Реклама

🤯 Як корпорації роблять нас залежними від гаджетів

86% мешканців Землі користуються смартфонами. Кожен п’ятий проводить у смартфоні понад 4.5 годин на день.
Čytaty latynkoju
🤯 Як корпорації роблять нас залежними від гаджетів
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🤯 Як корпорації роблять нас залежними від гаджетів
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
86% мешканців Землі користуються смартфонами. Кожен п’ятий проводить у смартфоні понад 4.5 годин на день.

У 2022 році кількість людей на нашій планеті пройшла позначку у 8 мільярдів. За останні 10 років приріст населення становив 1% або близько 70 мільйонів нових людей щорічно.

86% мешканців Землі користуються смартфонами. Кожен п’ятий проводить у смартфоні понад 4.5 годин на день. Покоління зумерів (рік народження 1997–2012) у середньому проводить перед екранами гаджетів близько 9 годин на день.

Верхні рядки рейтингу за кількістю користувачів та середньої тривалості відвідування займають YouTube, Facebook, Instagram.

Хто керує моєю увагою, той керує мною

YouTube, Facebook, Instagram — гіганти вартістю у мільярди доларів створені найрозумнішими людьми планети, але давайте розбиратись на чому вони заробляють.

100% прибутку YouTube формує реклама

97% прибутку Facebook та Instagram формує реклама

Якщо ти не платиш за продукт, то ти є продуктом

Кожна ваша дія, лайк, перегляд чиєїсь сторінки або пошуковий запит передається рекламодавцям, які платять за розміщення реклами.

Ефективність реклами залежить від того, наскільки часто ми з вами заходимо на сайт або у мобільний додаток, як багато часу в них проводимо. В умовах бізнес-моделі де основним джерелом доходу є реклама, компанії конкурують за нашу увагу. Удосконалюють алгоритми, щоб ми з вами проводили в їх сервісах якомога більше часу.

Змінна винагорода

Фредерік Скіннер — психолог, зробивший значний внесок у розвиток та популяризацію біхевіоризму — школи психології, що вивчає поведінку людей та тварин.

На початку 40-х років минулого століття він проводив експерименти із голубами. Скіннер винайшов спеціальну скриньку, яку згодом так і назвали — скринькою Скіннера. Використовуючи потребу птиці в їжі, їй пропонувалося клювати в певну точку, при цьому відкривалася невелика годівниця.

Було виявлено, що для того, щоб голуб виконував дію найчастіше, нагорода має бути змінною і бажано непередбачуваною.

На думку Скіннера, його теорія практично пояснювала людську поведінку. Ви вважаєте себе вільними, вірите, що ви ухвалюєте рішення і маєте складне мислення. Насправді ви і ваша увага зводяться до всіх підкріплень, які були у вашому житті.

Корпорації застосовують ідеї Скіннера. Наприклад, ви викладаєте фото в Instagram і не можете передбачити кількість лайків. Поки ви чекаєте на лайки, активно виробляється дофамін — нейромедіатор, який відповідає за передчуття, за бажання нагороди.

В результаті ви можете отримати багато лайків і відчути задоволення, соціальне схвалення і навіть свою перевагу над іншими. А можете отримати мало лайків. АЛЕ при цьому викладатимете фото частіше, щоб отримати заповітну нагороду і відтак проводите ще більше часу в Instagram.

Коли ми нескінченно скролимо фід-стрічки в соц.мережах, ми теж або отримуємо нагороду, побачивши нарешті щось цікаве, або ні… І продовжуємо скролити.

Уникнути болю

Популярна психологія поділяє мотивацію на дві широкі категорії: прагнення отримати задоволення або уникнути болю. Багато хто з нас намагається уникнути неприємних думок, переживань. Деякі лежать на дивані та дивляться Netflix. Хтось читає любовні романи. Хтось дивиться смішні відео в Instagram або TikTok. Ми робимо все можливе, щоб відволіктися. Однак усі ці спроби уникнути негативних переживань лише посилюють їх.

* Бензодіазепіни — клас психоактивних речовин зі снодійним, седативним ефектом.

За 1996–2013 роки в США кількість дорослих, які купували бензодіазепіни, зросла на 67% з 8,1 мільйона до 13,5 мільйона осіб. У 2012 році було виписано рецепти на таку кількість опіоїдів, що кожен американець міг би мати по цілій банці таблеток.

  • 11,8% зловживали препаратом, щоб отримати задоволення
  • 22,4% зловживали препаратом для покращення сну, зниження напруги або боротьби зі стресом

Примітка: це офіційна статистика і, ймовірно, ситуація набагато гірша т.к. дані препарати також продаються підпільно.

Сьогодні більш ніж кожна четверта доросла (а також більш ніж кожна двадцята дитина) у США приймає щодня певний психіатричний препарат. Застосування антидепресантів зростає у всіх країнах світу.

Медична практика дуже змінилася під впливом нашого прагнення світу без болю. До початку ХХ століття лікарі вважали, що певний рівень болю корисний для здоров’я. Провідні хірурги XIX століття неохоче застосовували загальну анестезію під час хірургічних операцій, оскільки були переконані, що біль посилює реакцію імунної та серцево-судинної систем, а також прискорює одужання.

Що нам кажуть соціальні мережі

Повідомлення Facebook:

  • Твоє життя для того, щоб демонструвати його іншим людям, і ти намагаєшся щодня показувати своїм друзям відредаговані звіти про своє життя.
  • Найважливіше, чи люди миттєво ставлять лайки твоїм ретельно відредагованим постам.
  • Твій “друг” — це той, хто переглядає твої сториси, пости, ставить лайки.

Повідомлення Instagram:

  • Найважливіше як ти виглядаєш
  • Найважливіше як ти виглядаєш
  • Найважливіше як ти виглядаєш

Спостерігаючи за сторісами та постами друзів ми часом забуваємо, що соціальна мережа це лише відредагована та виставлена у кращому світлі мала частинка реального життя.

Альфред Коржибскі, інженер польського походження, запровадив і популяризував концепцію “Карта не є територія”. Вперше вона була опублікована в доповіді, яку він прочитав на зустрічі математичної спільноти в 1931 році.

Картина із зображенням трубки — це не сама трубка, а її образ

Уявіть, що вам потрібно дістатися з однієї точки міста в іншу і ви вирішили скористатися навігатором. Вбиваєте назву вулиці та вуаля, маршрут збудовано, через 15 хвилин будете на місці.

Посередині шляху ви раптом бачите ремонтні роботи. Ох уж ці технології, тепер доведеться їхати в об’їзд, а це ще півгодини часу.

Суть у тому, що найчастіше ми не думаємо про механізми роботи навігатора та людей, що стоять за ним. Ми не думаємо про авторів новин, живих людей зі своїм світоглядом, професійними здібностями. Не думаємо про те, що споживаємо абстракції, світосприйняття інших людей.

Без критичного мислення та перевірки фактів легко потрапити у пастку застарілого світогляду у світі, який постійно змінюється.

Заключення

Я писав цю статтю з метою підсвітити проблему, розібрати її з різних боків, резюмувати знання з прочитаних мною книг і наукових дослідів. Також я вважаю, що проблема уваги в сучасному світі є лише частиною пазла, частиною проблеми суспільства споживання.

Приєднуйтесь до спільноти Повстання за увагу щоб отримувати і надалі корисну інформацію за цією темою, наприклад техніки зниження часу у соц.мережах.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...