Реклама

👨🏼‍🎨 Українські митці представлять у Нью-Йорку гесографію — новий вид мистецтва, винайдений в Україні

20 травня у Нью-Йорку на Манхеттені відкриється виставка львівських митців Олега та Олександра Денисенків.
Čytaty latynkoju
👨🏼‍🎨 Українські митці представлять у Нью-Йорку гесографію — новий вид мистецтва, винайдений в Україні
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 👨🏼‍🎨 Українські митці представлять у Нью-Йорку гесографію — новий вид мистецтва, винайдений в Україні
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
20 травня у Нью-Йорку на Манхеттені відкриється виставка львівських митців Олега та Олександра Денисенків.

Експозиція під назвою “ANTIQVITAS NOVA” (“Нова старовина”) є мистецькою подорожжю Олега Денисенка: від давніх технік гравюри, скульптури та малярства до винайдення нового виду мистецтва — гесографії, створеного у тандемі з його сином Олександром.

Американська газета The New York Times вже анонсувала подію: “Олег Денисенко відомий світу своїми віртуозно складними гравюрами…свої нові праці митець створює у нововинайденій ним техніці гесографії, що поєднує давні прийоми гравюри, левкасу і живопису”, що свідчить про знаковість події для світу мистецтва, адже гесографія як патентований винахід є внеском українського мистецтва у світове. Проте самі митці акцентують і на суспільній важливості виставки.

 

“Ми живемо у час, коли увага світової спільноти прикута до України, і мистецьке життя не виняток. Ця виставка у Нью-Йорку важлива не лише тим, що відкриває світу українське мистецтво, а й допоможе нашій країні в цей непростий час, — коментують митці Олег та Олександр Денисенки. — Наше мистецтво закликає до протистояння російській агресії, тому значною частиною нашої роботи є благодійний складник. Ми долучились до ініціативи UCU Humanitarian aid Українського католицького університету, що спрямована на подолання гуманітарної кризи в Україні. Університет уже залучив 2,37 мільйона доларів США та спрямував для наближення перемоги над російськими окупантами”.

 

Символом виставки стала картина «Вдале полювання», зображена на афіші. Вона є алюзією до російського вторгнення в Україну і алегоричним зображенням вільного та незалежного народу України, повноправного господаря своєї землі. Гасло українців «Волію миру» натякає на добре відому істину: «Волієш миру — готуйся до війни». Варварський російський ведмідь, підкорений українським воїном, зустрів свою долю. Спис увінчує тризуб, що пробиває голову ведмедя і тим самим стає передбаченням долі агресора.

Вдале полювання

На виставці також представлені перші у світі мобільні картини AETHER – мистецьке вбрання для iPhone. Митці створюють їх вручну, і вони є такими ж витворами мистецтва, що й картини на стінах галереї. “Ми прагнемо, повернути високе мистецтво у буденне життя, щоб мистецтво було завжди з нами, як це було від давніх часів до епохи Ренесансу.” — коментує Олександр Денисенко.

Виставка відбудеться в Українському Інституті Америки і триватиме до 19 червня 2022 року. Куратор виставки – Вальтер Гойдиш, PhD, директор мистецьких проектів Інституту.

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...