Реклама

📖 Джоан Роулінг і спірні рішення. Як дитяча письменниця стала фігуранткою дорослих скандалів

Čytaty latynkoju
TODAY
📖 Джоан Роулінг і спірні рішення. Як дитяча письменниця стала фігуранткою дорослих скандалів
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 📖 Джоан Роулінг і спірні рішення. Як дитяча письменниця стала фігуранткою дорослих скандалів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Кожного року перед Різдвом глядачі по усьому світу влаштовують домашній марафон «Гаррі Поттера». Фільми, які Warner Bros. зняли за мотивами однойменних книжок авторки Джоан Роулінг, стали культовими по всьому світі.

Ми також вирішили влаштувати марафон — але згадати не улюблені фільми, а велику історію життя Джоан Роулінг, її перемоги та сварку з транс-спільнотою, що триває вже п’ятий рік. Крім того, цього року додалося ще декілька подробиць, про які варто поговорити.

Чи знаєте ви Джоан Роулінг?

У дитинстві Роулінг часто писала фантастичні історії та змалечку мріяла стати письменницею. Свою першу історію Роулінг придумала, коли їй було п’ять-шість років.

Вже наприкінці 80-х Джо закінчила Університет Ексетера та поїхала до Португалії у 1990 році викладати англійську мову. Там майбутня письменниця зустріла португальського журналіста Хорхе Арантеса, й у 1993 році у пари народилася дочка Джессіка. Шлюб став невдалим та призвів до розлучення — письменниця повернулася до Единбурга разом з донькою, щоб жити біля своєї молодшої сестри Ді.

Вже там Роулінг бере псевдонім Дж. К. Роулінг (у Джо немає по батькові, а літера К — це ім’я її бабусі, Кетлін). Виживаючи на соціальну допомогу, колишня вчителька вигадує та реалізує казку про Гаррі Поттера — «Гаррі Поттер і філософський камінь». Готовий рукопис відхиляли 12 разів, перш ніж він нарешті знайшов дім у видавництві Bloomsbury.

Роулінг все ж вдається продати першу книжку за 4000 доларів, яка вийде у червні 1997 року. Випускаючи в рік по роману, у нове тисячоліття Роулінг увійде як авторка, чиї три книжки заробили пів мільярда доларів з накладом у понад 35 млн копій.

Роулінг закінчила пригоди Гаррі Поттера в липні 2007 року, коли вийшла сьома й остання частина серії. З того часу всесвіт тільки розширювався: письменниця написала «Казки барда Бідла», продовження основних подій Гаррі Поттера у п’єсі «Прокляте дитя» та спродюсувала франшизу «Фантастичні звірі», яка є приквелом до подій книжок.

Проте письменниця відома не тільки творами про чаклунів. У вересні 2012 року Роулінг випустила першу книжку, орієнтовану для старшої аудиторії — «Несподівана вакансія». Роман отримав дуже неоднозначні відгуки, деякі критики навіть охрестили його «розчаровуючим» і «нудним».

Вже під новим псевдонімом Роберт Гелбрейт, у квітні 2013 року, Роулінг увірвалася в кримінальну літературу. Її перший роман «Кувала зозуля» мав скромні продажі та позитивні відгуки, проте все змінилося, коли через три місяці читачі дізналися, що це книжка Роулінг.

З того часу письменниця напише багато творів: як під псевдонімом Роберт Гелбрейт, так й від свого імені, як-от «Гаррі Поттер: Історія магії». Проте з 2018 року Роулінг закріпиться в історії не тільки як авторка, а й як відома скандалами постать.

Джоан Роулінг та філософський лайк у Twitter

Цю казкову історію варто почати з 2018 року та не з Джоан Роулінг, а з британської Лейбористської партії. Тоді в Британії зафіксували сплеск антитрансгендерної риторики серед групи активістів, зокрема, й серед лівих Лейбористів — активісти намагалися заборонити трансгендерним жінкам балотуватися від партії.

Один із них вийшов в Twitter та написав пост, в якому розповів про свій досвід роботи у Лейбористській партії, та назвав транс-жінок «чоловіками у сукнях».

Я часто не відчував підтримки. Чоловіки в сукнях отримують братську солідарність, якої я ніколи не мав. Це мізогінія!

Один з активістів

Крім того, саме цей активіст був відомий тим, що часто залишав коментарі, де називав трансгендерних жінок чоловіками. Звісно, пост дуже обурив транс-спільноту. Проте не тільки через образи — твіт з’явився у стрічки багатьох шанувальників Роулінг, оскільки вона його лайкнула.

