоліками. Почати варто з того, що платформа дозволяє завантажити твори зі свого пристрою в застосунок, натомість не дозволяє завантажувати книгу зі застосунку на пристрій. В компанії аргументують це тим, що так письменники отримають надійний захист від піратства, проте для читачів, що переносять книги, наприклад, у свої пристрої-«читалки» це може стати проблемою.

Окремо варто згадати, що за підпискою у Librarius можна отримати усі актуальні журнали Forbes, а також (ексклюзивно) книжки, видані видавництвом Лабораторія. Також, суб’єктивно, у Librarius дуже приємний візуальний дизайн та плавність роботи самого застосунку.

Не залишимо й мінусів. По-перше, дорожча, ніж у конкурентів, передплата. Хоча каталоги за підписку приблизно однакові з конкурентами, відвертих переваг за більшу ціну я назвати не можу.

Другий мінус доволі суб’єктивний, але Librarius не одразу повідомляє новим користувачам, що має систему передплати. Так, я тестував платформу на системі Android, й мені довелося авторизуватися та пропустити декілька розділів на головній, щоб нарешті побачити, які книжки можна отримати за передплатою. Можливо, це мій особистий досвід й інші користувачі одразу помічають пропозицію про передплату, але поділитися їм було варто. На відміну від мобільних телефонів, на ПК (хоч там застосунок й не доступний, лише магазин) платформа пропонує передплату буквально одразу.

Librarius доступний на iOS та Android, на ПК платформа працює лише як магазин.

Play Книги

Застосунок від Google, спрямований здебільшого на користувачів Android, дозволяє купувати літературні новинки у форматі тексту та аудіо або завантажувати файли з власної електронної бібліотеки (у форматах EPUB, FB2 або PDF). Доступні всі базові можливості для зручного читання — можна змінювати шрифти, розмір літер, фон та колір тексту.

Тарифні плани/ціни

Варто зазначити, що Play Книги не має системи передплати — лише можливість окремо придбати кожну книжку. Так, у застосунку є ледь не найнижчі ціни на електронні книжки, комікси та мангу, а також часто є знижки — деякі твори можна придбати за 1-2 грн, а оплата відбувається у гривнях, що є перевагою. Крім того, популярні твори коштують на 20-30% дешевше, ніж в інших е-книгарнях. Загалом, середня вартість книжки складає приблизно 100-200 грн.

Мова та доступність книжок

Разом зі знижками у Play Книги дуже немала бібліотека на вибір — є як сучасні та популярні зараз твори, так й більш класичні. Крім того, в магазині працює система рекомендацій, яка намагатиметься підібрати вам схожу за тематикою твір на базі того, що ви вже прочитали. Серед мінусів — у застосунку все ще є книги, видані російською мовою. Крім того, у магазині доступні не всі українські та іноземні видавництва.

Особливості

Серед особливостей Play Книги можна виділити те, що бібліотека прив’язана до акаунту і її легко можна перенести на будь-який інший ваш пристрій, при чому не лише на базі Android. Застосунок доступний і користувачам на iOS, однак придбати книжки там не вийде — якщо у вас iPhone, то купити книжку можна у вебверсії магазину, а читати вже на смартфоні.

Варто зазначити, що Apple в Україні свій книжковий магазин не розвиває. Однак застосунок «Книги» на iOS можна використовувати просто для читання придбаних деінде книг. Застосунок підтримує формати EPUB, Apple iBooks та PDF.

Ще однією особливістю є можливість придбати у застосунку одразу усю серію книжок, якщо така є. Наприклад, застосунок пропонує придбати одразу усю серію про «Відьмака» або усі твори Толкієна.

Також нагадаємо, що книжки, придбані у Play Книги, доступні в інших «читалках», а також у браузері на ПК.

Play Книги доступні на Android та iOS.

