Реклама

🎭 🎭 В Україні з'явився перший театральний інкубатор NASHi. Що це і як митцям долучитися? 

Експериментальний театральний клуб NASHі.etc підтримуватиме митців і надаватиме їм інструменти й знання, щоб втілювати сміливі ідеї. 
Čytaty latynkoju
🎭 🎭 В Україні з'явився перший театральний інкубатор NASHi. Що це і як митцям долучитися? 
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎭 🎭 В Україні з'явився перший театральний інкубатор NASHi. Що це і як митцям долучитися? 
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Експериментальний театральний клуб NASHі.etc підтримуватиме митців і надаватиме їм інструменти й знання, щоб втілювати сміливі ідеї. 

В Україні запустили новий формат театру — експериментальний театральний клуб NASHі.etc, який надаватиме незалежним митцям можливості та інструменти, аби втілювати їхні творчі ідеї та створювати власні мистецькі проєкти.

Як з’явилася ідея NASHi.etc? 

Слідом за Революцією Гідності в Україні відбулося культурне відродження у багатьох галузях: образотворчому мистецтві, моді, музиці, нічному житті, громадському активізмі. Театральна сфера, хоч і вийшла на новий щабель розвитку, все ж залишається дуже прив’язаною до інституцій, що ставить незалежних митців у певні рамки, стримуючи їхні експерименти та розвиток нових мультидисциплінарних форматів. Так виникла ідея театрального інкубатора NASHi.etc, який має на меті дати поштовх розвитку сучасного українського театру. Засновницями NASHi.etc є театральна експертка українського походження Романа Соутус та Софія Ющенко, яка стала виконавчою директоркою театру.  

“Понад усе я хочу аби українські історії були почуті, і, на мою думку, театр — прекрасне місце для цього. Ми маємо на меті розвивати сучасний український театр, стимулюючи митців до експериментів та пошуку нових сучасних підходів до театру, надаючи простір для навчання і практики, а також представлення на міжнародному рівні”, – розповідає засновниця NASHI.etc та його креативна директорка Романа Соутус. 

На фото (зліва-направо): Леся Радченко (арт директорка), Настя Коптілова (асистентка продюсера), Романа Соутус (креативна директорка), Ксенія Матіяшек (SMM-менеджерка), Софія Ющенко (виконавча директорка).

Що таке театральний експериментальний клуб?

NASHi прагнуть створити середовище, в якому митці зможуть експериментувати, пробувати нові формати, реалізовувати сміливі ідеї та вчитися. Команда прагне таким чином розвивати сучасну і незалежну театральну спільноту. Роль NASHi.etc — допомагати митцям втілювати їхні творчі ідеї, надаючи локацію, обладнання, інформаційну та організаційну підтримку, супровід експертів і міжнародне представлення. У NASHi.etc це називають ко-продакшном.

На ідею NASHi.etc надихнув відомий нью-йоркський авангардний театр La MaMa, де тривалий час працювала засновниця Романа Соутус. La MaMa — експериментальний театральний клуб у Нью-Йорку, заснований у 1961 році. З цим театром співпрацювали Роберт де Ніро, Аль Пачіно, Денні де Віто та інші.

Як це працює?

Днями у столиці відбулася прем’єра першого шоу “Кабаре На Кордоні” за грантової підтримки посольства США в Україні. Вистава відбувалася наживо у київському Будинку Кіно та транслювалася за кордоном на платформі нью-йоркського театру La MaMa. 

Прем’єра першого шоу “Кабаре На Кордоні”

До шоу долучилися п’ять творчих груп: Шмальгаузен, театр “Тіньова”, Діми Левицького, проєкт Andrii Barmalii x Yevheniia Vidishcheva та AMÆNTES. Постановка не мала лінійного сюжету, натомість глядачам продемонстрували різні інтерпретації кордонів: між мирним життям і війною, між собою та іншими, між людиною та богом. 

Перетинали кордони і з глядачами: в невеликій залі команді театру вдалося реалізувати формат кабаре, де кожен опинявся в центрі вистави та ставав її частиною, мав змогу взаємодіяти та навіть спілкуватися з акторами під час шоу. 

“Для Кабаре На Кордоні ми не створювали театральну ілюзію, це скоріше був грайливо-репетиційний формат у досить вільній манері, коли ми могли в будь-який момент зайти в сцену, змінити роль або звернутися до глядача”, пояснює Даниїл Зенкін, один з учасників театральної групи “Тіньова”.

Виступ театру “Тіньова”

Важливою частиною вистави була трансляція наживо за кордон, аби потужніше репрезентувати український театр та українські наративи міжнародній спільноті. Шоу увійшло до формату Downtown Variety від партнера театру La MaMa та Culture Hub, який придумали у La MaMa під час пандемії.

“Я надзвичайно вдячна Романі Соутус та різним творчим групам, митцям, дизайнерам, технічній команді за те, що вони змогли реалізувати цей проєкт. Я була надзвичайно вражена побачити, як артисти творять в часи такого глибокого конфлікту. З допомогою онлайн-технологій, ми можемо побудувати ефективну взаємодію між митцями тут, у США, та в Україні. Такі колаборації дуже необхідні в складні часи, щоб артисти могли зібратися разом, аби порушити важливі питання, поділитися історіями, відрефлексувати на проблеми нашого світу, допомогти нам пережити та зцілитися, а також побачити потенціал нашої людяності сьогодні”, – ділиться Міа Ю, художня керівниця театру La MaMa у Нью-Йорку. 

У планах — провести ще кілька показів вистави Кабаре На Кордоні в Будинку Кіно у грудні, а також запустити формат освітніх воркшопів за участі закордонних експертів для мистецької спільноти. NASHi запрошують митців і творчу спільноту ділитися ідеями та долучатися до проєкту через сторінку NASHi в Instagram.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...