Ось тут варто зазначити, що Роулінг, на той час вже культова письменниця, була відомою прихильницею Лейбористської партії та навіть брала участь у партійних засіданнях. Це не було помилкою, оскільки письменниця була дотична до справ та учасників партії.

Звісно, ЗМІ одразу підхопили те, що Роулінг підтримує антитрансгендерну риторику. Деякі журналісти виступили з критикою письменниці та висловили своє незадоволення тим, що Джоан підтримує такі теми. Проте скандалу, як здавалося, вдалося оминути.

Джоан Роулінг та таємна кімната в Центрі глобального розвитку

Наступний прецедент стався у 2019 році. Головною героїнею тут знову була не Роулінг, а пані на ім’я Мая Форстейтер.

У березні 2019 року Центр глобального розвитку, де Мая працювала експерткою з оподаткування, не став продовжувати її контракт після того, як у своєму «Твіттері» Форстейтер написала, що жодна людина не в змозі змінити свою біологічну стать.

Є дві статі. Чоловіки — чоловічої статі. Жінки — жіночої статі. Змінити стать неможливо. Донедавна це вважалося основними фактами життя.

Мая Форстейтер

Мая подала позов, де намагалася довести, що звільнення було незаконним. Проте у 2019 році суд зайняв сторону компанії, назвавши погляди Форстейтер «абсолютистськими» та «несумісними з людською гідністю та основними правами інших». Рішенням суддів Мая поділилася у своєму Twitter 18 грудня.

Вже 19 грудня Роулінг вийшла у Twitter та оголосила про свою підтримку Форстейтер, зазначивши, що не можна «звільняти жінок з роботи за те, що вони стверджують, що стать існує».

Звісно, це знову обурило транс-спільноту. Люди висловили своє розчарування коментарями Роулінг про цю справу, дехто назвав її твіт трансфобним.

Після цього письменницю розкритикували ще більше представників транс-спільноти. Зокрема, висловив розчарування британський журналіст Фредді Макконнелл. Він дуже відомий у Британії як захисник прав трансгендерів, а також став трансгендерним чоловіком, що народив дитину.

Перед тим, як піти далі, варто ненадовго перенестися назад у майбутнє та розповісти вам, чим закінчилася історія Маї. Цього року британський суд ухвалив виплатити Форстейтер компенсацію у розмірі 100 тис. фунтів стерлінгів (близько 127 тис. доларів). Серед тих, хто привітав Форстейтер із перемогою, була й Джоан Роулінг. А тепер повертаємося у 2020.

Джоан Роулінг та в’язень упереджень

Червень 2020 року став дійсно переломним моментом у стосунках Роулінг та транс-спільноти. Письменниця ретвітнула статтю видання Devex, в якому був термін «люди, у яких менструація».

Вочевидь, Роулінг не погодилася з таким описом та спробувала пожартувати над терміном.

«Люди, які мають менструацію». Я впевнена, що раніше було слово для цих людей. Допоможіть мені. Бжонки? Кжанки? Джунки?

Джоан Роулінг

Це можна було порівняти з застосуванням непрощеного закляття. Мережа вибухнула, а твіт викликав бурхливу реакцію не тільки серед транс-спільноти, а й серед простих шанувальників Роулінг.

Джоан намагалася ширше пояснити свої думки в коментарях:

Якщо не існує такого поняття як стать, тоді не існує і потягу до людей своєї статі. Якщо статі не існує, реальність жінок у всьому світі стирається. Я знаю і люблю транс-людей, але стирання такого поняття як «стать» позбавляє багатьох здатності змістовно обговорювати своє життя. Говорити правду – не означає ненавидіти.

Я поважаю право кожної транс-людини жити так, щоб вважати себе собою і так, щоб їй було комфортно. Я б вийшла з вами на марш, якби вас дискримінували за ознакою трансгендерності. Водночас моє життя сформувало те, що я жінка. Я не вважаю, що так говорити – це ненависть.

У відповідь Роулінг вказали, що вона помиляється в термінології та займається підміною фактів. Зокрема, американська актриса та активістка Ніколь Мейнс відповіла письменниці, що «стать та гендер — це різні речі».

Ми не говоримо, що статі не існує. Ми говоримо, що стать та гендер — це різні речі. Моя стать при народженні була чоловічою. Але я ідентифікую себе як жінка.

