Реклама

🤔 Як війна змінила книжкові смаки українців — аналітика від «Книгарні Є»

Čytaty latynkoju
🤔 Як війна змінила книжкові смаки українців — аналітика від «Книгарні Є»
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🤔 Як війна змінила книжкові смаки українців — аналітика від «Книгарні Є»
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Мережа книжкових магазинів «Книгарня Є» поділилася з нами своїм аналізом продажів в рік до повномасштабного вторгнення, та за рік після нього.

За його результатами виявилось, що війна зробила українську книгу значно популярнішою та суттєво збільшила попит на літературу в цілому.

Повномасштабне вторгнення докорінно змінило книжкові смаки українців. Окрім загального зростання попиту на книги значно підвищилась популярність українських авторів. Якщо до війни лише кожна п’ята продана книга була українського авторства, то минулого року це була вже кожна третя книга! І ми бачимо подальше зростання попиту на українське.

Лариса Гужвинська, директорка зі стратегічного розвитку «Книгарні «Є»

Найпопулярнішим автором в 2023 році стала Агата Крісті. До того ж в порівнянні з 2021 роком популярність англійських детективів зросла в вісім разів. Війна привернула більше уваги і до творів Еріха Марія Ремарка, адже продажі його творів злетіли всемеро.

Серед українських авторів в «Книгарні «Є»  найбільший попит мали книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка. Всі троє увійшли в топ-10 авторів в 2023 році. Тоді як в десятку 2021 року входило лише дві українські письменниці – Юлія Ярмоленко та Галина Вдовиченко.

Також в українців зріс інтерес до творів наших класиків. Так, попит на твори Івана Багряного зріс в 12 разів, Підмогильного – в десять разів, Винниченка – вдев’ятеро, Симоненка – в вісім разів. Книги Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки минулого року купували в 2-3 рази частіше, ніж до повномасштабного вторгнення.

В «Книгарні «Є» відзначають також відчутне зростання попиту на літературу іноземними мовами. Так, в 2023 році книжки англійською купували майже вдвічі частіше, ніж в 21-у році. А загалом англомовна книга зайняла приблизно 2% від всіх продажів.

Що стосується дитячої книги, то до прикладу категорія «Дитяча проза», яка була найпопулярнішою категорією в 2021 році з показником 10,6%, в 2023 році опустилась на третє місце з 7% від загальних продажів.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...