Реклама

📸 📸 I'm a street photographer... або які жанри вуличної фотографії існують?

Розбираємо не по фактам, які жанри існують і за ким слідкувати в Instagram
Čytaty latynkoju
📸 📸  I'm a street photographer... або які жанри вуличної фотографії існують?
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 📸 📸 I'm a street photographer... або які жанри вуличної фотографії існують?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Розбираємо не по фактам, які жанри існують і за ким слідкувати в Instagram

Вулична фотографія, одна з найбільш популярних течій у сучасній фотографії. Завдяки революції Instagram, кожен хто володіє мобільним телефоном і має акаунт – ставав вуличним фотографом. Якщо подумати, то саме так і задумувався Instagram – ділитись цікавими світлинами життя, яке нас оточує. Вулична фотографія тим і займається, що документує те що відбувається навколо. Багато хто каже, що вулична фотографія це відгалуження від документалістики. Скільки людей, стільки і думок, проте вулична фотографія може бути документальною, може бути розважальною. Сьогодні ми спробуємо розібрати які типи вуличної фотографії ми можемо вигадати, також додам кілька рекомендацій на кого слід підписатись якщо щось зацікавило, і закладемо основу для можливого продовження.

Подальші визначення і висновки є лише власною думкою автора і науково ніяк не підтвердженні. в мережі ви можете знайти інформацію яка, як повністю спростує написане нижче, так може і підтвердити. фотографія, до якого б жанру вона не відносилась, є мистецтвом. А сприйняття мистецтва це дуже суб’єктивна річ, не забувайте про це.

Відверта вулична фотографія (Candid street photography)

Це, можливо, найскладніший приклад з нашого списку. Бо це справжня документалістика. Зазвичай, під “відвертістю” ховаються фотографії яскравих життєвих сцен, котрі ми можемо бачити десятками протягом дня. Та тільки хороший вуличний фотограф помітить необхідність увірватися в цю сцену і зробити нас її свідками. Зазвичай, дивлячись на це фото, ми дійсно стаємо безпосередніми учасниками дії. Ми або в епіцентрі, або стоїмо поруч, та ми учасники.

i.v.a.n_homeless

За такими фотографіями цікаво спостерігати, проте справжньої ваги їм додає контекст словами, якими автор супроводжує фотографію. Оскільки фотографія за своєю суттю це вирвана з часу дія, емоція – саме контекст який додає автор допомагає нам зрозуміти суть. “Відверта” фотографія може бути просто розважальною і веселою, а може бути справжнім скарбом для нащадків, які через неї будуть спостерігати ключові зміни в суспільстві. Немає різниці, це фотографія революції чи гарячої суперечки на вулиці – ці події з плином часу можуть набрати однакову вагу за необхідного контексту.

nodipper

Мінімалістична вулична фотографія

Вулична фотографія за визначенням підручника чи Вікіпедії – це виключно фотографії побуту людей на (несподівано) вулиці, які можуть і не підозрювати що потрапили в поле зору чийогось об’єктива. Та це не зовсім так. Вулична фотографія знаходиться на перетині багатьох сталих, окремих жанрів – це і пейзажі (міські), портрети, натюрморти, журналістика, нічна, мінімалістична фотографія (і можете додати ще щось від себе, все одно можна буде знайти приклад, як вуличний фотограф використає це на свою користь). В широкому розумінні, вулична фотографія це фотографія слідів існування людського впливу на щось. Місто, вулицю, навколишнє середовище, одне на одного, історію. Тому журналістику теж можна віднести до вуличної фотографії, а не навпаки.

Так от, мінімалізм. 

laampaaa

 

Мінімалізм у вуличній фотографії може бути різний – від мінімалістичного міського пейзажу, силуету до натюрморту. Вся різниця в тому, що цей мінімалізм не будується фотографом заздалегідь. Його вихоплюють з виру буденності. Хороший фотограф побачить можливість і красу там, де сотні людей ходять кожного дня і не помічають її. Цей жанр має дещо більшу естетичну цінність перед “відвертою” фотографією, оскільки прості форми і композиції завжди більш приємні оку на відміну від можливої грубої відвертості.

oleksii_havanchuk

Архітектурнапейзажна вулична фотографія

Що її відрізняє від звичайної архітектурної фотографії? Здебільшого нічого. Це може бути просто красива геометрія будівлі, може бути незвичний ракурс який відкриває для глядача нові кути зору на звичну будівлю. Архітектурна фотографія в чистому вигляді досліджує архітектуру як об’єкт і суб’єкт. От красива будівля, в такому от стилі. Чи, наприклад, це можуть бути так популярні в Instagram кути будівель. А архітектурна вулична фотографія скоріше досліджує вплив споруд на навколишнє середовище, складає історію розвитку урбанізму, документує розбудову. В той самий час, це і пейзажна фотографія, оскільки архітектура в місті не усніє окремо, сама по собі. Це завжди все разом, комплексно, як і пейзаж природи.

stasyadv

Портретна вулична фотографія

Також популярна тема для соціальних мереж. Добре зроблені портрети здатні продемонструвати одним пласким зображенням весь характер людини, а добре зроблений вуличний портрет – може додати ще й життя у фотографію. Різниця між класичними портретами і вуличними зовсім не у локації, а в тому що люди, частіше всього не усвідомлюють що стали чиїмось об’єктом захоплення. Ми звикли, що хороший портрет – це фотографія з правильно поставленим світлом, вірно підібраними кольорами і зроблена за необхідного настрою. Персонажі видатних портретів, як і їх автори наділені максимальним рівнем харизми, саме тому і чарують. Натомість вуличні портрети відкривають більш широкі горизонти сприйняття. Харизматичні і красиві люди навколо нас, варто лиш зупинитись, озирнутись і роздивитись. Вуличні портретисти в цьому найбільш успішні.

Роман Берія, instagram: powerbeavers

Роман Берія, instagram: powerbeavers

Документальнавоєнна фотографія

В Україні зараз це, певно, найбільш популярний жанр. Хочеш чи ні, але більшість вуличних фотографів не оминають це в сюжетах своїх фотографій. Всі досліджують вплив війни на суспільство, з різних кутів. Я думаю, що коли ви гортаєте стрічку новин, twitter чи instagram – ви бачите багато таких світлин. Тому не буду розводитись багато про цей жанр, скажу лиш, що документальнувоєнну фотографію можна віднести як окрему течію “відвертої” фотографії, або ж навпаки. Вони перетинаються в багатьох місцях і яка з них головніша залежить виключно від особистісного сприйняття.

Роберт Капа

alexonthestreet

На мою думку, це основні жанри, які можна виокремити саме як жанри фотографії. Хтось окремо виокремлює такі жанри:

  • Нічна фотографія – а чи є різниця, робити портрети вдень чи вночі, вони залишаться портретами.
  • Тревел-фотографія – якщо ваші фото вулиць будуть з різних міст, це теж подорожі, а не тільки палатка і захоплюючі гірські краєвиди
  • Фотожурналістика – а яка різниця з документальною? як казав Картье-Брессон, “треба бути завжди там, де щось відбувається”, якщо ви хочете бути документалістом чогось конкретного, ви вже журналіст (і можливо стрингер, якщо полюєте за гарячими подіями)

Мені було приємно для вас писати цю статтю, сподіваюсь вам буде приємно її читати. Якщо вам цікаво і хочеться ще – ви знаєте як підтримати автора – донат на ЗСУ, лайк статті, підписка в Instagram чи Twitter.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...