Ніколь Мейнс

Після дискусії з шанувальниками письменниця на декілька днів пішла в підпілля. Повернулася Джоан вже з есеєм, де намагалася пояснити свою думку ширше, а також зізналася, що у минулому сама пережила сексуальне і сімейне насильство.

Ось декілька тез, які Роулінг висловила у своїй колонці:

  • Роулінг згадала попередні скандали, коли вона підтримувала Форстейтер, а також лайкала пости феміністки Магдалени Бернс, яка була прихильницею важливості біологічної статі.
  • Роулінг заявила, що турбується через те, що багато молодих дівчат спочатку вирішуються на трансгендерний перехід, а потім хочуть цей перехід скасувати. За словами Роулінг, у Великій Британії зростання трансгендерних переходів серед дівчат-підлітків на той час склало 4400%, а серед них «дуже багато дівчат з аутизмом».
  • Про те, що соціальні мережі сприяють розвитку незадоволеності своєю гендерною ідентичністю. Роулінг згадала, що в юності відчувала себе «безстатевою» і в сучасних обставинах могла б задуматися про трансгендерний перехід.

Але найголовніше, що написала Роулінг — це висловила скептицизм до безпеки від чоловіків, які стали жінками.

Чоловік, який не має наміру робити операцію та приймати гормони, тепер може отримати сертифікат про зміну статі та стати жінкою. Я хочу, щоб трансжінки були в безпеці. Коли ви відчиняєте двері туалетів і роздягалень перед будь-яким чоловіком, який вважає або почувається жінкою, ви відкриваєте двері й для всіх без винятку чоловіків, які захочуть увійти всередину.

Джоан Роулінг

Насправді багато представників транс-спільноти мають труднощі з відвідуванням публічних убиралень (наприклад, у 2016 році половина трансів намагалися цього уникати). Видання VOX у 2018 році спростовувало причини для фобії, яку має Роулінг — коли трансгендерним людям дозволили відвідувати туалети відповідно до їхньої гендерної ідентичності, більше злочинів не сталося.

Ну й бонусом стало те, що в есеї та й після письменниця неодноразово окреслила себе TERF, що означає «транс-виключаюча радикальна феміністка».

Джоан Роулінг та келих скасування

Попри сподівання письменниці, колонка не допомогла врегулювати сварку, а лише розпалила її з ще більш нечуваною силою. Навіть дотичні до Роулінг зірки відсахнулися письменниці. Звісно ж, перший погляд впав на зіркову трійцю Редкліфф — Вотсон — Ґрінт.

Сам «Гаррі Поттер» був першим, хто прокоментував скандал. Він подякував Роулінг за вплив на своє життя, проте розкритикував її твердження.

Трансгендерні жінки — це жінки. Будь-яке твердження про протилежне стирає ідентичність і гідність трансгендерних людей і йде всупереч з усіма порадами професійних медичних асоціацій, які мають набагато більше досвіду в цьому питанні, ніж Джо (Джоан Роулінг — ред.) або я. За даними The Trevor Project, 78% трансгендерних і небінарних молодих людей повідомили, що були об'єктом дискримінації через свою гендерну ідентичність. Очевидно, що ми повинні робити більше, щоб підтримати трансгендерних і небінарних людей, не позбавляти їхньої ідентичності і не завдавати їм подальшої шкоди.

Денієл Редкліфф

Вотсон та Ґрінт також засудили письменницю.

Транс-люди є тими, за кого себе видають, і заслуговують на те, щоб жити своїм життям без постійних запитань чи тверджень, що вони не ті, за кого себе видають.

Емма Вотсон

Згодом свою реакцію висловила акторка Бонні Райт (яка зіграла Джінні Візлі):

Якщо Гаррі Поттер був для вас джерелом любові та приналежності, то ця любов безмежна, і її можна прийняти без осуду чи запитань. Трансґендерні жінки — це жінки. Я бачу і люблю вас, Бонні.

Бонні Райт

Також відзначився актор Едді Редмейн, відомий роллю Ньюта Скамандера у франшизі Роулінг «Фантастичні звірі». Що важливо: Редмейн свого часу отримав безліч нагород за фільм «Дівчина з Данії», де він зіграв трансгендерну жінку.

Повага до трансгендерних людей залишається культурним обов’язком, і протягом багатьох років я намагаюся постійно просвіщати себе. Це безперервний процес. Як людина, яка працювала і з Джоан Роулінг, і з членами транс-спільноти, я хотів би абсолютно чітко заявити про свою позицію. Я не згоден з коментарями Джо.

