Реклама

🎻 «Шерлок Голмс» остаточно стає суспільним надбанням

Čytaty latynkoju
🎻 «Шерлок Голмс» остаточно стає суспільним надбанням
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🎻 «Шерлок Голмс» остаточно стає суспільним надбанням
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

1 січня 2023 року остаточно завершується термін дії авторських прав на останні історії про Шерлока Голмса у США. Це означає, що будь-хто може публікувати, змінювати чи використовувати відповідні твори.

Зазвичай це призводить до буму різноманітних адаптацій творів, в тому числі кіно- та серіальних, а також створення на їхній основі спіноффів і т.п.

Разом з відомим детективом у статус суспільного надбання переходять культовий науково-фантастичний фільм «Метрополіс», роман Вірджинії Вулф «На маяк», а також перший в історії повнометражний звуковий фільм «Співак джазу».

Варто зазначити, що суспільним надбанням можуть стати лише оригінальні твори. Тобто, можна вільно користуватись роботами, наприклад, Шекспіра, однак не можна чіпати переклад твору — перекладач цілком може мати авторське право на його власний переклад.

У 2021 році суспільним надбанням стала ціла низка відомих творів включно з «Великим Гетсбі» Фіцжеральда і «Процесом» Франца Кафки (а точніше його німецьким перекладом).

А от на 2024 рік запланований перехід у новий статус Мікі Мауса. Щоправда, це стосується лише найпершої його версії у короткометражному мультфільмі Steamboat Willie.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...