Реклама

⚡ electroСковорода: як поєднати філософські тексти та техно?

Театр-лабораторія Vie вирішив відсвяткувати 300-річчя Григорія Сковороди, прочитавши його тексти під електронні біти. І все це у бібліотеці!
Čytaty latynkoju
⚡ electroСковорода: як поєднати філософські тексти та техно?
  1. Головна
  2. Креатив
  3. ⚡ electroСковорода: як поєднати філософські тексти та техно?
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Театр-лабораторія Vie вирішив відсвяткувати 300-річчя Григорія Сковороди, прочитавши його тексти під електронні біти. І все це у бібліотеці!

3 грудня 2022 року світ відзначає 300 років з дня народження видатного українського філософа Григорія Сковороди. За день до цього у Запорізькій міській бібліотеці відбувся перформанс «Гіпстерський Григорій Сковорода», в рамках якого актори театру-лабораторії Vie сміливо поєднували тексти Григорія Савича й сучасну електронну музику.

Наша мета проста і складна водночас - показати, що філософія Сковороди не втратила своєї актуальності, що у ХХІ сторіччі його світогляд зрозумілий українцям

Учасники перфомансу

В якості текстової основи митці взяли афоризми і листи Сковороди, його відомі вірші та фрагменти з філософських трактатів. Не дивно, що і музична палітра вийшла строката: від меланхолійного Lo-Fi до агресивного breakbeat та суворого індустріального техно. Півгодинний діджейській сет почався із медитативного повторювання фрази «З видимого пізнавай невидиме», і завершився емоційною декламацією De Libertate.

учасники перформансу

Актори репетирували музично-літературний перформанс тиждень. Кожен сам обирав тексти, після чого імпровізував під музику. Митці намагалися відшукати власне, неповторне звучання, по-новому подивитися на відомі зі школи твори. Саме тому велику увагу було приділено мелодиці слів та ритму мови.

Це не стандартний формат читання, де актор спирається на логіку твору, ні. Ми повністю переосмислюємо тексти, дозволяючи їм звучати інакше, завдяки чому виникають нові змісти. Але робимо це з повагою до мандрівного філософа, розділяючи його погляди на життя

Учасники перфомансу

Подивитися і послухати експерименти театру-лабораторії Vie прийшли близько 30 містян. У камерній залі бібліотеки не було вільних місць. В кульмінаційний момент перформансу, коли реп на слова «Всякому місту — звичай і права» прокотився по кімнаті, глядачі почали підспівувати та аплодувати. В цей момент тиша у бібліотеці була остаточно порушена 🙂

Це вже не перша колаборація театру-лабораторії Vie та оновлених міських бібліотек Запоріжжя. Наприкінці листопала в цьому ж залі проходив Марафон сучасної драми: актори презентували пʼєсу Андрія Бондаренка «Десафінадо».

Цілком ймовірно, що нас чекає ще багато цікавих проєктів у подібному форматі.

фото: Аліна Широкова

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...