Едді Редмейн

Актор Том Фелтон, який зіграв Драко Малфоя, пізніше взагалі намагався спростувати участь Роулінг у фільмах. Фелтон розповів, що він «виступає за права людини з усіх боків», і припустив, що Роулінг «не була частиною процесу створення фільму, як дехто може подумати».

Це також нагадування про те, що хоча Джо і є засновницею цих історій, вона не була частиною знімального процесу, як дехто може подумати. Здається, я пригадую, що бачив її на знімальному майданчику лише раз чи двічі.

Том Фелтон

Джоан Роулінг та Орден Захисників

Проте були й ті актори «Поттеріани», які підтримали Роулінг. За різних причин, це відбулося не одразу, але пропустити заяви на підтримку Роулінг було б некоректно.

Підтримку, зокрема, висловив нині покійний Роббі Колтрейн, який зіграв Геґріда.

Я не думаю, що те, що вона сказала, було образливим. Я не знаю чому, але є ціле покоління людей, які сидять у Твіттері і чекають, щоб їх образили. Вони б не виграли війну, чи не так? Я не хочу бути втягнутим у все це через всі ці ненависні повідомлення і все це лайно, яке мені не потрібне в моєму віці.

Роббі Колтрейн

Також вже у листопаді 2022 року Гелена Бонем Картер стала на захист письменниці. Акторка, яка зіграла Беллатрісу Лестранж у фільмах про Гаррі Поттера, прокоментувала негативну реакцію на адресу Роулінг.

Це жахливо, повна нісенітниця. Я думаю, що її переслідують. Це було доведено до крайнощів, засудження людей. Вона має право на власну думку, особливо якщо вона зазнала насильства. Кожна людина має власну історію травми і формує свою думку на основі цієї травми, і ви повинні поважати походження людей і їхній біль. Ви не повинні погоджуватися з усім — це було б божевіллям і нудним. Вона не мала на увазі щось агресивне, вона просто говорить щось з власного досвіду.

Гелена Бонем Картер

Казки барда Бідла та інші неоднозначні висловлювання Роулінг

Варто зазначити, що вибухнувши, скандал потягнув за собою детальну перевірку діяльності та творів Роулінг.

  • Роулінг вперше потрапила в заголовки газет не як авторка у 2006 році, коли заявила, що критикує заклопотаність людей тим, щоб бути худими, а також виступила проти фетфобії.
  • Зокрема, також згадали, як Роулінг потрапила під критику у 2007 році, незабаром після виходу останньої книги серії «Гаррі Поттер і Смертельні реліквії». Письменниця розповіла шанувальникам, що Альбус Дамблдор мав романтичні почуття до свого друга-суперника, Геллерта Ґріндельвальда, коли вони були підлітками. Деякі шанувальники не сприйняли це відкриття, оскільки сексуальність Дамблдора ніколи не згадувалася в серії книг.
  • У 2015 році Роулінг зазнала критики після того, як вона дала дозвіл темношкірій актрисі зіграти роль Герміони Ґрейнджер у лондонській виставі «Гаррі Поттер і прокляте дитя». Шанувальники не тільки не погодилися з авторкою, що це канон, а ще й дорікнули їй за спробу «принести різноманіття в уже завершений твір».
  • У 2016 році письменницю звинуватили у культурній апропріації. Тоді письменниця написала для видавництва Pottermore вигадане есе про корінних американських чаклунів між 14-м і 17-м століттями в Північній Америці. У творі Роулінг посилається на легенду індіанців навахо про перевертня, яка, за її словами, «має під собою реальну основу».
  • Вже під час сварки з транс-спільнотою, Роулінг звинуватили в антисемітизмі, зокрема, через зображення гоблінів у всесвіті «Гаррі Поттера», що нагадували середньовічні карикатури на євреїв — окрема історія з участю різдвяного злодія Ґрінча та несподівано Джорджа Сороса.

На темі «антисемітизму» Роулінг варто зупинитися детальніше. Критики неодноразово вважали зображення гоблінів у фільмах (так, багато хто акцентує саме на фільмах) про Гаррі Поттера схожим з карикатурами, які були характерною рисою антисемітської пропаганди. У грудні 2021 року навіть вийшов епізод подкасту коміка Джона Стюарта, де автор проговорив цю думку.

Ви коли-небудь бачили фільм про Гаррі Поттера? Ви коли-небудь бачили сцени в банку «Ґрінґотс»? Ви знаєте, хто ті люди, які керують банком? Євреї!

