Реклама

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Таку коротку історію Англії ви ще не читали

Автор книжки починає з того, що наша пам'ять вибіркова. І ми запам’ятовуємо лише певні моменти історії, але чи маємо ми всю картину історії держави?
Čytaty latynkoju
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Таку коротку історію Англії ви ще не читали
  1. Головна
  2. Креатив
  3. 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Таку коротку історію Англії ви ще не читали
  • Сподобався пост? Став вподобайку!
  • 0
Автор книжки починає з того, що наша пам'ять вибіркова. І ми запам’ятовуємо лише певні моменти історії, але чи маємо ми всю картину історії держави?

Чи пов’язані ці події у спільну історію і каузальні зав’язки. «Коротка історія Англії» Саймона Дженкінса доволі оригінальна книга яка розповідає історію Англії від противенства з вікінгами до нашого часу. Автор створює наратив, історію яка доповнена історичним контекстом та причинно-наслідковими зв’язками.

Перенесімось в Англію 880 року н.е. Десятки тисяч вікінгів вдерлись на землі сучасної Англії. Вони не зустріли супротивників і захопили велику частину земель сплюндрувавши монастирі та церкви. Єдиний хто виступив проти вікінгів був Альфред Великий. Це перший король котрий захотів створити на цих землях єдину державу. Розбивши велике військо Гутрума, він замислився про культуру та історію свого народу. Перший, хто почав створювати історичні хроніки, запровадивши латину і самостійно переклавши Боеція, він відновив монастирі де мали змогу навчатись та писати англійські хроніки. Історія Англії починається з Альфреда Великого.

На початку осені 1066 Англія зазнала іншого повномасштабного вторгнення. Норманський Вільгельм Завойовник перетнув протоку Ла-Манш і висадився зі своїм численним військом, де виграв в одній з найвідоміших історичних битв «битва при Гастінгсі». До об’єднаних земель Англії він додав ще й частинку земель Європи. Правління Вільгельма Завойовника створило величезну династію від Плантагенетів до Тюдорів і далі. Вони створили Велику хартію вольностей і Біль про права. Автор часто посилається на Шекспіра.

В XVI столітті монархія була під загрозою. Було страчено короля Карла I. Влада переходить до диктатури Кромвеля. Реставрація повернула монархію після смерті Кромвеля чим викликала в народі щастя та святкування. Монархія повернулась легітимізуючи владу, але залишивши більшість своїх повноважень парламенту.

Англія особлива країна. Як пише Фукуяма у «Витоках політичного порядку», це країна де зійшлися три аспекти політичного розвитку – держава, верховенство права і політична підзвітність. На відміну від Франції, Іспанії чи Росії, британський парламент представляв інтереси не тільки аристократії, а й широкі маси населення. Успіх Англії Фукуяма убачає в високій організованості суспільства. Уряд підштовхував до участі в місцевих справах, і це структурувало суспільне життя, що стало джерелом солідарності громади. Були розвинуті колективні суди. А Славна революція в 1688-1689 роках була легітимацією оподаткування яке об’єднало суспільство.

Основні дати які я для себе виписав:

  1. Розвиток Мерсії королем Оффа 757 рік

2. Розквіт Вессексу і прихід до влади Альберта Великого. Головна перемога над даном Гутрумом 878

Кадр з серіалу Останнє королівство

Кадр з серіалу Останнє королівство

3 Захоплення Англії Вільгельмом Завойовником 1066-87 і заснування династії Плантагенетів.

4 Велика хартія вольностей 1215. перша «неписана» конституції Англії. Велика хартія вольностей вважається першим юридичним документом, у якому закладено основи концепції прав людини, створено передумови для подальшого утвердження свободи і верховенства права.

5 Генріх V битва при Азенкурі. Шекспір:

Якби злетіла муза вогнекрила Аж ген до осяйних вершин уяви. То замість глядачів, акторів, сцени Були б монархи, принци, королівства! Тоді прибрав би Генріх войовничий Подобу Марса. Біля ніг його, Мов ті хорти,— вогонь, і меч, і голод, Готові розпочати полювання. Дозвольте й нам, як цифрам всемогутнім, Уяву буйну розпалити в вас. Тож припустімо, що доволі місця На сцені. Два могутні королівства Вона вмістила — грізних ворогів, Розділених протокою морською. Умовність гри уява хай розвіє

.

6 Війна роз 1455-1485

7 Прихід до влади Генріха VIII Тюдора 1509

Кадр з фільму "Ще одна з роду болейн".

Кадр з фільму «Ще одна з роду Болейн»

8 Величне століття Єлизавети 1558

Кадр з фільму Єлизавета

Кадр з фільму Єлизавета

9 Загроза монархії й страта короля Карла 1649

10 Славна революція 1688

11 Сходження на престол Вікторії. 1837 Вікторіанська доба.

Кадр з серіалу Вікторія

Кадр з серіалу Вікторія

12 Перша світова і початок занепаду англійського світового панування 1914

13 Велика депресія 1929

14 Утрата гегемонії й друга світова 1939-45. Правління Черчилля.

15 Прихід до влади Тетчер 1979. Тетчеризм

Підсумки

Книжка Саймона Дженкінса виявилась дуже цікавою. Автор журналіст і можливо тому книжка вийшла як цікава історія. Мені було цікаво читати як про правління Альфреда Великого і Вільгельма Завойовника, так і про правління Черчилля та Маргарет Тетчер. Книжка розповідає історію Англії від 800 років до нашого часу. Спочатку я читав доволі сумбурно, іноді переписуючись в онлайн. Але коли я дійшов до Плантагенетів то втратив нитку розвитку. Друге читання дозволило змалювати основні сімейні лінії й краще розібратись яка різниця між Генріхом II та Генріхом VIII. Англія стала ще ближчою. Запам’ятовувати основні дати історії та послідовність історичних подій дуже важливо, бо інакше можна вийти з дому і загубитись у трьох соснах.

Будь ласка, візьміть участь у опитуванні. Це допоможе розвитку нашого проєкту:

Читайте Na chasi у Facebook і Twitter, підписуйтесь на канал у Telegram.

Share
Написати коментар
loading...