UnderBooks

Платформа UnderBooks з’явилася відносно нещодавно, наприкінці 2023 року. Тоді ж запуск застосунку активно рекламувався, оскільки куратором проєкту стала модель та блогерка Даша Астаф’єва.

Під час свого релізу застосунок був доступний лише у App Store, проте згодом в нього з’явилася версія для Android — тому користувачі цієї ОС також можуть спробувати UnderBooks.

Тарифні плани/ціни

Як і вищезгаданий Абук, UnderBooks позиціонується як застосунок з аудіокнигами, проте в ньому можна також і читати твори. Отримати доступ до бібліотеки можна як за передплатою (180 грн на місяць), так і придбати окремо. Ціновий діапазон за книгу залишається між 150 та 250 грн.

Мова та доступність книжок

Варто одразу зазначити, що наразі UnderBooks фокусується на саме українській літературі — як сучасній, так й класичній. Звісно, в застосунку є іноземні твори, але їх менше, ніж на конкурентних платформах.

Особливості

Серед переваг платформи — чудовий дизайн та загальна зручність для користувачів. Проте є й декілька мінусів: відносно невелика бібліотека через те, що проєкт новий, а також відсутність можливості завантажувати е-книжки, придбані на інших платформах.

Відчувається, що UnderBooks планує свій розвиток саме у бік аудіокнижок, тому тим, хто віддає перевагу саме звичайний електронним книжкам, платформа може пропонувати менше, ніж конкуренти.

UnderBooks доступний на iOS та Android.

Yakaboo

Книжкова платформа Yakaboo, як продукт відомого однойменного магазину, позиціонує себе як найбільша онлайн-книгарня України. Yakaboo пропонує читачам не лише придбати книги, а також й читати їх прямо у застосунку. Варто зазначити, що наразі платформа є однією з найпопулярніших в Україні.

Функціональність майже не відрізняється від інших конкурентів — застосунок дозволяє отримати електронні книги у форматах EPUB, FB2 або PDF.

Тарифні плани/ціни

Yakaboo не може порадувати таким же знижками, як Play Книги, проте у застосунку є передплата. Після довгого користування нею, можу запевнити, що за таким сервісом можна отримати приблизно 80% тих творів, що наявні на платформі. Підписка коштує 99 грн на місяць і, за словами розробників, дає доступ до 10 тис. книжок.

В іншому ціни дуже стандартні для українських книжних магазинів: є безплатні книги, є книги від мінімальної суми (приблизно 10 грн), є і преміальні книги. Загалом, середня вартість окремої купівлі книжки складає 150-250 грн.

Також варто зазначити, що в Yakaboo є система промокодів.

Мова та доступність книжок

У застосунку Yakaboo немає творів російською (принаймні, автор цього тексту їх не знайшов). Загалом, платформа має дуже багато сучасної та класичної літератури та майже усі актуальні бестселери. Натомість у застосунку відсутні деякі класичні твори, які доступні на інших платформах українською, як-от книги Толкієна. Перевагою натомість може стати широкий вибір мемуарів та наукової літератури — у Yakaboo з цим дійсно все чудово.

Особливості

Загалом, Yakaboo є класичною книжковою платформою, яка підійде й для тих, хто тільки розбирається з електронними книжками, й для тих, хто шукає комфортний застосунок, в якому усе є. Крім того, придбані у застосунку книжки завантажуються автоматично на ваш пристрій та дозволяють читати без підключення до інтернету.

З плюсів та особливостей хочеться відзначити систему промокодів — автору не вдалося нею скористуватися, але приємно, що вона є; також на платформі можна побачити списки рекомендацій від керівників українських компаній. З мінусів — неможливість завантажити в застосунок електронні книжки, придбані на інших платформах.

Yakaboo доступна на Android та iOS, на ПК платформа працює лише як магазин.

Таким вийшов наш перелік із шести платформ, в яких можна придбати та читати електронні книжки легально в Україні. Напишіть нам в коментарях, якими застосунками користуєтеся ви 👇

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...