З того часу Стюарт встиг вже перепросити як за жарт, так й за звинувачення світу Гаррі Поттера в антисемітизмі.

Проте це запустило настільки велику хвилю нових звинувачень на адресу Роулінг, що за неї навіть довелося вступатися єврейським організаціям.

Ймовірно, вони були найбільш правдиві в суперечці, чи є гобліни у «Гаррі Поттері» карикатурним зображенням євреїв. На думку правозахисників, винне спотворене уявлення про євреїв, що колись запустила антисемітська пропаганда.

Трішки відійдемо від Роулінг. Є думка, що зображення гоблінів, як-от у Роулінг, пішло від Чарльза Дікенса. В його «Різдвяній пісні» є Ебенезер Скрудж, лондонський скупий підприємець, який описується як людина із загостреним носом, «заздрісний, жадібний, твердий».

Візьмемо до уваги вплив Дікенса та те, що він, ймовірніше за все, був антисемітом (згадайте головного злодія «Олівера Твіста»). Світ запам’ятав Скруджа саме як потворного персонажа. Згодом образ Скруджа трансформували у безліч інших персонажів, як-от Ґрінч чи більш сучасні іншопланетяни-торговці з перших фільмів Зоряних війн.

Цю тезу наводить й британська благодійна організація Campaign Against Antisemitism. Вони відкидають думку про те, що Джоан Роулінг — антисемітка, проте пояснюють, що в уяві сучасних авторів залишився карикатурний образ без первісного підтексту.

Як кажуть у Campaign Against Antisemitism, у фольклорі євреї «століттями асоціюються з гротескними і злісними істотами» і що «ті, хто продовжує використовувати такі уявлення, часто думають зовсім не про євреїв», а безневинно думають «про те, як читачі або глядачі будуть уявляти собі гоблінів».

Кожний вирішить для себе, але в автора цього тексту є дві думки, які доводять, що Роулінг не мала на меті антисемітизм. Перша думка: Роулінг просто «підгледіла» зображення своїх гоблінів у персонажах Толкіна (і це не єдине, що Джо «зачепила» з всесвіту «Володаря перснів»). Друга думка: Роулінг засудила жорстокий напад ХАМАС на Ізраїль у жовтні 2023 та навіть виступила проти того, щоб єврейські діти приховували свою ідентичність:

Ми казали: «Ніколи більше». Великобританія була тихою гаваню. Тепер, після найбільшого масового вбивства євреїв з часів Голокосту, британським єврейським дітям радять приховувати свою ідентичність, коли вони йдуть до школи, заради їхньої власної безпеки. Має бути масове обурення, що існує така необхідність.

Повернемося до хронології: з 2019 року скандал під назвою «Роулінг проти транс-спільноти» не затихав жодного року, а письменниця тепер проактивно брала в ньому участь.

Джоан Роулінг та принцеса напівсварок

У липні 2020 року Роулінг вкотре вирішила ступити на шлях онлайн-війни. Один з користувачів Twitter облаяв її за те, що вона лайкнула твіт, в якому порівнювали гормональну терапію з антидепресантами з натяком на те, що насправді люди, які змушені приймати препарати для підтримки психічного здоров’я, є просто «лінивими».

Письменниця не залишилася осторонь та вступила в чергову дискусію.

Я проігнорувала фейкові твіти, які мені приписують і широко поширюють. Я ігнорувала погрози смерті та зґвалтування. Проте я не збираюся ігнорувати це. Коли ви брешете про те, що я думаю про ліки для психічного здоров'я, і коли ви спотворюєте погляди транс-жінки, до якої я не відчуваю нічого, крім захоплення і солідарності, ви переходите межу

Джоан Роулінг

Вона знову звинуватила медичну систему за те, що «молодих людей, які борються за своє психічне здоров’я, перенаправляють на гормональні препарати», а також поставила під сумнів використання гормонів.

Наступний скандал прийшовся на вересень 2020 року, коли вийшла чергова книжка Роулінг під псевдонімом Роберт Ґалбрейт.

Зокрема, в оповіданні «Бентежна кров» головний герой (детектив) полює на серійного вбивцю з пострадянської країни, який переодягається жінкою, щоб вбивати жінок. Не складно здогадатися, якою була реакція на цей твір. В той час в Twitter створили та активно просували хештег #RIPJKRowling.

У січні 2021 року з’явилися перші чутки, що HBO Max готує серіал по всесвіту Гаррі Поттера. Телеканал одразу розкритикували за те, що він дає Роулінг знову заробити грошей.

