Реклама

🌌 Art, War, NFT: найкращі креативи з Хататону 3.0 NFT Edition

Čytaty latynkoju
🌌 Art, War, NFT: найкращі креативи з Хататону 3.0 NFT Edition
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🌌 Art, War, NFT: найкращі креативи з Хататону 3.0 NFT Edition
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0

Хататон — це творчо-технічний марафон, що відбувається онлайн, коли кожен учасник працює з дому. Третій Хататон для представників креативної сфери та IT, який цьогоріч присвятили темі NFT, завершився: подія об’єднала 1606 учасників задля 12 днів нетворкінгу і навчання. 43 ментори допомагали 216 командам та індивідуальним учасникам представляти свої роботи в цифровому світі.

У результаті 106 креативів подалися на оцінювання журі, з яких 13 потрапили у фінал. Фіналісти представляли свої роботи у прямому ефірі, після чого журі обрало 6 переможців, які отримають грошові призи від 500 до 2000 євро. Розповідаємо про найцікавіші проєкти Хататону 3.0: NFT Edition серед переможців та інших учасників.

Українська лайка на блокчейні

Перше місце посів креатив Shobtobi команди «Видра річкова», які запропонували закарбувати в 100 аудіовізуальних NFT українську лайку. Українці використовують все більше питомої лексики, і лайка — не виняток. Адже вона також є соціальним явищем і частиною національної ідентичності.

За візуальну основу дизайну взяли козацький скоропис — кириличний шрифт XVІI століття, який використовували у часи Запорізької Січі, і трохи його осучаснили. Векторні ілюстрації планують відтворити у форматі ASCII-коду, щоб буквально вписати українську лайку в код токена і навічно зберегти її на блокчейні.

Текстову частину планують озвучити голосами відомих українців. Тож коли іноземець придбає унікальний токен — одразу зможе вивчити фразу. А з усіх NFT поступово сформується цілий словник для поглиблення знань.

Гроші від продажу команда спрямує на благодійність — у планах команди допомагати культурній та психологічній реабілітації українців. Ще один інструмент благодійності — бот Tobi Grets, який працюватиме як банка для матюків і контролюватиме використання лайливих слів російського походження. У кінці кожного місяця він запропонує користувачу кинути на благодійність стільки гривень, скільки разів той «проштрафився». Тож якщо вже і лаятись, то нехай весь світ переходить на люту українську лайку.

NFT-колекція про українську міфологію

Друге місце посіла команда Crypto-Archaeologists з колекцією Wired Motnka. Це генеративна NFT-колекція національного оберега України — ляльок-мотанок, що поєднує в собі минуле, сучасне і майбутнє.

Wired Motnka стала частиною проєкту Chthonic, який матиме три NFT колекції: ляльки-мотанки, демони й боги, а також метавсесвіт, в якому вони «житимуть». Chthonic пропонує погляд у глибинні пласти культурної спадщини України.

Колекція з 10,000 згенерованих унікальних NFT надасть можливість перетворити колекційні токени в елементи великої гри. Автори зазначають, що якщо зафіксувати на стейкінг ляльку-мотанку і, наприклад, якогось демона, то вона може стати лялькою Вуду, яка може знищити інший токен.

Мета проєкту — за допомогою технологій відновити пам’ять про українські обереги, а також розповісти усьому світу про наших богів і нашу демонологію.

Бачення майбутнього від українських дітей

«Майбутнє України очима дітей» — креатив команди «Київські Олені», яка посіла третє місце на Хататоні. Це NFT-колекція, де кожна з робіт є відповіддю українських дітей на питання, як вони бачать майбутнє.

Дитячу здатність мріяти без меж, бачити неймовірне у простих речах та вигадувати фантастичні історії перетворили на артоб’єкт — кожна розповідь оживає за допомогою елементів візуального сторітелінгу. 30-секундні розповіді фіксуються у NFT: зібрані кошти від продажу колекції підуть у фонд «Голоси дітей» на допомогу дітям, які постраждали від війни.

«Ми підтримуємо дитячі фантазії про щасливе майбутнє, фіксуємо їх у вигляді артоб’єктів та сподіваємося, що ці фантазії справдяться», — кажуть учасники команди.

10 тисяч українських бджіл

Bee Ukrainian Collection — це українські персонажі з минулого та сучасного, відтворені у вигляді бджіл. Для того, щоб створити 10 тисяч NFT, автори розробили 120 варіантів та нескінченну кількість комбінацій ознак, щоб кожна бджілка стала унікальною. Серед персонажів — бджола-козак з минулого, бджола-захисник сьогодення та бджола із майбутнього.

До колекції також планують додати персонажів Бориса Джонсона, Ілона Маска, Анджеліни Джолі, Джареда Лето та інших іноземних друзів України, які підтримали українців у боротьбі за перемогу.

Благодійна мета проєкту — зібрати кошти на порятунок життя маленьких українців, які постраждали під час повномасштабного вторгнення ворога в Україну.

Творчість, що заповнює порожнечу війни

Богдан Чеповий в мирному житті займався 3D-моделюванням, а з другого дня вторгнення він боронить Україну. Саме під час служби почав він створив фотопроєкт Creativity in the void — про порожнечу, яку приносить війна, а також про творчість, що може надихати навіть серед найжахливіших подій.

«Під час війни, що спустошує, стоячи на варті в лавах ТрО, просто необхідно дивитись у майбутнє, шукати світло серед темряви, і цим світлом є творчість», — говорить Богдан. Боронячи рідний Київ автор зауважив: знаходячись у місті, яке добре знаєш, де виріс і живеш, під час війни починаєш помічати навіть на те, що у тебе під ногами.

Тож саме під час чергувань у місцях, де навряд чи побував би у мирний час, автор зробив перші світлини ніг у військовому взутті. Задум дозволив робити знімки на пам’ять, не розголошуючи при цьому місцеперебування чи рівень захисту укріплень. Коли назбиралося чимало фото, Богдан вирішив зробити з них колекцію — зараз у ній понад 500 NFT, розміщених на OpenSea.

Віртуальний NFT-ланцюг єдності

Живий ланцюг — символ єднання людей навколо однієї глобальної ідеї. Креатив Human NFT chain презентує своє бачення визначної для українців ідеї єдності у діджитал-сфері з благодійною метою.

За задумом, спеціально для проєкту Human NFT chain: From Lisbon to Lysychansk художники «від Лісабону до Лисичанська» створять картини, де зобразять руки та українські етнічні символи. Кожен NFT складатиметься із двох частин — поєднання правої та лівої руки, зображених на картинах різних художників, які наче тримають одна одну.

Рукостискання як символ підтримки та єдності проявляється й у благодійній складовій проєкту: 80% від продажу команда спрямує на закупівлю роботизованих протезів кисті Esper Bionics для бійців, які отримали поранення на фронті. Ідея Human NFT chain потрапила до фіналу Хататону.

Презентації усіх фіналістів можна подивитися у записі прямого ефіру на YouTube.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...