Реклама

🏆 Все про Пулітцерівську премію 2023: серед переможців — українці

Čytaty latynkoju
Associated Press
🏆 Все про Пулітцерівську премію 2023: серед переможців — українці
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🏆 Все про Пулітцерівську премію 2023: серед переможців — українці
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Вчора, 8 травня, журі Пулітцерівської премії оголосило переможців в 15 номінаціях. Серед лауреатів є й українці, які висвітлюють війну росії проти України. 

Пулітцерівська премія — це одна з найпрестижніших нагород у світі журналістики, літератури та музики, яка відзначає найвидатніші досягнення в цих галузях. Ця нагорода має довгу історію, що почалася в 1917 році, і вона вважається важливим символом вільної преси та свободи слова.

Цього року премія не оминула війну росії проти України. У найважливішій номінації Служіння суспільству перемога дісталася журналістам з агентства Associated Press. Мстислав Чернов, Євген Малолєтка, Василиса Степаненко та Лорі Хіннант відзначені за репортажі з обложеного міста Маріуполя. 

Лауреатами у номінації Міжнародна журналістика стали New York Times — за висвітлення російського вторгнення в Україну, у тому числі за розслідування смертей українців у місті Буча. За Фотографування екстрених новин нагороду також отримав Associated Press, який задокументував стійкість українського народу перед обличчям війни. 

Премію у галузі Повідомлення про екстрені новини отримали журналісти Los Angeles Times. Вони оприлюднили расистські розмови міського уряду та висвітлили расові проблеми регіону. Лауреатами у номінації Репортаж-розслідування стали працівники The Wall Street Journal. Їхні матеріали присвячені змові на ринку акцій, де висвітлили фінансові конфлікти чиновників 50 федеральних агентств.

Серед інших переможців: 

  • Пояснювальна журналістика — The Atlantic, які зібрали глибокий звіт про політику адміністрації Трампа, яка забирала дітей мігрантів від їхніх батьків.
  • Місцева журналістика — журналісти Mississippi Today та AL.com, які висвітлили корупцію уряду та поліції своїх регіонів.
  • Національна журналістика — співробітники Los Angeles Times. Журналісти відобразили наслідки скасування важливого закону про аборти та як це повпливало на жінок.
  • Написання художніх текстів — Елі Саслоу з The Washington Post. Журналістка зібрала портрет сучасної Америки та створила оповіді про людей, які борються з пандемією, безпритульністю та залежністями.
  • Коментарі — Кайл Вітмайр з AL.com, про дослідження історії расизму в Алабамі.
  • Критика — Андреа Лонг Чу з New York magazine за рецензії на книги та дослідження деяких із найболючіших тем суспільства.
  • Редакторська робота — журналісти з Miami Herald, які створили серію редакційних статей, що доводять неспроможність уряду Флориди.
  • Ілюстровані репортажі та коментарі — Мона Чалабі з The New York Times за велике дослідження біографії засновника Amazon Джеффа Безоса.
  • Художня фотографія — Крістіна Хаус з Los Angeles Times, яка показала історію вагітної 22-річної жінки, яка живе на вулиці в наметі.

Переможці Пулітцерівської премії 2023 у галузі літератури, драматургії та музики

Кожного року журі також відзначає й музикантів, письменників, драматургів та істориків. Цього року в номінації Художня література перемогли Барбара Кінгсолвер з «Демон Мідноголовий» та Ернан Діас з романом «Довіра».

Найкращим драматургом стала Саназ Туссі за твір English. П’єса розповідає про іранців, які мешкають у Тегерані та готуються до іспиту з англійської мови. English порушує питання зміни ідентичності та готовності до нового життя.

Переможцями в категорії Музика стали автори опери «Омар» — Ріаннон Гідденс і Майкл Абельс. Вона розповідає про поневолених людей, привезених до Північної Америки з мусульманських країн.

Відзнаку в категорії Поезія отримав Карл Філіпс за збірку «Потім війна: вибрані вірші, 2007-2020». Колекція описує американську культуру, поки країна намагається зрозуміти свою політику, життя після пандемії та своє місце в мінливій глобальній спільноті.  

Лауреатом у галузі Історії став науковець Джефферсон Коуї. Він висвітлив історію графства Алабами в 19-му та 20-му століттях, сформовану колоніалізмом поселенців і рабством.

Премію за Біографію отримала Беверлі Гейдж. Її книжка G-Man: J. Edgar Hoover and the Making of the American Century досліджує ексдиректора ФБР Джона Едгара Гувера.

Переможцем у Мемуари або автобіографія став Хуа Хсу з твором Stay True, лауреатами  Загальна нехудожня література — Роберт Семюелс та Толусе Олорунніпа з твором His Name Is George Floyd: One Man’s Life and the Struggle for Racial Justice.

Варто зазначити, що цього року премію за Спеціальні нагороди та відзнаки нікому не присудили. 

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...