У грудні 2021 року на HBO Max вийшов спеціальний випуск на честь 20-річчя фільмів про Гаррі Поттера. Джоан Роулінг до фільму не запросили, проте з’явилися деякі архівні кадри з письменницею. Сама Джо потім казала, що це не її не запросили, а вона сама не захотіла брати участь, бо «це більше про фільми, аніж про книги».

Вже у серпні 2022 року Роулінг випустила свій новий роман «Чорнильне серце», від імені Роберта Ґалбрейта. Цього разу головними злодіями книжки стали люди, які звинуватили головну героїню (мультиплікаторку з YouTube) у расизмі, трансфобії та ксенофобії.

Зміст роману (тицьніть на цей рядок, щоб відкрити спойлер) ніби передає, що думає авторка про те, як її сприймають в онлайні.

У книжці головну героїню деанонять, погрожують зґвалтуванням і смертю та наприкінці вбивають активісти.

Попри товстенну метафору, сама Роулінг каже, що сюжет не пов’язаний з її власною історією.

Я повинна чітко пояснити, що після деяких подій, які сталися за останній рік, я не відображую цього. Я написала книгу до того, як зі мною трапилися певні речі в Інтернеті. Я сказала своєму чоловікові: «Я думаю, що всі сприймуть це як відповідь на те, що сталося зі мною», але насправді це не так. Перша чернетка книги була закінчена ще тоді, коли сталися певні події.

Джоан Роулінг

Джоан Роулінг та реліквії наслідків

Ось наша казка й прийшла до сучасності. Вже у 2023 році скандал відзначився деякими новими подробицями. Але спочатку згадаємо, що цього року сталося з дотичними до Джо творами та людьми.

  • Цього року вийшла Hogwarts Legacy. Гра зіткнулася з критикою через те, що Warner Bros. знову платить Роулінг за права, але розробники спробували догодити критикам, додавши у гру транс-персонажа. Це важлива репрезентація, проте наскільки вона щира — залишаємось без відповідей.
  • Деніел Редкліфф виступив ведучим Sharing Space, шоу про бесіди з ЛГБТК+ молоддю. Шоу вийшло від некомерційної організації The Trevor Project, через яку у 2019 році Редкліфф критикував заяви Роулінг.
  • Стало відомо, що HBO Max залучила Роулінг як виконавчу продюсерку в серіалі за всесвітом Гаррі Поттера. Спочатку казали, що письменниця не братиме безпосередню участь у створенні серіалу, проте як воно насправді — побачимо.

А що робила сама Роулінг у 2023 році? Продовжувала розпалювати скандал. Зокрема, в одному з подкастів у березні натякала, що «Смертежери» з «Гаррі Поттеру» — це алюзія на агресивність транс-спільноти.

Дехто з вас не зрозумів книги. Смертежери стверджували: «Нас створили, щоб ми жили таємно, і зараз настав наш час, і кожен, хто стоїть на нашому шляху, повинен бути знищений. Якщо ви не згодні з нами, ви повинні померти». Вони демонізували і дегуманізували тих, хто не був схожий на них.

Джоан Роулінг

Письменниця додала, що «бореться з потужним, підступним, жінконенависницьким рухом, який здобув величезну підтримку у дуже впливових сферах суспільства». Звісно, ніде згадка трансгендерних людей не з’являлася, але усі зрозуміли.

У квітні Роулінг саркастично відгукнулася про активістів, які намагалися бойкотувати її роботу.

Жахлива новина, якою я вважаю своїм обов'язком поділитися. Активісти намагаються організувати черговий бойкот моєї роботи, цього разу — серіалу про Гаррі Поттера. Оскільки попереджений — значить озброєний, я вжила заходів безпеки і відклала великий запас шампанського.

У жовтні письменниця взагалі вдалася до найпряміших заяв, одна з них нижче:

Напис на фото: «Повторюйте за нами: транс-жінки — це жінки»

Коментар Роулінг: Ні

Ну й прикрасою цього торту стале те, що Роулінг сказала, що «скоріше сяде у в’язницю, ніж буде використовувати займенники транс-людей та заперечувати реальність та важливість статі». Десь у треді можна знайти жарти Роулінг про те, як саме вона відсидить у в’язниці.

Також у жовтні Роулінг виступала на заході FiLiA за права жінок, де її виступ намагалися зірвати транс-активісти. А наприкінці листопада з’явилася новина, що плакати, які використовували противники Роулінг, виставили у бібліотеці Глазго як музейний експонат.

Фантастичні правди та де їх шукати

Не всі поспішають демонізувати письменницю навіть з усіма тими скандалами, в які вона примудрилася втрапити за ці роки. На захист Дж. К. Роулінг приводять те, як вона використовує свій капітал та вплив задля добрих справ.

Зокрема, попри те, що до біса багата, Джо не забула, у якому скрутному становищі колись перебувала сама. Саме тому, одразу з перших великих прибутків, Роулінг була відома своїми благодійними вчинками. У 2005 році Джоан Роулінг створила благодійну організацію «Люмос», котра допомагає дітям та молоді, реформуючи систему догляду за дітьми по всьому світу.

Роулінг випала зі списку мільярдерів Forbes у 2012 році частково через те, що пожертвувала понад 150 мільйонів доларів на благодійність. На той момент це було приблизно 15% від її статків.

Відтоді Роулінг продовжувала свою благодійну діяльність, зокрема пожертвувала понад 1 мільйон доларів на допомогу бездомним і постраждалим від домашнього насильства під час пандемії COVID-19, а також вклала сотні тисяч фунтів, щоб допомогти забезпечити безпечний виїзд з Афганістану для 508 жінок-юристів, яких хотіли стратити.

Не залишилася Роулінг осторонь і війни, що розв’язала росія проти України. «Люмос» почав співпрацювати з Україною ще у 2013 році. Вже у березні 2022 року Роулінг підтримала Україну, а кілька днів потому письменниця повідомила, що пожертвує до 1 мільйона фунтів стерлінгів на підтримку дітей в Україні.

Також Роулінг відома не тільки своєю підтримкою, а і впливом. У 2005 році The Guardian повідомив, що книжки Джо підвищили рівень популярності літератури серед молоді.

Книги про Гаррі Поттера покращують навички читання дітей і заохочують їх читати більше, як вважають як учні, так і їхні вчителі. Дійсно, багато вчителів цитують роботу Джоан Роулінг як цінний освітній ресурс, і більше третини вважають, що вона ефективніша, ніж урядова Національна стратегія грамотності.

The Guardian

Це не дивно — лише станом на 2020 рік наклад усіх книг про Гаррі Поттера перевищив позначку в 600 мільйонів примірників на 80 мовах світу. Фактично, книжки про Гаррі Поттера мають майже 10% серед усіх людей на світі.

Фантастичні правди та де їх шукати: письменницький талант Джоан Роулінг

Але чи дійсно Джоан Роулінг — чудова письменниця? Насправді на думку багатьох критиків, Джо вміє чудово створювати світи, проте не відрізняється витонченим словом. Її звеличують за її особисту історію, як вона подолала власні незгоди своєю працею, та хвалять її світи, як великі та продумані. Проте часто сварять за погану конструкцію речень, плутанину у часі й точках зору, неточні описи та поганий вибір слів. Знову ж таки, це не робить Роулінг поганою письменницею, проте чи досягли б книжки Роберта Ґалбрейта визнання, аби за авторством не стояло ім’я Джоан Роулінг?

Ось декілька цитат від звичайних, умовно дотичних до літератури людей, взяті з одного треду на Quora:

Вона не досконала у володінні англійською мовою, але я вважаю, що її здібності до формування характеру та оповідання справді кращі... Те ж саме з Джоан Роулінг. Які б недоліки вона не мала як письменниця, вони повністю нівелюються магічною силою створеного нею.

Ліза Бруйєтт, політологиня

Вона не Зеді Сміт чи Ішіґуро Кадзуо, проте я б відніс Роулінг до вищого середнього ряду разом із сером Конан Дойлом чи Агатою Крісті... В її пізніших книгах про Гаррі Поттера їй потрібен хороший редактор, оскільки вони стають занадто довгими та громіздкими. Але вона написала цих неймовірно пам’ятних персонажів та розповіді, і це варте величезної поваги.

Кен Екерт, Викладач англійської

Серед книжок, які я читав і які були написані з 1980 року, я б сказав, що вершиною є Умберто Еко. Було б нерозумно відносити Роулінг до цієї категорії. Еко описує смерть, секс і Бога так, як мало хто з інших письменників. Однак я переглянув багато книжок для Amazon — ніхто з них не наблизився до Роулінг... Зрештою, є лише одне мірило письменницьких здібностей автора: чи він залучає та утримує інтерес читача до кінця книги. Якщо так, то вони успішні — принаймні для свого ринку.

Мартін Тернер, Бакалавр англійської мови та літератури, Оксфордський університет

Виступали з критикою письменницького стилю Джоан Роулінг не тільки критики й прості читачі, а й її досвідчені колеги. Зокрема, ще у 2003 по Джо дуже критично пройшлася письменниця та володарка Букерівської премії Антонія Баєтт. 

Пишучи в New York Times, Баєтт назвала останню на той момент книжку Роулінг, «Гаррі Поттер та Орден Фенікса», твором для читачів із загальмованою уявою. Усім посилом Баєтт намагалася донести, що Роулінг бракує майстерності великих дитячих письменників.

У чарівному світі пані Роулінг немає місця для нумінозного. Він написаний для людей, чиє уявне життя обмежується телевізійними мультиками та перебільшеними дзеркальними світами мильних серіалів, реаліті-шоу та пліток про знаменитостей.

Антонія Баєтт, письменниця

З іншого боку, у цьому році нову книжку Роберта Ґалбрейта похвалив іншій відомий письменник Стівен Кінг. Для цього Кінгу навіть довелося забути про маленьку сварку з Роулінг — у 2018 році, на початку скандалу «Роулінг проти транс-спільноти», письменниця помилково подумала, що Кінг підтримав її своїм твітом, та подякувала йому за це. Проте за кілька днів, в іншому твіті, Кінг погодився з позицією транс-спільноти. Вже у 2021 році Кінг розповідав, що після того Роулінг видалила твіт з подякою та забанила автора горорів. 

Тепер, вже у 2023 році, Кінг зробив крок до перемир’я — та написав коротку похвальну рецензію на роман Роулінг The running grave.

«Могила, що біжить», Роберт Ґалбрейт: Це Джоан Роулінг у її найкращому виконанні, що нагадує читабельність книг про Гаррі Поттера, але набагато похмуріша. Вона допомогло мені пережити важкі часи.

Стівен Кінг

Фантастичні правди та де їх шукати: таємниці висновків

Важко дослідити, коли саме в Роулінг з’явилася позиція, що транс-жінки можуть бути небезпечними для інших жінок. Проте варто зазначити, що позиція письменниці базується не лише на гіпотезах. Так, згадаємо жахливий інцидент, який закінчився лише цього року.

На початку 2023 року суд Единбурга (іронічно, бо це важливе місце в біографії Роулінг) визнав 31-річну Айлу Брайсон, раніше відому як Адам Грем, винною у двох випадках зґвалтування жінок, що сталися у 2016 і 2019 роках. Уже після цього чоловік заявив про намір здійснити трансгендерний перехід. Спочатку суд мав відправити Брайсон у в’язницю для жінок, але це рішення обурило активісток, які вважали, що тим самим влада ставить під загрозу утримання інших ув’язнених.

Згодом, у лютому цього ж року слідство довело, що трансгендерним переходом злодій намагався виправдати свої злочини та пом’якшити свої умови у в’язниці. Чи доводить це, що наміри всіх транс-жінок треба піддати сумнівам? Ні. Але це показує, звідки беруться хвилювання Роулінг.

Залишимо читачам особисто робити висновки, проте наостанок зазначимо: вплив Дж. К. Роулінг дійсно вийшов за межі її літературних досягнень. Її книги пропагували такі цінності, як дружба, сміливість і боротьба з упередженнями. Ймовірно, саме за це до Роулінг прикуто так багато уваги активістів: неодноразово журналісти, що відносять себе до транс-спільноти, згадували, що зростали на книжках письменниці.

Крім того, історія Гаррі Поттера часто було гарною метафорою про безпечне місце — те, що так активно шукають в тому числі й трансгендери. Тому вислови Роулінг сприймаються транс-спільнотою, абсолютно більша частина якої все ж не збирається здійснювати злочини проти інших жінок, так болюче — для багатьох із них це особиста зрада.

У підсумку цього матеріалу може здатися, що Роулінг самостійно відстоює свою думку проти активної та великої транс-спільноти, проте це не так. Насправді в мережі навіть станом на грудень 2023 року продовжують з’являтися петиції на підтримку Роулінг.

Сподіваюсь, що за усією хронологією та кожною темою вам все ж таки вдалося розгледіти портрет справжньої Джоан Роулінг, видатної письменниці та неоднозначної особистості, проте живої людини. Бо людина, як казала сама Джо, це не властивість характеру, а зроблений нею вибір.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...